Legalább 8 okot mondunk, miért egyél minél több SÜTŐTÖKÖT a szezonban

A sütőtök óriás karriert futott be, mert gyerekkorunkban még maximum bébipapikban találkoztunk vele, mára meg igazi sztár lett. Jön a szezon!

Ha ősz, akkor sütőtök minden mennyiségben, de a karácsonyi asztalokon sem ritka elem egy-egy tál pikáns sütőtökkrémleves. Régebben szinte bizarrnak számított, és csak a babák kanalazták, manapság meg sokan unásig esszük, ahogy beköszönt a hűvösebb idő. De miért ennyire egészséges? Kiderül! Na meg persze megannyi receptet is mutatunk.

Élettani hatásairól álljon itt egy magáért beszélő infografika:

Nyersen – például zöldsalátákhoz keverve – C-vitamin-tartalma miatt értékes. Sütést-főzést követően C-vitamintartalma elvész, cserébe viszont a benne lévő antioxidáns és daganatmegelőző hatású béta-karotint jobban tudja hasznosítani a szervezetünk. Vagyis fogyasszuk változatosan: nyersen és sütve-főzve egyaránt!

Tudtad viszont, hogy...

1. ...vitaminjaival felpörgeti az immunrendszert?

2. ...káliumtartalma regenerálja a sport által igénybevett testet?

3. ...a tökmagolaj hangulatjavító hatással is bír, ugyanis szerotonint termel?

4. ...szépíti a bőrt a benne levő antioxidánsok és karotinok által?

5. ...a rákos megbetegedések elleni harcban is segít, hiszen béta-karotin-tartalma kimagasló - sőt, a magját is érdemes e célból elrágcsálni!

6. ...élesíti a látást, hiszen sok-sok A-vitamin van benne?

7. ...tele van rosttal, amelyek miatt tovább érzed magad jóllakottnak, így kevesebbet eszel?

8. ...a tökmag gazdag fitoszterolokban, amelyek csökkentik a "rossz" koleszterinszintet?

RECEPTAJÁNLÓ:

Természetesen mindenképpen ajánljuk, hogy levesekbe főzd, ez a legklasszikusabb elkészítési módja:

Az olaszos ételeket se hagyjuk ki, mert szeretik a sütőtököt a tésztafélék, a rizottó vagy a gnocchi is:

Aztán a húsételekse maradjanak ki, mert jól áll nekik, ha melléjük kerül némi sütőtök: sütheted sütőben, belekeverheted kockázva, és megfőzheted a szafttal együtt, de püréként ő maga is lehet a hús szaftja!

Szaftos sütőtökös-gombás sült csirke

Ősszel az elsődleges alapanyag a sütőtök. Mi sem természetesebb, hogy bekerül a csirke mellé is a sütőbe. Gombával, zsályával és egy kis tejszínnel nagyszerű ragu készül a csirke ...

A sütemények pedig, ha hiszed ha nem, szintén működnek, így készíthetsz muffint, brownie-t, pitét vagy akár kekszet is sütőtökkel!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

forrás

fotó: getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...