Kuszkusz - egyszerű és egészséges!

Változatosan, gyorsan elkészíthető, és egészséges is. Kell ennél több?

A kuszkusz a közel-keleti konyhából származó alapanyag. Durumbúzadarából készül, keleti élelmiszer-, bio- vagy egészségboltokban és szerencsére egyre több hétköznapi üzletben is kapható.

Egészségünk szempontjából a durumbúzának van jelentősége, hiszen ennek kémiai szerkezete a benne található szénhidrátok lassabb felszívódását eredményezi, így a kuszkusznak egyértelműen helye van a kiegyensúlyozott, a testsúlycsökkentő és akár a cukorbeteg étrendben is. A mennyiségre persze ekkor is figyelni kell, hiszen kalória- és szénhidráttartalma nem marad el más gabonaipari alapanyagok (pl. lisztek, tésztafélék) hasonló adataitól.

Olvasd el!

Durumbúza - ez kell nekem!

Másik nagy előnye szerintem, hogy rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető - legalábbis a hazánkban vásárolható, részben előfőzött változata. Nem kell hozzá más, csak kétszeres mennyiségű forró víz, amivel leöntjük a kuszkuszt, és lezárva 5-10 percig békén hagyjuk. Ennyi.

Tetszőlegesen ízesíthetjük, fűszerezhetjük, léteznek édes ízvilágú kuszkuszételek is. Használhatjuk a rizs alternatívájaként is: levesbetétnek, köretnek, töltött/rakott zöldségekhez, salátákhoz - tényleg csak a fantáziánkra van bízva.

Ha még nem ettetek kuszkuszt, mindenképpen próbáljátok ki - kezdhetitek például az alábbi ételek valamelyikével!

  1. 1.

    Currys lencseleves kuszkusszal

  2. 2.

    Lecsós egytál kuszkusszal

  3. 3.

    Upma kuszkusszal

  4. 4.

    Marokkói pulykagombóckák kuszkusszal

  5. 5.

    Bolognai kuszkusszal töltött cukkini

  6. 6.

    Kuszkuszsaláta feta sajttal

  7. 7.

    Sült zöldséges kuszkusz

  8. 8.

    Tavaszi zöldségragu

  9. 9.

    Fűszeres sült padlizsán kuszkusszal

  10. 10.

    Kuszkuszsaláta avokádóval és eperrel

  11. 11.

    Zöld pite

  12. 12.

    Zsenge zöldséges lencse kuszkusszal

  13. 13.

    Céklás kakukkfüves kuszkusz grillezett csirkemellel

  14. 14.

    Kuszkusszal töltött kaliforniai paprika joghurtos-korianderes öntettel

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...