Durva, de a lazac igazából nem rózsaszín

A lazac egyik legjellegzetesebb vonása – többek közt emiatt is olyan közkedvelt és vonzó halfajta világszerte – nem más, mint halvány pasztellrózsaszínes húsa. De tudtad, hogy az egész kamu, mert valójában a legtöbb helyen mesterségesen színezik?

Nem túl tolakodó halíz jellemzi a lazacot, na meg csodásan puha, halovány rózsaszín halhús. Vagy mégse? Sajnos azt a kiábrándító tényt kell közölnünk, hogy a lazac tulajdonképpen fehéresszürke, jellegzetes szép színét pedig festékanyagoktól kapja – írja az Egy.hu

A tenyésztő egészen specifikus árnyalatot is választhat egy színskáláról

Színskálán rendelheted meg az árnyalatot

Kifinomult módszerekkel és különféle high-tech műszerekkel konkrétan meg lehet határozni a kívánt lazacszínt.

A tenyésztő egészen specifikus árnyalatot is választhat egy színskáláról, hogy ennek megfelelően rendelje meg a színezőanyaggal kevert haltápot.

Az óhajtott szín attól függ, mire nagyobb a kereslet.

De miért színeznek?

Egyszerűen imitálják a természetben, vadon megtalálható, nem tenyésztett lazacokat, melyek húsa az elfogyasztott apró rákocskától válik rózsaszínűvé. Minél északabbra élnek a lazacok, annál mélyebb rózsaszín az árnyalatuk.

A tenyésztett lazacok ezzel szemben haltápon élnek, nemigen láttak friss rákokat, így marad a mesterséges színezék.

Veszélyes színezőanyag

A legproblémásabb festékanyag a kantaxantin (E161g), aminek használata mind az Egyesült Államokban, mind az Unióban engedélyezett. Eleinte ártalmatlannak hitték, most azonban látászavarokkal, szembetegségekkel is összekötötték, ezért az élelmiszerekben történő alkalmazhatóságának mennyiségét csökkentették. 

Édesvízi receptajánló:

Hagyományos rácponty

Ha valami rácosan készül, akkor biztosak lehetünk abban, hogy találunk majd a tányéron sok-sok hagymát, paradicsomot és paprikát, bizonyos esetekben még tejfölt is. Jelen esetben a fenti ...

Egészben sült pisztráng

Ha valami egyszerűt és könnyedet készítenénk az ünnepekre, ez az egészben sült pisztráng tökéletes választás lehet. Csodálatosan passzol salátához, krumplikörethez és ...

Átverés

A legtöbb tenyésztett lazacnál használt színanyag jelenleg nem más, mint a Carophyll néven ismert szintetikus színező, amelyet megtévesztésből úgy terveztek, mintha egy természetes lazacszínezék lenne, valójában azonban a korábban bemutatott mesterséges kantaxantinról van szó, ami látásproblémákat okozhat. 

A festékanyagok mellett a haltáp minősége a tenyésztés másik problémája, hiszen akad benne kukorica, más halak, szója, szárnyasok feldolgozásából származó maradék zsírok, tollak és növekedési hormonok keverékei. 

Válasszuk inkább az édesvízi halakat!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...