Káposztás, kefires és krumplis lángos – melyik miért finom, most megtudhatjátok!

Élet a strandos lángoson túl, avagy így süsd otthon a legfinomabb lángosvariációkat a legegyszerűbben. Most eláruljuk, melyek a mi kedvenceink, és miért!

Minden nemzet készít kelt tésztát, sok hasonló is van, de egy sem olyan finom, mint a magyar lángos, ugye? Története a kenyérsütéssel esik egybe, de mondják róla, hogy a török hódoltság idején került a repertoárunkba, mások szerint ez már a Római Birodalom alatt eljutott hozzánk. Ezt most megfejteni nem fogjuk, de tény, hogy mindkét irány nagyon jól jöhetett a konyhára, és a végeredmény, a mi kívül roppanós, belül puha tésztánk, ami nagyon is egyedi. A lángos semelyik lapos kenyérre, lepényre, pizzára nem hasonlít. A titok a tejben futtatott friss élesztőben, a tökéletes kelesztésben és az olajban sütésben rejlik.

Kefíres lángos - a receptért kattints a képre!

Lángost leginkább a szabadban, strandon, kis büfében vásárolunk. Ennek megvan a prózai oka: senki nem szereti telefüstölni, olajszaggal elárasztani a lakását, amit aztán akár egy hétig nem sikerül kiszellőztetnie. Én most, egy életem, egy halálom, nekivágtam a nemes cél érdekében, hogy megfejtsem a rejtélyt, és kis konyhámban háromféle lángost sütöttem. A sima lángos a legtutibb, és legszélesebb körben kedvelt finomság, ezt nem is cáfolom, így fókuszt az egyes változataira helyeztem: káposztás, kefires és burgonyás lángost készítettem.

Sütése

Régen kemencében készítették a lángost, a megmaradt, megkelt kenyértésztát kézzel kihúzkodták, és a kemence elülső részén, a parázson gyorsan megsütötték, édesen lekvárral, vagy sósan tejföllel. Aztán a gyári kenyerek, pékáru megjelenésekor a házilagos kenyérsütés mindinkább háttérbe szorult, kemence sem adódott már a városi házakban, így a lángost forró zsírban, később olajban kezdték el sütni. Itt vált el tulajdonképpen a kenyérlángos és az olajban sült lángos sztorija, sokkal lágyabb, más állagú lett a tésztája, mint a kenyéré.

Tippek:

Hogy ne szívjon fel sok túl sok zsiradékot, rögtön forró olajba tegyük, 2-2 percig süssük mindkét oldalán. Menet közben nyomjuk le, így keletkeznek szép hólyagot a felületén.

Ha a nyújtás végén kicsit oválisra húzzuk a lángosokat, akkor egyszerre 2 lángost tudunk sütni egy ekkora edényben anélkül, hogy az olajat túlságosan lehűtenénk.

Rácson, vagy papírtörlőn tudjuk lecsepegtetni, és igen, ez egy nehéz kaja, de ki bánja!

Tuti káposztás lángos - a receptért kattints a képre!

Káposzta – töltés vagy keverés

Két módszerrel is dolgozhatunk: cukorral karamellizálhatjuk, és tölthetjük a káposztát a lángosba, ilyenkor a kinyújtott tészta felének közepére teszünk egy adagot, majd a másik felét ráhajtva jól lenyomkodjuk és újból nyújtjuk, így sütjük olajban a tésztát. Azonban, ha a tésztához keverjük a párolt káposztát, nem szárad ki, és 100% káposztás élvezetet nyújt, minden harapásnál.

Vélemény legekkel: a legfűszeresebb, a legmarkánsabb jegyeket ez a lángos viseli, masszív minden szempontból, aki a káposztás tésztát szereti, ezt imádja majd.

Kefires puhaság

Miért tesznek mások tojást a kefires lángosba, ki tudja? Nem kell ehhez semmi, csak a fix langyos tejes élesztő felfuttatás és a kefir maga. Olyan könnyen és lazán pufisodik, mint semmi más, olajos kézzel csodásan nyújtható, frissen a legfinomabb.

Vélemény legekkel: a legkönnyebben elkészíthető, a leglágyabb tésztájú, illatában és állagában a strandos lángoshoz legközelebb álló csemege, amit télen is élvezhetünk.

Kényeztető burgonyás lángos - receptért katt a képre!

Burgonyás tökély

Sós vízben főzzük, héjában a burgonyát, és törjük át, így kerüljön a tésztához. Ez a kényeztető burgonyás lángos lesz a kedvencetek, elárulom, nyersen is isteni. Picit nyúlósabb, ragacsosabb, de már kelesztés alatt meghalsz az illatától. Készen pedig tényleg tökély, de miért a legfinomabb dolgok a leghizlalóbbak?

Vélemény legekkel: a legfinomabb, abbahagyhatatlan, frissen és hidegen is szuper textúrájú, mindenki kedves étele lesz.

Összességében mindegyik egy külön élvezet, dönteni, hogy melyik a jobb, nem kell és felesleges is. A legjobb mindegyiket elkészíteni, így nem maradunk ki semmiből!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...