A lecsónak megvan az a szerencsés és kedvelhető tulajdonsága, hogy ízét, aromáját igen könnyű másokhoz illeszteni. Kiválóan illik tésztákhoz, húsokhoz, egyéb zöldségekhez, egyszóval nagyjából mindenhez, amit csak ki tudunk találni. Ráadásul kirobbanóan nyári hangulata lesz az összes fogásnak, amiben együtt megjelenik a paprika és a paradicsom – készítsünk hát mindent lecsóból, lecsóval, lecsósan!
Nézd meg galériánkban a lecsózható étkek listáját!
6 étel, amit tegyél lecsóssá a nyár és saját magad örömére
Tésztasaláta
Persze sima lecsós tészta is lehetne, de azért lássuk be, az önmagában nem túl izgalmas – helyette készítsünk egy nagy adag hűs, zamatos tésztasalátát, amit bátran kínáljunk grillhúsok mellé. Álljon egy adag főtt tésztából illetve egy adag kész lecsóból (akár maradék is lehet), amiket összekeverve kiegészíthetünk még friss petrezselyemmel, kecskesajttal, olívaolajjal és balzsamecettel.
Tojásos nokedli
Köretként, de egyfajta főételként is megállhatja a helyét a tojásos nokedli, főleg ha még lecsót is adunk hozzá. Készíthetjük az egészet egy edényben vagy frissen főzött vagy megmaradt lecsóból, sőt, a nokedli is lehet maradék. A sorrend nem mindegy: ha tojásos lecsós nokedlit szeretnénk, akkor először jöjjenek a zöldségek, majd a tojás és végül a tészta, ha pedig lecsós tojásos nokedlit, akkor fordítva, tehát először nokedli, utána tojás és legvégül lecsó.
Galette
Az omlós, forma nélküli, nyitott pitét süthetjük a nyár legzamatosabb gyümölcseivel, de ha már ezekbe nagyon beleuntunk, vegyük elő a mindig megbízható paradicsomot és paprikát. Akár a nyers zöldségeket is használhatjuk töltelékként, úgy is meg fognak puhulni, de amennyiben sűrűbb, mélyebb ízű belsőt szeretnénk, töltsük meg a vajas tésztát készre főzött lecsóval.
Paradicsomleves
Mindössze egy lépés, egy zöldség hozzáadása választja el a paradicsomlevest a lecsólevestől. Ez pedig nem más, ugye, mint a paprika. Összesüthetjük a két alapanyagot hagymával, fokhagymával, olajjal és fűszerekkel majd leturmixolhatjuk az egészet, de fazékban párolással is hasonló eredményt érhetünk el. A levest hígítsuk alaplével, és ha szeretnénk, selymesítsük kevés tejszínnel, bár ez abszolút elhagyható.
Egybefasírt
Vannak sima, egyszerű, szafttalan egybefasírtok, és akkor vannak azok a receptek, amelyek valamilyen isteni, ízgazdag, tunkolható szószba ültetik a húskenyeret. Például lecsóba: a zöldségragu sűrűre sül a fasírt körül, mindketten kölcsönösen átveszik egymás ízét, így tényleg egy abszolút nyertes választás a lecsós egybefasírt.
Néhány recept a kezdéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több isteni, nyári receptötlet, amit ne hagyj ki: