Nem is kell Ázsiáig utazni ahhoz, hogy ismeretlenebb portékákkal találkozzunk a piacokon. Elég egy mediterrán város piacterére beszabadulni és kerekednek is a szemek, szívünkhöz kapunk a színes-szagos árucikkek garmadájától. Aki kicsit élvezi a konyhai alkotást, mindig örül az új alapanyagoknak, a kísérletezés újdonságának. De különleges zöldségekkel azért ritkábban találkozhatunk a sarki zöldségesnél, a szeretett piacunkon. Egyrészt inkább a HORECA (hotel-restaurant-café) szektort örvendeztetik meg a különleges zöldségekkel, ritka alapanyagokkal, másrészt nagyobb igény sincs az országidegen (vagy csak azt gondoljuk!) hozzávalókra. Most azért mutatunk pár szép és finom zöldséget, hátha egyszer belefutunk, legalább egy étteremben. Meg aztán, kinek mi az idegen?! Ezer kilométerre a mi imádott karalábénkra is rácsodálkoznak!
Nézd meg galériánkban a különleges zöldségeket és beszerzési helyeiket!
Okra, brokkolini, yam – Itt szerezd be a világ furcsa zöldségeit
OKRA
Gondolnánk, hogy a zöld, hosszúkás finomság egy mályvaféle? Vagyis a kert csodás hibiszkuszainak rokona. Mediterrán környezetben és szubtrópusokon szeret létezni, mivel nagy a hőigénye, fényigénye és vízigénye is és egészen hosszan terem. Ha szeleteljük, vágjuk, egy furcsa nyálkás réteggel találkozhatunk, de nem kell megijedni, ez hőkezelés után eltűnik. Mivel az okra vagy más néven gombó inkább vizesebb zöldség, ezért akkora nagy ízrobbanásra nem kell számítani, ami lényegesebb, az az állaga. Ahogy ráharapunk, roppan és nagyon élvezhető! Grillezni, sütni, még savanyítani is szokták, de a legszuperebb raguként, pörköltként, curryként.
CUKKINIVIRÁG
Gyönyörű, mindig Olaszországot juttatja eszünkbe és mindemellett nagyon finom is! Sérülékeny virág, ami csak frissen az igazi, a lekonyult, szomorú cukkinivirágok már nem igazán alkalmasak az élvezeti fogyasztásra. Sárga, mert telis-tele van karotinoidokkal, magas antioxidánstartalmú és maga a Mediterráneum! A legszuperebb felhasználási módja, ha krémsajttal, ricottával töltjük meg, sörbundába forgatjuk és forró olajban sütjük ki! Ha a Földközi-tengernél járunk és gyakran belefutunk, mindenképp kóstoljuk meg egy autentikus étteremben ezt a cukkinivirág-előételt.
BROKKOLINI (bébi brokkoli)
A beceneve is aranyos: bimi. Sokan pedig spárgabrokkolinak is hívják ezt a finom, zsenge zöldséget. Japánban nemesítették a folsavban, cinkben, káliumban és C-vitaminban is gazdag bébi brokkolit. Az íze valami semmihez sem foghatóan üde és zsenge, kicsit brokkolit hoz, de némileg a spárgára is hasonlít, nemcsak a hosszú száras megjelenés miatt hívják így. Akár nyersen is élmény, de pirítva, blansírozva, rántva és grillezve is nagyszerű! Sőt, talán faszénen a legkellemesebb, ahogy egy picit odakap a bimi.
YAM-GYÖKÉR (Ube)
A szuperzöld brokkolini után hadd szóljon valami lilaság is. Ázsiából származik az Újpest-rajongók által bizonyára nem annyira ismert, mégis egyszerűen gyönyörű színű gyökérzöldség. Sokan lila édesburgonyaként emlegetik, de ez téves, a gumós yam csak állagában hasonlít az édesburgonyára. Vibráló mivoltát ugyanannak az antocianinnak köszönheti, ami miatt olyan gyönyörű a szeder, a kékszőlő vagy az áfonya is. De milyen íze van az ubénak? Hogy kerülhet ázsiai desszertekbe például? Nos, akár a babpürék egy mochinál vagy ázsiai sütinél, az ube is kicsit gesztenyés beütésű, még egy csipetnyi vaníliás aromát is felfedezni benne. Termesztése egyébként nem nehéz, aránylag igénytelen, szélsőségeket is tűrő növény.
PAGODAKARFIOL
Mintha csak Ozoráról érkezett volna! A pagodakarfiol talán felsorolásunk legismertebb tagja, és valójában közelebb áll a brokkolihoz, mint a karfiolhoz. Romanesconak is hívják a fraktál-jellegekkel csábító finomságot, aminél talán nincs is szebb zöldség! Hát mik ezek a kis csúcsok, ez a zavarba ejtő szimmetria? Elég kemény húsú, nem fog úgy szétfőni, mint az említett társai. Természetes, hogy nagyon népszerű ez a látványos idegen, kutatók pedig már meg is fejtették az extrém kinézetet: a kis rózsákból virágok növekednének, de ezt sosem érik el. A rügyekből szárak lesznek, belőlük pedig ez a delejező természeti játék.
Zöldségenként kifejezett lelőhelyet mondani becsapás volna, mert az árukészlet óránként, naponta változik. Viszont van pár tuti zöldséges/szupermarket tippünk, ha ezek közül az egzotikusabb, ritkább finomságok közül vásárolnánk. Érdemes persze odatelefonálni, ha valami kifejezett tervünk, ötletünk van.
- Pil Pel: 1137 Budapest, Katona József utca 5.
- Ági Zöldség-Gyümölcs: 1136 Budapest, Tátra utca 18.
- Bálint Kert zöldségespult a II. kerületi Fény utcai piacon
- Szép Kis India: 1072 Budapest, Wesselényi utca 36.
- Duna Panda: 1107 Budapest, Jegenye utca 26. 1-7. épület
- Kánaán Zöldség-Gyümölcs: Lehel téri Vásárcsarnok, 1132 Budapest, Váci út 9-15.
- Friss Zöldség-Gyümölcs: 1173 Budapest, Újlak utca 146.
- Ázsiabolt: 1093 Budapest, Csarnok tér 5.
Ezekben a receptekben kipróbálhatod őket:
Ricottával töltött cukkinivirág
A cukkini virágából különleges és izgalmas falatkák születnek, amik nem csak finomak, de nagyon mutatósak is. Tökéletes választás, ha egy egyszerű, de nem mindennapi előétellel ...
Szezámos-gyömbéres csirke
20 perc, 5+1 hozzávaló, 1 serpenyő. Szaftos csirkemell, ropogós brokkolini, egy frissítő szezámos-gyömbéres szószban. Kell ennél jobb vacsoraötlet a hétköznapokra? :)
Lila édesburgonyás kenyér
"Lila kenyér, ami egészséges? Ugyan már" - gondoltam magamban, aztán kicsit utánamentem a dolognak, és kiderült, hogy van benne igazság. Az 'ube' (magyarul lila édesburgonya) egy népszerű ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas alapanyag várja, hogy megismerd: