A klasszikus lecsó szent és sérthetetlen, és a legtöbb ember általában nem szereti, ha a séfek vagy okoskodó gasztroújságírók megpróbálják szétcincálni, majd újból összerakni a nyár magyaros egytálételét. Ez persze nem nagyon tartja vissza fent említett firkászokat (például jómagam) az újra- és túlgondolástól – ez a cikk is ebből a célból született, hogy bemutasson olyan izgalmas, formabontó elkészítési módokat, amelyek felkavarhatják a hagyományos lecsófőzés kondérjának állóvizét.
Sült lecsó
A legegyszerűbben úgy rázhatjuk fel hagyományos mivoltából a lecsót, ha főzés helyett megsütjük hozzá a zöldségeket. Minden egy tepsin készül el, nem kell kevergetni, nem kell rotyogtatni, tulajdonképpen az egész folyamatot rábízhatjuk a sütőnkre.
Plusz hozománya a sütésnek, hogy lesznek a lecsóban kellemes, karamellizált darabok, amelyek még komplexebbé teszik az amúgy szerény egytálételt.
Lecsókrémes fogások
Tálalhatjuk a sült lecsónkat a hagyományos módon rizzsel/kenyérrel, vagy még tovább vihetjük egy lépéssel a projektet, és a zöldségeket leturmixolva létrehozhatunk egy egész sor lecsókrémes fogást.
Főzhetünk belőle egy ízes krémlevest, de használhatjuk tésztaszószként (tarhonyával kifejezetten isteni) is.
„Töltött” lecsó
Mivel a lecsó két alapja, a paprika és a paradicsom is könnyen tölthető, simán alkothatunk olyan lecsóverziókat, ahol a kivájt zöldségek belsejében áll össze a fogás. Töltsük meg a paprikát rizzsel, majd fektessük lecsós alapra és főzzük/süssük készre, esetleg játsszuk el ugyanezt a paradicsommal, hiszen az is ugyanúgy tölthető.
Lecsópite
Készítsünk egy gyors omlós-vajas tésztát, és süssünk lecsós galette-et. Pakoljuk tele a kinyújtott tészta közepét karikákra vágott paradicsommal és paprikákkal, hagymaszeletekkel, fokhagymával. Locsoljuk meg kevés olajjal és fűszerezzük, majd hajtsuk rá a tészta széleit (középen maradjon szabadon egy kis hely, ahol a zöldséget is éri majd hő), és már mehet is a sütőbe a pite.
Pirított lecsórizs
Mind a tojásos, mind a rizses lecsók kedvelői számára megérhet egy próbát a lecsós pirított rizs elkészítése. Fúzió a javából, mégis valahol logikus: a főtt rizs paprikával és paradicsommal sül pirultra egy serpenyőben, az egy-két beleütött tojás pedig tartalmassá, laktatóvá teszi a fogást.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több isteni, nyári receptötlet, amit ne hagyj ki: