Nem túl tolakodó halíz jellemzi a lazacot, na meg csodásan puha, halovány rózsaszín halhús. Vagy mégse? Sajnos azt a kiábrándító tényt kell közölnünk, hogy a lazac tulajdonképpen fehéresszürke, jellegzetes szép színét pedig festékanyagoktól kapja – írja az Egy.hu
Színskálán rendelheted meg az árnyalatot
Kifinomult módszerekkel és különféle high-tech műszerekkel konkrétan meg lehet határozni a kívánt lazacszínt.
A tenyésztő egészen specifikus árnyalatot is választhat egy színskáláról, hogy ennek megfelelően rendelje meg a színezőanyaggal kevert haltápot.
Az óhajtott szín attól függ, mire nagyobb a kereslet.
De miért színeznek?
Egyszerűen imitálják a természetben, vadon megtalálható, nem tenyésztett lazacokat, melyek húsa az elfogyasztott apró rákocskától válik rózsaszínűvé. Minél északabbra élnek a lazacok, annál mélyebb rózsaszín az árnyalatuk.
A tenyésztett lazacok ezzel szemben haltápon élnek, nemigen láttak friss rákokat, így marad a mesterséges színezék.
Veszélyes színezőanyag
A legproblémásabb festékanyag a kantaxantin (E161g), aminek használata mind az Egyesült Államokban, mind az Unióban engedélyezett. Eleinte ártalmatlannak hitték, most azonban látászavarokkal, szembetegségekkel is összekötötték, ezért az élelmiszerekben történő alkalmazhatóságának mennyiségét csökkentették.
Édesvízi receptajánló:
Átverés
A legtöbb tenyésztett lazacnál használt színanyag jelenleg nem más, mint a Carophyll néven ismert szintetikus színező, amelyet megtévesztésből úgy terveztek, mintha egy természetes lazacszínezék lenne, valójában azonban a korábban bemutatott mesterséges kantaxantinról van szó, ami látásproblémákat okozhat.
A festékanyagok mellett a haltáp minősége a tenyésztés másik problémája, hiszen akad benne kukorica, más halak, szója, szárnyasok feldolgozásából származó maradék zsírok, tollak és növekedési hormonok keverékei.
Válasszuk inkább az édesvízi halakat!
Még több friss hír: