A Sas utcában, a Bazilikára néző kilátással nyílt meg idén nyár elején a La Fabbrica. A helyet nehéz elsőre definiálni: az indusztriális és mediterrán hangulatot tökéletesen elegyítő óriási belső tér helyet ad az étteremnek látványkonyhával, egy hosszú bárnak óriási italválasztékkal, nemsokára pedig egy street food-ot kínáló helyiség is megnyílik a sarokban, ami az utcai forgalmat fogja kiszolgálni. Az egykori Marczibányi-palota földszintjét elfoglaló La Fabbricába már csak azért is érdemes bekukkantanunk, mert a gyönyörű belső építészeti megoldások, és a vendégteret a konyhától egy üvegfallal elválasztó megoldás mellett egy olyan kincset is rejt az épület, mint a palota eredeti padlózata, amit véletlenül fedeztek fel a felújítás alatt.
A La Fabbrica koncepciója, hogy nem csupán az olasz, hanem a mediterrán konyhát is bemutassák a vendégeknek. A vezető séf, Mario Palermo - aki korábban a Trattoria Toscana csapatát erősítette - most az olasz ízek mellett olyan mediterrán klasszikusokkal fog készülni, mint a tzatziki vagy a paella. Mivel a nyitás előtti őrületbe érkeztünk, 3 ízig-vérig dél-olasz pastát kóstolhattunk meg. Az első a legegyszerűbb, legismertebb olasz paradicsomos tészta volt, egészen kifogástalan kiadásban.
Mario elmagyarázta nekünk, hogy az tésztaételek alapanyagai mind Olaszországból származnak, a magas keményítőtartalmú tészták, amiket használ, segítenek abban, hogy a szósz igazán krémes és tapadós legyen, ami miatt még egy mezei paradicsomos tészta is ellenállhatatlan lesz.
Megkóstolhattunk továbbá egy tenger gyümölcseivel tálalt vastag szélesmetéltet is - mindenkinek ajánljuk, aki szereti a tenger ízeit a tányérján. A harmadik fogás egy különlegesség volt: a kalamári formájára hajazó tészta itthon ritkaság - mi most tintahallal és citrommal kaptuk. Az ételek nem a fine dining vonalát képviselik, sokkal inkább az egyszerű, de nagyszerű olasz konyhára hajaznak.
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
A legjobb helyek a Balatonnál: itt egyél-igyál ha a magyar tengerre mész!