A lecsó a paradicsom- és paprikaszezon verhetetlen nyári egytálétele. Az alaprecept zsiradékon, hagymán, a zöldségeken és némi fűszeren kívül nem tartalmaz mást. Hazánkban sokan tojással, mások kolbásszal, egyesek rizzsel dobják fel. De mivel tudunk még csavarni egyet a klasszikus lecsón, ha már unjuk a megszokott változatokat?
Kattints a galériára, és lesd meg a lecsós ötleteket!
Így dobd fel az egyszerű lecsót, ha valami különlegesre vágysz
Tükörtojás a tetejére
Sokaknál kerül tojás a lecsóba, de itthon ez azt jelenti, hogy a villával felvert tojást ráöntjük a még tűzön lévő ételre, és aztán az az edényben alkot a zöldséggel krémes egyveleget. A lecsó közel-keleti unokatestvére, a shakshuka tükörtojással a tetején készül, és érdemes nekünk is kipróbálni ezt a módszert, főleg, ha szeretjük a folyós tojássárgáját.
Csak készítsd el a lecsót a megszokott módon, a végén pedig üss a tetejére néhány tojást. Ne keverd össze a fogást, helyette fedő alatt néhány perc alatt süsd meg a tojásokat. Petrezselyemmel a tetején, kenyérrel már tálalhatod is!
Egy kis csirkehús a kolbász helyett
A lecsó húsos változatai leggyakrabban kolbászt vagy virslit tartalmaznak. Ha azonban a szárnyasokat kedveljük jobban, vagy épp szeretnénk növelni a fehérjebevitelt, a csirkehússal sem fogjuk elrontani kedvenc magyar fogásunkat. A felkockázott vagy csíkozott csirkemellet pirítsd meg némi zsiradékon, majd add hozzá a már megfőtt zöldségekhez.
A csirkepaprikáshoz és a lecsós szelethez hasonló, de zöldségekben gazdagabb egytálétel jó választás egy meleg nyári estén.
Cukkini és padlizsán a mediterrán ízek kedvelőinek
A francia lecsóba, a ratatouille-be a paradicsom és a paprika mellett padlizsán és cukkini is kerül. Mi is feldobhatjuk a hagyományos magyar lecsót ezekkel a zöldségekkel. Adjunk hozzá némi kakukkfüvet és oregánót is, és rögtön egy mediterrán ízvilágú ételt kapunk.
Bulgur vagy kuszkusz, ha már unod a rizst
Ha szereted a rizses lecsót, adj egy esélyt idén nyáron a bulgurnak. Ez az egyszerű, de nagyszerű gabona gyorsabban megfő, alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, és több rostot tartalmaz, mint a fehér rizs.
Próbáld ki ezt a receptet: Wokos sült lecsó tejfölösen, bulgurral
+ tipp: a kuszkusz is irtó hyorsan megvan, ha azt szereted, próbáld ki vele a lecsód!
Tepsis lecsó
Ha nincs kedved a tűzhely felett állni, tepsiben is elkészítheted a lecsót. A hozzávalókat darabold fel, majd hagymával és fokhagymával tedd egy tepsire és süsd kb. 30 percig, 180 fokon. A zöldségek így ahelyett, hogy egyszerűen megfőnének, sült, ropogósabb állagot és ízt kapnak.
A ratatouille például alapvetően sütőben készül!
Receptajánló, ha nem volt elég az ötletből:
Pipérade, a baszk lecsó
Ami nekünk a lecsó, az a spanyol-francia határon élő baszk és gascogne-i népeknek a pipérade. A helyi zöldséges ragu ugyanúgy paprikát és paradicsomot használ, sőt gyakran még tojás ...
Tökös lecsó rusztikusan
Árpi keni-vágja a gasztronómiát, ugyanakkor esküszik rá, hogy a rend a lelke mindennek, ha főzésre kerül a sor. Ezt a konyhai aranyszabályt pedig ennek a fantasztikus tökös lecsónak az ...
Lecsós pot pie
A pot pie egy klasszikus, amerikai piteféle, melynek lényege, hogy a tölteléket képző ragut kisebb, ramekin-szerű formákba töltik, és ezek tetejét fedik be tésztával. Általában húsos ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: