Lássuk az érveket pro és kontra azzal kapcsolatosan, hogy fejjel lefelé vagy felfelé praktikusabb elpakolni az üvegpoharakat mosogatás után. Ti melyikre szavaztok, melyik módszert alkalmazzátok, ha a poharakról van szó?
A fejjel lefelé tárolás előnyei
1.) Megakadályozza, hogy poros legyen a pohár belseje
Nem kell hozzá sok ész, hogy ráeszméljünk, mi a fő előny: az, hogy nem száll bele a pohárba a por és a kosz, ha lefele tároljuk. Ki akarná minden használat előtt elöblíteni?
+Tipp: ha nyitott polcokkal rendelkezel, mindenképpen így fordítsd őket, máskülönben minden porcica beléjük költözik!
2.) Stabilabban állnak szájjal lefele
Jóval biztosabban állnak majd a poharaink felforgatva, dülöngélés nélkül, főleg, ha nehezebb a szájrész, mint a talp (pl. ilyenek a borospoharak.)
3.) Szebben mutat
Általánosan elterjedt vélemény, hogy a poharak szebben, rendezettebben mutatnak, ha lefele fordítva, katonásan állnak egymás mellett az üvegszekrényben, nyitott polcokon, de persze kinek mi tetszik.
Tipp: Érdemes a sűrűn használt egyedeket előre hozni, az ünnepi szetteket pedig hátrább tolni!
A fejjel lefelé tárolás hátrányai
1.) Nem szellőzik, benedvesedik
Az ellenzők egyik fő érve, hogy a poharakat csakis csontszárazan lehet lefele forgatni, különben befülledhetnek, dohos szagúak, esetleg penészesek is lehetnek. Főleg, ha párás a lakásunk!
2.) Sérülhet a száj
Lefele tárolva jóval könnyebben megsérülhet a pohár pereme, szája, főleg, ha vékony, esetleg vintage üvegről vagy porcelánról van szó.
Tipp: a vékony boros- és pezsgőspoharakat pont emiatt inkább lefele fordítsd!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: