Okra, brokkolini, yam – Budapesti furcsazöldség-lelőhelyek

Mit tegyünk, ha kicsit kitekintenénk a répa-uborka-karfiol triumvirátusból és ritkábban látott, izgalmas kinézetű és ízű zöldségekkel főznénk?

Nem is kell Ázsiáig utazni ahhoz, hogy ismeretlenebb portékákkal találkozzunk a piacokon. Elég egy mediterrán város piacterére beszabadulni és kerekednek is a szemek, szívünkhöz kapunk a színes-szagos árucikkek garmadájától. Aki kicsit élvezi a konyhai alkotást, mindig örül az új alapanyagoknak, a kísérletezés újdonságának. De különleges zöldségekkel azért ritkábban találkozhatunk a sarki zöldségesnél, a szeretett piacunkon. Egyrészt inkább a HORECA (hotel-restaurant-café) szektort örvendeztetik meg a különleges zöldségekkel, ritka alapanyagokkal, másrészt nagyobb igény sincs az országidegen (vagy csak azt gondoljuk!) hozzávalókra. Most azért mutatunk pár szép és finom zöldséget, hátha egyszer belefutunk, legalább egy étteremben. Meg aztán, kinek mi az idegen?! Ezer kilométerre a mi imádott karalábénkra is rácsodálkoznak!

Nézd meg galériánkban a különleges zöldségeket és beszerzési helyeiket!

Zöldségenként kifejezett lelőhelyet mondani becsapás volna, mert az árukészlet óránként, naponta változik. Viszont van pár tuti zöldséges/szupermarket tippünk, ha ezek közül az egzotikusabb, ritkább finomságok közül vásárolnánk. Érdemes persze odatelefonálni, ha valami kifejezett tervünk, ötletünk van.

Ezekben a receptekben kipróbálhatod őket:

Lila édesburgonyás kenyér

"Lila kenyér, ami egészséges? Ugyan már" - gondoltam magamban, aztán kicsit utánamentem a dolognak, és kiderült, hogy van benne igazság. Az 'ube' (magyarul lila édesburgonya) egy népszerű ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas alapanyag várja, hogy megismerd:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...