Kuszkusz - egyszerű és egészséges!

Változatosan, gyorsan elkészíthető, és egészséges is. Kell ennél több?

A kuszkusz a közel-keleti konyhából származó alapanyag. Durumbúzadarából készül, keleti élelmiszer-, bio- vagy egészségboltokban és szerencsére egyre több hétköznapi üzletben is kapható.

Egészségünk szempontjából a durumbúzának van jelentősége, hiszen ennek kémiai szerkezete a benne található szénhidrátok lassabb felszívódását eredményezi, így a kuszkusznak egyértelműen helye van a kiegyensúlyozott, a testsúlycsökkentő és akár a cukorbeteg étrendben is. A mennyiségre persze ekkor is figyelni kell, hiszen kalória- és szénhidráttartalma nem marad el más gabonaipari alapanyagok (pl. lisztek, tésztafélék) hasonló adataitól.

Olvasd el!

Durumbúza - ez kell nekem!

Másik nagy előnye szerintem, hogy rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető - legalábbis a hazánkban vásárolható, részben előfőzött változata. Nem kell hozzá más, csak kétszeres mennyiségű forró víz, amivel leöntjük a kuszkuszt, és lezárva 5-10 percig békén hagyjuk. Ennyi.

Tetszőlegesen ízesíthetjük, fűszerezhetjük, léteznek édes ízvilágú kuszkuszételek is. Használhatjuk a rizs alternatívájaként is: levesbetétnek, köretnek, töltött/rakott zöldségekhez, salátákhoz - tényleg csak a fantáziánkra van bízva.

Ha még nem ettetek kuszkuszt, mindenképpen próbáljátok ki - kezdhetitek például az alábbi ételek valamelyikével!

  1. 1.

    Currys lencseleves kuszkusszal

  2. 2.

    Lecsós egytál kuszkusszal

  3. 3.

    Upma kuszkusszal

  4. 4.

    Marokkói pulykagombóckák kuszkusszal

  5. 5.

    Bolognai kuszkusszal töltött cukkini

  6. 6.

    Kuszkuszsaláta feta sajttal

  7. 7.

    Sült zöldséges kuszkusz

  8. 8.

    Tavaszi zöldségragu

  9. 9.

    Fűszeres sült padlizsán kuszkusszal

  10. 10.

    Kuszkuszsaláta avokádóval és eperrel

  11. 11.

    Zöld pite

  12. 12.

    Zsenge zöldséges lencse kuszkusszal

  13. 13.

    Céklás kakukkfüves kuszkusz grillezett csirkemellel

  14. 14.

    Kuszkusszal töltött kaliforniai paprika joghurtos-korianderes öntettel

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...