Ha lecsóról van szó, a táborokra oszlás szinte elkerülhetetlen: egyesek a klasszikus vonal mellett tartanak ki minden erejükkel, védelmezik az egytálétel hagyományos szeplőtelenségét, amit mások újhullámos gondolatokkal meg akarnak rontani. Említett újragondolóink ezzel szemben mindenféle atrocitásokat követnek el a konyhában, furcsa dolgokat pakolnak a lecsóba, sőt, mellé is. Bizony, vannak alternatívái a szelet kenyérnek, amelyeket érdemes megkóstolnunk akkor is, ha esetleg a hagyományos tábor tagjainak valljuk magunkat.
Nézd meg galériánkban a lecsó izgalmas/furcsa köreteit!
6 szokatlan köret, amit mégis pakolj a lecsó mellé
Túrós csusza
Erős indítás, ugye? Pedig több okból is működik a lecsó-túróstészta párosítás: a savanykás tejtermékek jelenléte, a tészta laktató hatása és az a szimpatikus képessége, ahogy felszívja a piros, paprikás szaftot. Ha külön finomabbá tennénk, készítsünk házi csuszát, és persze a pörccel se spóroljunk.
Puliszka
Csupán egy apró lépéssel odébb helyezkedik el gondolatban a túrós tésztától a puliszka. Készíthetjük simán, de juhtúrósan-lilahagymásan is, mindkét verzió kiváló lecsókísérőnek bizonyul majd. A natúr puliszkát vágjuk kockákra, pirítsuk meg kevés olajon, hogy enyhén ropogós legyen – így még izgalmasabb élményt nyújthat a zöldségragu mellett.
Sajtos rúd/stangli/pogácsa
Talán nem fogunk egy átlagos hétköznapon nekiállni pogácsát sütni csak azért, hogy tudjunk valamit a lecsó mellé kínálni, azonban, ha épp időnk engedi és kipróbálnánk valami újat és izgatót, akkor mindenképpen készítsünk egy tepsi stanglit/pogácsát vagy sajtos rudat. Omlós, tömény, vajas süteménnyel tunkolni igazán királyi érzés!
Pirított rizs
Ha rizs úgyis kerülne a lecsó mellé, tojás pedig bele, akkor miért ne landolhatna egy kanálnyi pirított, tojásos rizs ugyanott? Persze hagyjuk el belőle a kínai verzióban használt fűszereket, szójaszószt és rizsecetet, készítsünk szerény, egyszerűen ízesített köretet tojásból és rizsből.
Sajtos melegszendvics
Utoljára maradt talán a legkirívóbb köret: a ropogós-nyúlós sajtos melegszendvics. Ez tényleg csak haladóknak ajánlott: könnyen túltöltődhetnek tőle az ízlelőbimbók, az érzékek. Hisz’ nehéz lehet egyszerre feldolgozni a ropogós kenyeret, az olvadt sajtot és mellette még a lecsó fűszeres-zöldséges szaftosságát is.
A furcsa köretek receptjeit itt leled:
Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
Keményre főzve, tejjel, rakottan, édesen, feltekerve vagy csak úgy szépen, egytálban a puliszka az erdélyi gasztronómia megkerülhetetlen sarkpontja. Ahány ház, annyiféle polenta. Én ezt ...
Stangli, ahogy nagymamám csinálja
Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de nálunk a töltött paprikához mindig stanglit süt nagymamám. De nem akármilyet: a világ legfinomabb stangliját! Pedig valójában pofonegyszerű a recept, ...
Hagyományos tojásos nokedli
A tojásos nokedli örök klasszikus, nincs is nála egyszerűbb és jobb kaja a Földön. Megfizethető, és jó kiadós, egy nagy adaggal az egész családot jól lehet lakatni. Nemcsak magában, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha további furcsa ötletekre vágysz: