4 különleges zöldség, amit muszáj kipróbálnod az idei szezonban

Remélhetőleg mindannyian egyre több zöldséget eszünk - most négy különlegességet mutatunk be, amikkel egészségesebbé teheted az étrended és színesebbé a menüdet!

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő napi zöldségfogyasztás kulcsfontosságú az egészségünk védelmében. Az aktuális ajánlás napi min. 35-40 dkg zöldség, amit sajnos kevesen “teljesítenek”. Pedig nem olyan nagy ördöngösség ez, még csak vegetáriánusnak sem kell lenni hozzá: csak arra érdemes odafigyelni, hogy minden főétkezésünk tartalmazzon zöldséget. A hideg reggeli/vacsora mellé 5-10 dkg szezonális friss zöldség, a meleg ebédekhez/vacsorákhoz - 25-30 dkg mennyiségben - zöldségköretek, főzelékek, zöldséges levesek, saláták kerüljenek tálalásra. Ha emellé még a tízóraink/uzsonnánk is tartalmaz zöldséget - akkor nagy valószínűséggel megleszünk az ajánlott mennyiséggel.

Négy különleges zöldség, amit muszáj kipróbálnod az idei szezonban!

Az alábbi négy zöldségfajta valószínűleg ritkábban szerepel a hétköznapi asztalokon, nem is mindegyik zöldségesnél kaphatóak, bár a közepes/nagy hipermarketekben már általában megtalálhatóak. Ugyanakkor a mi klímánkon is termeszthetőek, úgyhogy ha valakinek van erre lehetősége, van kertje, veteményese, akkor érdemes velük kísérletezni.

Erről a négy csodás zöldségről elmondható, hogy:

  • alacsony energia- és szénhidráttartalmúak, zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, ezért kiváló alapanyagai nem csak a kiegyensúlyozott egészséges, hanem a fogyókúrás étrendnek is,
  • alacsony glikémiás-indexűek,
  • értékes élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak bélflóránk egészségéhez, lassítják a koleszterin és a szénhidrátok felszívódását, így
  • aktívan hozzájárulnak egyes daganatos betegségek, illetve a cukorbetegség, az elhízás kialakulásának megelőzéséhez,
  • gazdagok K- és C-vitaminban, folsavban, antioxidánsokban és magnéziumban.

1. Pagodakarfiol

Pagodakarfiol, romanesco broccoli vagy egyszerűen csak romanesco - ezeken a neveken találkozhatunk ezzel a csodaszép zöldséggel. Felépítése a karfioléhoz hasonló, de az ehető virágrész egészen különleges természetes fraktálformát ölt. Ehhez jön még élénk, zöld színe - nem kérdés, hogy a zöldségespultok, illetve az ebédünk dísze lehet. Elkészíthetjük a karfiolhoz/brokkolihoz hasonló módon: lehet köret, rakott, sült zöldség és mehet levesekbe is. Gazdag C- és K-vitaminban, élelmi rostokban és antioxidáns hatású karotinoidokban.

Felépítése a karfioléhoz hasonló, de az ehető virágrész egészen különleges természetes fraktálformát ölt

2. Mángold

Egyre több helyen találkozhatunk a mángolddal a konyhakertekben és a konyhákban is. Felhasználása leginkább a spenótéhoz lehet hasonlítható, bár legközelebbi rokona a cékla. Erős, fehér, lila vagy sárga levélnyelű, világos-, vagy sötétzöld nagy leveleit fogyasztjuk. A levélnyelet érdemes előbb az ételhez adni, hogy megpuhuljon, a leveleket pedig a spenótlevelekhez hasonlóan, kicsit később, azok gyorsan megfonnyadnak a párolás során. A mángoldot fogyaszthatjuk nyersen is pl. salátába, és használhatjuk főzelékként, mártásként, levesekbe, párolva köretként is. A mángold gazdag C-és B-vitaminokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, növényi vasban, kalciumban, és antioxidánsokban.  

Mángoldtészta csirkével

Spiralizer nélkül is készíthetünk nyers zöldség tésztát. A savanykás, sok citromos avokádószósz egy éjszaka alatt felpuhítja a zöld leveleket. Kertészek brokkoli felső leveleit, ...

3. Fodros kel

Az utóbbi évek superfoodsztárja egyértelműen a fodros kel. Szokás szerint Amerikából érkezett hozzánk az “őrület”, aminek köszönhetően itthon is kapható lett ez a sötétzöld színű, nagy, erős levelű káposztaféle. Tápanyagtartalma valóban nagyon értékes: gazdag C-, K-, B-vitaminokban, mangánban, rézben, magnéziumban, és antioxidáns hatású quercetinben, béta-karotinban. Tehetjük sokzöldséges leveseinkbe (pl. minestrone, ribollita), zöldturmixunkba, salátáinkba, tésztaszószainkba, vagy készíthetünk belőle ropogós zöldségchipszet, különleges főzeléket, salátákat.

Edzés utáni zöld turmix

Sportolás utáni fontos, hogy fogyasszunk valamit, ami gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, segíti regenerálni az izmokat, és feltölt energiával. Ez a turmix tartalmaz könnyen ...

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

4. Pak choi

Szemben a fodros kellel, a pak choi keletről érkezett hozzánk, az ázsiai konyhák egyik jellegzetes alapanyaga. Találkozhatunk vele még bok-choy, pok-choy ill. bordáskel néven is. Gazdag folsavban, káliumban, szelénben, élelmi rostokban.  Azt még nem állítanám, hogy minden zöldségesnél megtalálható, de egyre több helyen találkozunk vele. Két típusát láttam eddig itthon az üzletekben, egy hosszabb szárú, erősebb levelű, vastagabb gumójút, illetve egy kisebb, vékonyabb szárú, zsengébb változatát. Én az utóbbit szoktam rendszeresen vásárolni, mindenféle ázsiai ételhez kiválóan illik. Piríthatjuk wokban, serpenyőben (kevés gyömbérrel, fokhagymával, chilivel, szezámolajjal isteni), tehetjük levesbetétként ázsiai húsos-tésztás leveseinkbe, jól illik egzotikus ízű salátákhoz is. Ezeket a kisebb szárú zöldségeket én négyfelé szoktam vágni, a torzsáját egy kicsit kivágni, és ezt követően nagyon gyorsan elkészülnek. Ne főzzük túl, úgy az igazi, ha roppanós marad!

Ha még nem próbáltátok ki ezeket a különleges zöldségeket, akkor, ha legközelebb szembe jönnek a zöldségespultnál, vásároljatok belőlük, és osszátok meg velünk a velük készült ételek receptjeit!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...