Különleges hely, izgalmas gasztronómiával: Izrael kihagyhatatlan ételei

Aki igazán szeret enni és szeret kísérletezni, annak Izrael tökéletes úti cél! Mutatjuk, milyen ételeket kóstolhatsz ebben a csodás országban.

Hummusz, maszabacha

Az igazi izraeli étel, amit eredetileg arab, de már az ókori egyiptomiak is fogyasztottak. Sokféle változatban készül: a legegyszerűbb csicseriborsóból, citromléből, fokhagymából, olívaolajból és tahiniből. Meleg, friss pitával tunkolva az igazi!

Falafel

A falafel csicseriborsóból készül – fűszeres darált csicseriborsó olajban kisütve, kicsit olyan, mint egy fasírt. A legtöbbször pitában eszik, de remekül illik hummusz mellé is. Egy igazi izraeli ebéd állhat falafelből hummusszal és meleg pitával, sok salátával.

Tahini

A tahini eredetileg a szezámmagpaszta neve, de az ebből készült szószt is így hívják. Ez a paszta rengeteg itteni ételnek az alapját képezi: ezt teszik salátákra, pitába a shawarmához, a hummuszba, de használják édességekhez is.

Knaffe

Az arab desszertek királynőjének is nevezik, A knaffe belül édes sajt és tészta, a tetején pisztácia. A tetején lévő tésztaszálakat pedig kadaifnak hívják.

Shakshuka

A Közel-Kelet lecsója, azaz paradicsommártás kaliforniai paprikával, rengeteg hagymával, fűszerekkel, a végén tükörtojással sütve. A lényege a sok érett paradicsom és a fűszerek. Alapvetően sok római kömény, só, bors, de lehet zaatar fűszerkeverékkel is bolondítani.

Sabich

Iraki eredetű népi étel, ami nagyon kedvelt Izraelben. Lényege a sült, grillezett padlizsán, amihez salátát, krumplit, kemény tojást, és az elmaradhatatlan hummuszt teszik, és természetesen pitában tálalják.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek