Lazac - a természetes omega-3 zsírforrás

A lazac egyszerűen elkészíthető, értékes zsírsavakban gazdag ízletes halfajta, amely állandó helyett kellene kapjon étrendünkben.

Érdekes jószág a lazac, legalábbis az, amelyik vadon él, hiszen élete egy részét édesvízben tölti, másik részét pedig tengerben. Mégis inkább tengeri halnak tekinthető szerintem, e fajták minden értékes tulajdonságát megjelenítve.A jelenlegi étrendi ajánlások szerint legalább heti egyszer szükséges lenne halat fogyasztanunk. A halak értékes állati eredetű fehérjeforrások, a többi húsféléhez hasonlóan szénhidrát tartalmuk gyakorlatilag nincs. Zsírtartalmuk fajtától függően változó, a tengeri halak, így a lazac zsírtartalmára jellemző a kedvező élettani hatású omega-3 zsírsavak jelenléte*. Magas az antioxidáns hatású szelén tartalma is, kitűnő B12 vitamin forrás, 1 szelet (150 g) lazaccal pedig már a napi ajánlott omega-3 zsírsavbevitel 80%-a biztosítható.

Nyilvánvalóan tengerparttal, vad hegyi folyókkal és patakokkal nem rendelkező ország lévén hazánkban korlátozottan elérhető a lazac kínálat. Kapható nagyáruházak halaspultjainál frissen, hűtőpultban előrecsomagolt füstölt formában, vagy frissen, félkészen fagyasztva. A halak jellemzően magas víztartalmúak, ezért könnyen romlanak, hűtőben se tartsuk egy napnál tovább, cserébe fagyasztva jól tárolhatók. Bár áruk a hazánkban jellemzően fogyasztott húsfélééknél magasabb, érdemes kipróbálni, alkalmanként az étrendünkbe illeszteni a lazacot, hiszen rendkívül könnyen elkészíthető, és változatosan felhasználható.

Ebben segítünk nektek kiválasztott receptjeinkkel - érdemes körülnézni nálunk.

  1. 1.

    Narancsos-lazacos ruccolasaláta

  2. 2.

    Lazacos kagylótészta édesköménnyel

  3. 3.

    Füstölt lazacos burgonyasaláta

  4. 4.

    Leveles tésztában sült spenótos lazac

  5. 5.

    Lazac céklaágyon

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...