5 mód, ahogy talán még nem kóstoltad a kuszkuszt

Már egyre több magyar háztartásba megtalálta útját a kuszkusz, az apró szemű tésztát legtöbbször köretként vagy salátaként fogyasztjuk. Nézzük most, mi mindenre alkalmas még!

Azt hisszük rá, hogy gabona, igazából azonban egészen apró szemű tészta a kuszkusz, amit több tulajdonsága miatt is egyre többen előnyben részesítünk az alternatív köretek közül. Leginkább azért, mert nem kell főzni, elég leönteni forró vízzel – ennek hatására pillanatokon belül megdagad, és azonnal fogyasztható. Ilyenkor már csak az elfogyasztás módja marad kérdéses: lépjünk túl a megszokott köreten és salátán, alkossunk a kuszkusszal valami egészen újat!

5 mód, ahogy talán még nem kóstoltad a kuszkuszt

Levesbetét

A lehető leggyorsabb levesbetét válhat a kuszkuszból: főzésmentes elkészítése lehetővé teszi, hogy egyszerűen csak beleöntsük a fazékba, amikor már majdnem készre főtt az étel. Nem lesz túl domináns kiegészítő (ne várjunk galuskaszerű tésztagombócokat), azonban a legszerényebb zöldséglevest is képes tartalmassá tenni.

Rakottas

Hagyjuk pihenni a rizst, készítsük a következő rakottasunkat kuszkusszal. Húsosan vagy vegetáriánus verzióban is működhet, és szinte minden zöldséghez jól illik. Mindenképpen fűszerezzük meg valamivel, vagy készítsünk hozzá egy ütős szószt (pl. paradicsomszósz, zöldségpüré), amivel aztán elkeverhetjük.

Fasírt

A gabonákból mind formázhatunk fasírtokat, és attól függetlenül, hogy a kuszkusz nem gabona, ugyanúgy alkalmas erre.

Megfőzött, de kihűtött állapotban keverjünk hozzá vagy tojást vagy valamilyen sült zöldségpürét (pl. édesburgonya, sütőtök, cékla, paprika, répa). Ha nem akarna összeállni, némi liszttel segítsünk rá a dologra, és mindenképpen fűszerezzük bőségesen. Enyhén olajozott serpenyőben süssük a fasírtok mindkét oldalát aranybarnára. Salátával és mártogatóssal fogyasszuk!

Cukkinis-kuszkuszos tallérok

Finom feltét főzelékekhez, de önmagában is, egy fűszeres joghurt dippel tálalva. Ízesíthetjük római köménnyel, vagy ras el hanouttal is. Cukkini helyett elkészíthetjük sárgarépával ...

Kuszkuszos sütőtökfasírt

Mindjárt vége a télnek, és ez azt is jelenti, hogy egy jó darabig nincs sütőtök. Mivel a rabja vagyok, igyekszem a lehető legtöbb formában elkészíteni, de mivel csak kettőnkre főzök, ...

Padlizsánfasírt 2. -kuszkuszos

Ezt a fasírtot is keleti étel, a kibbeh ihlette. A kibbeh egy padlizsános fasírt, amely bulgurral készül. Az én padlizsános fasírtom majdnem kibbeh, mivel bulgur nem volt otthon, csak ...

Töltelék

Töltött zöldségek belsejében is landolhat a főtt kuszkusz: fűszerekkel ízesítve, esetleg apróra vágott zöldségekkel vagy sajttal (pl. feta, kecskesajt) elkeverve gazdagíthatja ezeket az ételeket. Paprika, cukkini, padlizsán mind kaphat belőle.

Kuszkusszal töltött gomba

Sokan sokféleképpen készítik a töltött gombát, amely kiváló lehet vendégváráshoz falatkának, előételnek, vagy akár főétel mellé köretnek is. Nálam most egy különc verzió ...

Kuszkuszos töltött paprika

Egy egyszerű hús nélküli étel. A kuszkuszos keveréket és a paradicsomos mártást ízesíthetjük a ras el hanout és a harissa helyett mediterrán fűszerekkel, mint kakukkfű, bazsalikom, ...

Sütemény

Igen, akár édesség is születhet a szemcsés kuszkuszból: sült és sütés nélküli torták alapját adhatja, de kerülhet kevert piskótákba is. Kifejezetten izgalmas texturális élményt nyújt, ízben azonban elkél mellé egy-két ütősebb kiegészítő (pl. citrusok héja, egzotikus gyümölcsök, stb.).

Jeruzsálemi túrótorta

Sütöttem már berlini túrótortát, meg akad az oldalon New York-i is (sajt vagy túró, egyre megy...), de most végre eljött az ideje egy szentföldi kitérőnek. Már rég szemeztem a ...

Kuszkusz édesen

Bátran használjunk kuszkuszt édes ételek elkészítéséhez is, könnyen elkészíthető és változatosan variálható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kreatív konyhai ötlet vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...