LECSÓkérdés: most akkor kell bele fűszerpaprika vagy nem?

A baráti társaságban egyszer "vérkomoly" lecsófőzési vita alakult ki a fűszerpaprika-használat körül. Igen vagy nem? És miért nem? Vagy miért igen?

A lecsónál egy (azaz négy) dolog biztos, a 4 fő alapanyag:

zsiradék, paprika, paradicsom, hagyma.

Minden más a családi tradíciók és ízlés dolga. Anya rizzsel csinálta? Vagy tojással? A TV-paprika dominált? A paradicsom? Esetleg 50-50%-ban volt benne a két zöldségféle?

Na és rakott bele fűszerpaprikát?

Nálunk egyszer vérkomoly lecsófőzési vita alakult ki a fűszerpaprika-használat körül:

Ketté szakadt a baráti társaság, volt, aki Isten ellen való véteknek, más kötelező elemnek tartotta.

A Táfelspicc egy ősrégi szuper cikkére leltünk rá, ami szépen taglalja ezt a kérdéskört olyan emberek véleményére alapozva, mint Cserna-Szabó András író vagy Varjú Viktor séf.

Sült kolbászos lecsó

Tulajdonképpen majdnemhogy szégyenlem magam, hogy lecsóreceptet küldök be, de hát...biztosan vannak még kezdők. Ráadásul a lecsót mindenki máshogy szereti. Aki a szaftos, paradicsomos, ...

Hogy miért jó a pirospaprika?

A pro elvek alapján elmondható, hogy a fűszerpaprikától kellemes hagymás-füstös pörköltes alapot és színt (!) kap az egész, meg amúgy is, egy magyaros ételhez mindig is illett a vérvörös fűszerpaprika, miért ne menne bele, hiszen csak felerősíti az ízeket...

Miért ne használjuk?

Az ellenérvek alapján viszont pont a lecsó letisztultságát húzza keresztbe, mert "elpörkösíti", főleg, ha a zsiradékon pépesített hagymára szórod. Sokak szerint ez már nem is lecsó, hiszen az akkor jó, ha csak a paradicsom-paprika-hagyma triója érvényesül, a jó alapanyagnak ugyanis fűszer nélkül is jó az íze.

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

Ahogy Cserna-Szabó írja:

"Ne csináljunk belőle pörköltet, mert ez nem az. Van a magyar konyhának egy rossz beidegződése, szeret mindent elpörköltesíteni."

Azaz ne egy apró hagymán pépesített pirospaprikás masszán főzzük szét a zöldségeket, hanem egy jófajta szottyot képezzünk, ami méretesre felkarikázott hagyma, paprika és paradicsom kifőtt leve. Ő elfelejtené a fűszerpaprikát, mondván, a zöldpaprika elég.

Varjú szerint pedig:

"Sokan rommá főzik, és attól lesz leveses, de szerintem akkor a jó, ha van némi leve, de minden összetevő - a paprika, a paradicsom és a hagyma - látszik benne... a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjára először a nagyobb kockákra vágott paprikát teszem pirulni, kicsit megüvegesítem. Második a hagyma, és harmadik a paradicsom."

Ő nem zárja ki egy kis pirospaprika használatát, de szerint érdemes csínján bánni vele, mert a túl sok fűszerpaprikától édes lesz a lecsó.

Külföldi lecsófélék:

Pipérade

A francia-spanyol határról származó baszk lecsó, a nyár utolsó érett lédús paradicsomaiból az igazi! :)

Szóval na, TI raktok bele?

Ezt láttad már íz ízHUSZÁR-on?

Botrány! Nem mosom a húst - és ez nem vicc - TE mosod?

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...