A kuszkusz a közel-keleti konyhából származó alapanyag. Durumbúzadarából készül, keleti élelmiszer-, bio- vagy egészségboltokban és szerencsére egyre több hétköznapi üzletben is kapható.
Egészségünk szempontjából a durumbúzának van jelentősége, hiszen ennek kémiai szerkezete a benne található szénhidrátok lassabb felszívódását eredményezi, így a kuszkusznak egyértelműen helye van a kiegyensúlyozott, a testsúlycsökkentő és akár a cukorbeteg étrendben is. A mennyiségre persze ekkor is figyelni kell, hiszen kalória- és szénhidráttartalma nem marad el más gabonaipari alapanyagok (pl. lisztek, tésztafélék) hasonló adataitól.
Olvasd el!
Másik nagy előnye szerintem, hogy rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető - legalábbis a hazánkban vásárolható, részben előfőzött változata. Nem kell hozzá más, csak kétszeres mennyiségű forró víz, amivel leöntjük a kuszkuszt, és lezárva 5-10 percig békén hagyjuk. Ennyi.
Tetszőlegesen ízesíthetjük, fűszerezhetjük, léteznek édes ízvilágú kuszkuszételek is. Használhatjuk a rizs alternatívájaként is: levesbetétnek, köretnek, töltött/rakott zöldségekhez, salátákhoz - tényleg csak a fantáziánkra van bízva.
Ha még nem ettetek kuszkuszt, mindenképpen próbáljátok ki - kezdhetitek például az alábbi ételek valamelyikével!
-
1.
Currys lencseleves kuszkusszal
-
2.
Lecsós egytál kuszkusszal
-
3.
Upma kuszkusszal
-
4.
Marokkói pulykagombóckák kuszkusszal
-
5.
Bolognai kuszkusszal töltött cukkini
-
6.
Kuszkuszsaláta feta sajttal
-
7.
Sült zöldséges kuszkusz
-
8.
Tavaszi zöldségragu
-
9.
Fűszeres sült padlizsán kuszkusszal
-
10.
Kuszkuszsaláta avokádóval és eperrel
-
11.
Zöld pite
-
12.
Zsenge zöldséges lencse kuszkusszal
-
13.
Céklás kakukkfüves kuszkusz grillezett csirkemellel
-
14.
Kuszkusszal töltött kaliforniai paprika joghurtos-korianderes öntettel