Készíts finom, laktató köretet tíz perc alatt: KUSZKUSZ, az apró finomság

Pillanatok alatt elkészül, finom, laktató és tápláló – ez a kuszkusz, amely egyfajta tésztaféle, és ma már nemcsak Észak-Afrikában, hanem szerte a világon használják. Mutatjuk, miért érdemes kipróbálnod.

A kuszkusz eredetileg berber eredetű étel, de ma már világszerte használják, hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. A belőle készült zöldséges köretet is kuszkusznak hívják, sok zöldfűszerrel készítve az egyik legüdítőbb nyári étel, a tabulé alapanyaga.

Kuszkuszos recepteket itt keress!

A kuszkusz elkészítési módjának igazán csak a képzeletünk szabhat határt, elég csak arra gondolnunk, hogy valójában egy tésztafélével, és nem egy gabonával van dolgunk.

Ez azt jelenti, hogy kuszkuszt - eredetileg durumbúzadarát - meggőzölték, majd kézzel hempergetve készítettek belőle egészen apró szemeket, nagyjából úgy, ahogy a kézzel készített tarhonya készül, csak a kuszkuszszemek egészen aprócskák. Ma már természetesen ez a folyamat is gépesítve van, a kuszkusz már nem kézműves termék, és a boltban kapható változatok legtöbbje előgőzölt formában kerül a polcokra.

Ez nem von le semmit az értékéből, nem egy késztermékkel van dolgunk, sőt hozzáad, hisz ténylegesen tíz perc alatt kész köretet varázsolhatunk az asztalra.

A többi köretként használt gabonával szemben – mint például a köles, quinoa, bulgur – ne felejtsük el, hogy itt tényleg tésztafélét készítünk, így a fogyókúrázók és cukorbetegek mindenképp számoljanak a benne levő szénhidrát mennyiségével.

Változatos alapanyag

Ahogy említettük, a kuszkusz egy végtelenül sokrétűen variálható étel, ilyenkor nyáron elég csak meggrillezni pár idényzöldséget, és mellé tálalni egy nagy adag párolt kuszkuszt, gyors és laktató ebéd vagy vacsora lesz az asztalon húsz percen belül.

Sült zöldséges kuszkusz

A kuszkusz nagyon kiváló alternatíva rizs vagy burgonya helyett. Ebben a receptben egy hideg sült zöldséges saláta hozzávalójaként szerepel, de  nagyon sokféleképpen felhasználható.

Semleges íze miatt remekül fűszerezhető, kerülhet igen csípős húsok vagy indiai curryk mellé köretnek, lehet gazdagító eleme salátáknak.

De ahogy már a cikk elején írtuk, a tabulé is készülhet kuszkusszal. Ebben az ételben a főszerepet egy fűszernövény, hagyományosan a petrezselyem (de készítik és/vagy korianderrel is) a főszereplő: a hatalmas csokor friss petrezselymet uborkával, lilahagymával, paradicsommal és citromlével keverik össze, majd kerül még ebbe a csodás ízorgiába kuszkusz is, amely lekeríti az ízeit.

Jól behűtve igazi nyári alap étel, amely remekül kínálható sült, grillezett húsokhoz, zöldségekhez, sajtokhoz, de magában is remek.

Kuszkusz édesen

Bátran használjunk kuszkuszt édes ételek elkészítéséhez is, könnyen elkészíthető és változatosan variálható.

Édesség is lehet belőle!

Mivel egy pillanatok alatt elkészülő és igazi jolly-joker alapanyagról van szó, a kuszkuszból készülhet édesség is: gondoljunk úgy rá, mint egy tejberizs, gríz vagy épp kása alapjára: tejjel, mézzel, kókusztejjel vagy bármilyen növényi itallal összefőzve finom krém készülhet belőle, amit aztán kedvünkre ízesíthetünk még gyümölcsökkel, kakaóval, csokoládéval.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotartalom itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...