A lecsónál egy (azaz négy) dolog biztos, a 4 fő alapanyag:
zsiradék, paprika, paradicsom, hagyma.
Minden más a családi tradíciók és ízlés dolga. Anya rizzsel csinálta? Vagy tojással? A TV-paprika dominált? A paradicsom? Esetleg 50-50%-ban volt benne a két zöldségféle?
Na és rakott bele fűszerpaprikát?
Nálunk egyszer vérkomoly lecsófőzési vita alakult ki a fűszerpaprika-használat körül:
Ketté szakadt a baráti társaság, volt, aki Isten ellen való véteknek, más kötelező elemnek tartotta.
A Táfelspicc egy ősrégi szuper cikkére leltünk rá, ami szépen taglalja ezt a kérdéskört olyan emberek véleményére alapozva, mint Cserna-Szabó András író vagy Varjú Viktor séf.
Hogy miért jó a pirospaprika?
A pro elvek alapján elmondható, hogy a fűszerpaprikától kellemes hagymás-füstös pörköltes alapot és színt (!) kap az egész, meg amúgy is, egy magyaros ételhez mindig is illett a vérvörös fűszerpaprika, miért ne menne bele, hiszen csak felerősíti az ízeket...
Miért ne használjuk?
Az ellenérvek alapján viszont pont a lecsó letisztultságát húzza keresztbe, mert "elpörkösíti", főleg, ha a zsiradékon pépesített hagymára szórod. Sokak szerint ez már nem is lecsó, hiszen az akkor jó, ha csak a paradicsom-paprika-hagyma triója érvényesül, a jó alapanyagnak ugyanis fűszer nélkül is jó az íze.
Ahogy Cserna-Szabó írja:
"Ne csináljunk belőle pörköltet, mert ez nem az. Van a magyar konyhának egy rossz beidegződése, szeret mindent elpörköltesíteni."
Azaz ne egy apró hagymán pépesített pirospaprikás masszán főzzük szét a zöldségeket, hanem egy jófajta szottyot képezzünk, ami méretesre felkarikázott hagyma, paprika és paradicsom kifőtt leve. Ő elfelejtené a fűszerpaprikát, mondván, a zöldpaprika elég.
Varjú szerint pedig:
"Sokan rommá főzik, és attól lesz leveses, de szerintem akkor a jó, ha van némi leve, de minden összetevő - a paprika, a paradicsom és a hagyma - látszik benne... a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjára először a nagyobb kockákra vágott paprikát teszem pirulni, kicsit megüvegesítem. Második a hagyma, és harmadik a paradicsom."
Ő nem zárja ki egy kis pirospaprika használatát, de szerint érdemes csínján bánni vele, mert a túl sok fűszerpaprikától édes lesz a lecsó.
Külföldi lecsófélék:
Szóval na, TI raktok bele?