Idén már főként olyan vendégek érkeznek a magyar tengerhez, akik a Balaton szerelmesei. Nem úgy, mint az elmúlt két évben, amikor a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt nem sok lehetőség volt külföldön nyaralni, és sokan csak kényszerűségből választották belföldi úti célként a balatoni régiót – foglalta össze a VG-nek Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.
Mit tesznek a vendéglátósok?
A szakember szerint a Balatonnál 15 százalékkal magasabbak az árak, mint a tavalyi szezonban, azonban ez még mindig nem követi a környékbeli országok mintegy 30 százalékos áremelését. Ezek a nyomott árak azonban csak bizonyos feltételek mellett tarthatók.
Ebben a szezonban például sok étterem szűkített nyitvatartást vezetett be, mert így alacsonyabb létszámú személyzettel is működhetnek. Így tehát idén találhatunk olyan vendéglátóhelyeket, amelyek az ebéd- és a vacsoraidő között zárva tartanak, illetve egyes egységek néhány napon egyáltalán nem is nyitnak ki – ezeket a szünnapokat a korábbi évek tapasztalatai alapján tűzik ki azokra a napokra, amikor egyébként sem várható jelentős forgalom. Csapody Balázs elmondta, hogy lehetséges, hogy ez az új rendszer elsőre meglepő lehet, azonban a munkaerő drágulása miatt előfordulhat, hogy a további szezonokban is alkalmazzák majd a vendéglátóhelyek.
Az éttermek azzal is megpróbálják leszorítani az árakat, hogy rövidebb menüsorral várják a vendégeiket, továbbá próbálnak szezonálisabb alapanyagokkal főzni.
Még több érdekes cikk: