Kultúrfelvágott: megsütöttük Harisnyás Pippi igazi svéd gyömbéres kekszét - igen, a bútoráruházast!

Ezúttal egy sokak által szeretett gyerekkönyvsorozatot és egy abban is szereplő isteni süteményt hoztunk nektek: íme Harisnyás Pippi és a svédek méltán híres gyömbéres keksze!

Astrid Lindgren most november 14-én lenne 111 éves, ez pedig remek apropónak tűnt arra, hogy újra belelapozzak gyerekkorom meghatározó regényeibe, és felelevenítsem Harisnyás Pippi és Juharfalvi Emil kalandjait. A svéd írónő a második világháborút követően futott be Pippi kalandjairól szóló regényeivel: a történeteket eredetileg kislánya szórakoztatására találta ki, amikor az beteg volt. Persze annak rendje s módja szerint több film, rajzfilm és sorozat is készült műveiből, de talán mégis a könyvek a legismertebbek Magyarországon.

Gyerekkorom meghatározó része Pippi - a mai napig megvannak a könyvek

De ki is az a Harisnyás Pippi?

Pippi – vagy Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra, ahogy egyszer bemutatkozik – kilencéves kislány, aki egyedül él az öreg Villekulla villában, egy svéd kisváros szélén. Egy szép napon összebarátkozik a szomszédban lakó testvérpárral, Tomival és Annikával, akik aztán számtalan kalandba keverednek a kislánynak köszönhetően.Ugyanis Pippi nem hétköznapi gyerek: anyja nincs, apja király valahol a távoli Déltengeren, ő pedig pettyes lovával és Nilsson úr nevű majmával éldegél Svédországban. Van egy hajókoffernyi pénze, szülők híján pedig senki nem mondja meg neki, mikor feküdjön le, vagy vegyen be csukamájolajat. A kontrollnélküliség ellenére nem rest, ha házimunkáról van szó: padlót sikál, takarít, lovat etet, süt-főz – teszi mindezt persze a maga bolondos módján.

Pippi tésztát nyújt - Ingrid Vang-Nyman könyvillusztrációja

„Pippi épp aznap fogott bele a mézeskalácssütésbe. Akkora tésztát dagasztott, hogy csak a konyhapadlón tudta kinyújtani.­» Látod, látod – mondta majmocskájának – , bajban leszünk. Mit kezdjek egy-két tepsivel, amikor ötszáz mézeskalácsot akarok kisütni?« És nagy sietséggel hozzáfogott kiszaggatni a süteményeket.”

Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti

Pippi a könyvekben rengeteget főz és eszik – mézeskalácsot reggelire, tortát teadélutánon, palacsintát, kávét, sajtot, pitét, körtét, cukorkát, szendvicset és forró csokoládét, kolbászt, fasírtot, ananászpudingot. Gyerekként számomra a mézeskalácssütés volt a legemlékezetesebb Pippi kulináris kalandjai közül, elvégre ki ne szeretne akkora tésztát nyújtani kora reggel, amekkora az asztalon nem is, csak a padlón fér el. A mézeskalács azonban nem az a mézeskalács, amit mi hívunk annak: valójában a svédek kedvelt gyömbéres kekszéről, a pepparkakorról van szó, amit ha máshol nem, valamelyik svéd bútoráruház boltjában a legtöbben már biztosan kóstoltatok.

A pepparkakor receptjéért kattints ide

A legtöbb mézeskalácshoz hasonlóan ez is egy nagyon intenzív ízű, fűszeres kekszféle, amit mindenféle formájúra kiszaggatnak. Méz helyett azonban melaszt használnak hozzá, a tésztát pedig vékonyabbra nyújtják, és alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig sütik, hogy igazán ropogós legyen. A keksz eredetileg a borsnak köszönhette fűszerességét – innen a neve is – , és gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Nos, a recept, amit én hoztam nektek, ennyire nem bevállalós, és csak a szokásos mézeskalácsos fűszerekkel operál, de próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. Nagyszerű ropogtatnivaló egy jó film vagy könyv mellé, a nyújtásba fogjátok be nyugodtan a kéznél lévő gyerekeket is, utána pedig olvassátok el velük valamelyik Harisnyás Pippi-történetet. És nyugodtan süssetek dupla adaggal, úgyis hamarosan itt a karácsony!

Kedvenc részeink:

- Pippi mézeskalácsot süt- Pippi megizzasztja a ráküldött rendőröket- Pippi megvendégeli a betörőket

Ezt láttad az ízHUSZÁR magazinon?

Kultúrfelvágott: Sült, zöld paradicsom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...