Nem mindegy, milyen alakú tésztát használsz: itt vannak a nyerő párosítások

Amikor tésztát főzünk, általában a gyorsaság a legfontosabb szempont. Ezért nem állhatunk neki válogatni a különböző fajták közül, mindig azt dobjuk a fazékba, ami éppen van otthon. Pedig jobban járunk, ha változtatunk ezen.

Nem azért kapható ennyi különböző alakú tészta, mert a tésztagyártók és az olasz nagymamák nagyon unatkoznak. Akár hisszük, akár nem, mindegyiknek megvan a maga rendeltetése, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szósszal és feltéttel tálaljuk a különböző alakú tésztákat.

Nem mindegy, milyen alakú tésztát használsz: itt vannak a nyerő párosítások

Miért legyünk válogatósak?

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme többfajta tésztát tartani a kamrában, amikor ugyanolyan finom lesz a bolognai pennével és spagettivel is. Ez az állítás ott bukik meg, amikor azt vesszük észre, hogy az összes tészta elfogyott, a húsos szósz nagy része pedig ott maradt a tányér alján.

Hiszen minden tészta máshogy képes felvenni a szószt és a feltéteket, érdemes utánajárni, hogy mit mivel párosítsunk.

Rövid tészta

Minden ebbe a kategóriába tartozik, amit a villával fel tudunk szúrni, felcsavarni viszont nem. Például a nyakkendő, fusilli és a nagykocka ilyen. Fő jellemzőjük, hogy nem lyukasak, felszínük általában egyenletes.

A szószt ugyan nem szállítja olyan jól, de a nagyobb feltéteket könnyen fel tudjuk szúrni vele együtt. Sokkal könnyebb a villánk hegyére tűzni egy nyakkendőtésztát és egy kocka csirkét vagy zöldséget.

Használjuk olyan szószokban, ahol nagyobb darab zöldségek vagy hús gazdagítja a ragut.

Baconös túrós tészta

A gyerekek és felnőttek örök kedvence, az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb házias ételünk, a túrós tészta!  Ezt a baconmorzsás, serpenyős verziót is érdemes kipróbálni, mi ...

Zöldborsópestós fusilli

A laza nyári esték tökéletes párja, friss, zsenge zöldborsóval, magvakkal, bazsalikommal és persze parmezánnal! Zöldborsópesztós fusilli, egy kis szárított paradicsommal! ;)

Lyukas tészta

Ezek is rövid, kisebb méretű tészták, annyi különbséggel az előző kategóriához képest, hogy a közepük üreges. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal több szószt felvegyenek.

A kisméretű zöldségek (pl. borsó, kukorica), magvak is könnyebben felszedhetők a tányérból, mert a beleragadnak ezekbe az üregekbe. A makarónit, pennét és szarvacskát ezért válasszuk ilyen ragukhoz.

Hosszú tészta

A legjobban akkor járunk a spagettivel, szélesmetélttel, ha intenzíven sűrű szószokba forgatjuk. Kerüljük a nagyobb darab hozzávalókat, mert ezek kicsúsznak a hosszú szálak közül.

A darált hús még belefér ebbe a kategóriába, nem véletlen, hogy a bolognai szósz spagettivel a legjobb.

Rusztikus bolognai ragu

10 gyerekből 9-nek élete első kedvenc élete a bolognai spagetti. Legalábbis az volt, mikor én gyerek voltam, ma már lehet, hogy a Meki átvette a hatalmat, és a hamburger a legmenőbb. ...

Apró tészta

Amikor leveses fogásokat készítünk, tartalmasabbá tehetjük őket ezekkel az apró szemű tésztákkal. Nem kell feltétlenül a levesbetétre gondolni: a tarhonya vagy az orzo is kiváló választás lehet egy nem annyira sűrű raguban.

Mivel itt már nem villát, hanem kanalat használunk, semmi akadályba nem fogunk ütközni a sűrű, tésztás ételek elfogyasztásánál.

Sültpaprikás tarhonya

Eredendően egy ajvárral turbózott pásztortarhonyának indult, de mivel előző este megettük az ételbe szánt füstölt kolbászt, ezért végül tojást főztem mellé. Így is perfekt, de ha ...

A fenti párosításokat figyelembe véve főzzünk legközelebb, meg fogunk lepődni, hogy a tésztaválasztás igenis fontos szempont.

Mutasd meg, hogy a te tésztarecepted a legfinomabb! Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Minden, ami tészta:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Tejszínes kakukkfüves gombaleves

Ez a gombaleves a gomba intenzív ízére épül, amit a gondos lepirításnak köszönhet, ezáltal mély, karamellizált jegyeket kapott. A tejszíntől selymes, a tejfölös habarástól gazdag, ...

Márványkuglóf egyszerűen

Családunkban csak „papagáj” néven fut ez a könnyen összedobható kuglóf. Nevét talán színes tésztája miatt kapta: készíthetjük vaníliásan, csokisan, puncsosan (pudingporral), ...

Zöldséges pásztorpite

A britek közkedvelt komfortétele általában jó sok darált hússal készül, azonban ha vegetáriánus diétát követünk, vagy épp nem kívánjuk a marhát, sertést, főzzük meg az alábbi ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

50 felett napi 20 gramm ebből a szénhidrátból: nem lesz...

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!