Az édesség, aminek illatát megérezve az emberben feltolulnak a kiskori emlékek: eszünkbe jut, mikor először kóstoltuk a világ talán legfinomabb csavaros, téphető-harapható, fahéjas-cukros sült kelt tésztáját, mely különösen hidegben esik jól. De gondoltál már rá, hogy otthon is simán megsütheted? Készítsünk kürtőskalácsot otthon...üdítős dobozokkal!:
Tudtad?
A kürtőskalács a parázs fölött forgatott, dorongon sült sütemények családjába tartozik. A magyar nyelvterületen a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény, de különösen a Székelyföldön kedvelik. Régebben főleg ünnepi alkalmakra készítették, de ma már a mindennapok részévé vált fogyasztása.
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt, 2.5 dl tej, 3.5 dkg friss élesztő, 10 dkg cukor, 2 db tojás, 6 dkg vaj, 1 csipet só
A forgatáshoz ízlés szerint:
fahéj ízlés szerint, 1 marék dió, 6 ek cukor, 4 ek kókuszreszelék
Elkészítés:
Az fém üdítős dobozokat teljesen befedjük alufóliával. Én ehhez a recepthez 330 ml-es energiaitalos dobozokat használtam, de fél literes sörösdoboz is megteszi, akkor kicsit nagyobbak lesznek a kalácsok. Kisebb dobozzal nem érdemes vesződni.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.
A vajat, a cukrot, sót és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 35-40 percig duplájára dagasztjuk.
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütésre szolgáló dobozokat bevajazzuk, majd egy-két csíkot feltekerünk rá.
A dobozra tekert kalácsot megkenjünk olajjal, és egy tálcára kristálycukrot szórunk, majd meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Kb. 200 fokon 5 percenként megforgatva, kb. 20 percig sütjük. Akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk, de szórhatunk rá kókuszt, diót, amit csak szeretnénk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További házias finomságok itt: