Különleges hely, izgalmas gasztronómiával: Izrael kihagyhatatlan ételei

Aki igazán szeret enni és szeret kísérletezni, annak Izrael tökéletes úti cél! Mutatjuk, milyen ételeket kóstolhatsz ebben a csodás országban.

Hummusz, maszabacha

Az igazi izraeli étel, amit eredetileg arab, de már az ókori egyiptomiak is fogyasztottak. Sokféle változatban készül: a legegyszerűbb csicseriborsóból, citromléből, fokhagymából, olívaolajból és tahiniből. Meleg, friss pitával tunkolva az igazi!

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Falafel

A falafel csicseriborsóból készül – fűszeres darált csicseriborsó olajban kisütve, kicsit olyan, mint egy fasírt. A legtöbbször pitában eszik, de remekül illik hummusz mellé is. Egy igazi izraeli ebéd állhat falafelből hummusszal és meleg pitával, sok salátával.

Ropogós külsejű falafel

Párszor már próbáltam csinálni falafelt, az igazit, amit olajban kell kisütni, tojás hozzáadása nélkül. Mindig szétesett... idáig! Most végre sikerült. A titok az, hogy tényleg be ...

Tahini

A tahini eredetileg a szezámmagpaszta neve, de az ebből készült szószt is így hívják. Ez a paszta rengeteg itteni ételnek az alapját képezi: ezt teszik salátákra, pitába a shawarmához, a hummuszba, de használják édességekhez is.

Knaffe

Az arab desszertek királynőjének is nevezik, A knaffe belül édes sajt és tészta, a tetején pisztácia. A tetején lévő tésztaszálakat pedig kadaifnak hívják.

Shakshuka

A Közel-Kelet lecsója, azaz paradicsommártás kaliforniai paprikával, rengeteg hagymával, fűszerekkel, a végén tükörtojással sütve. A lényege a sok érett paradicsom és a fűszerek. Alapvetően sok római kömény, só, bors, de lehet zaatar fűszerkeverékkel is bolondítani.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Sabich

Iraki eredetű népi étel, ami nagyon kedvelt Izraelben. Lényege a sült, grillezett padlizsán, amihez salátát, krumplit, kemény tojást, és az elmaradhatatlan hummuszt teszik, és természetesen pitában tálalják.

Sabich

Tel Aviv egyik kedvenc szendvicse, rengeteg zöldséggel és közel-keleti ízekkel telepakolva. A mangószósz receptjét itt találod.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...