Elképesztő, hogy ugyanabból az alapanyagból hány különböző főtt tojást el lehet készíteni. Mind a sárgája, mind a fehérje máshogy reagál a hőre, attól függően, hogy milyen hosszú ideig főzzük őket, teljesen más állagot vesznek fel. A sokszínűség jegyében pedig érdemes a különböző főtt tojásokat a hozzájuk legjobban passzoló fogáshoz használni.
Buggyantott tojás
Elkészítésben a leggyorsabb, technikában viszont a legmacerásabb a buggyantott tojás. Ám elég csak egyszer tökéletesíteni a technikánkat (egy kis gyakorlással), ha eltaláljuk a megfelelő állagot, feldobhatunk vele bármilyen ételt.
Elsősorban nyitott szendvicseken használjuk, mindenképpen kés és villa társaságában kerüljön az asztalra.
A sárgája jó esetben folyós, ami kifejezetten jól jön majd egy szendvicsen: amikor felvágjuk, az aranyló tojás lefolyik a feltétekre és a kenyérre.
Egytálételeken is jól mutat, ha látványosabb ebédet szeretnénk összehozni, válasszuk a buggyantott tojást.
Lágytojás
A reggelik villámgyors hőse a lágytojás. A buggyantottnál egy fokkal egyszerűbb, mivel egészben, a héjában főzzük meg. Alig kell vele foglalkozni, egyedül az időt kell árgus szemekkel figyelnünk, nehogy kemény legyen a sárgája.
Egy héjába zárt mártogatós ez, sokszor a fehérje is olyan könnyű, hogy még evőeszköz sem kell hozzá. Egy pirítóssal, kenyérrúddal vagy hasábokra vágott zöldséggel pazar reggeli válhat belőle.
Vacsorára is jó: tegyünk mellé ízlés szerint felvágottat, sajtot, hummuszt vagy más kencét, így laktatóbb lesz a tojás.
6 perces tojás
A kemény- és a lágytojás legjobb tulajdonságai találkoznak a hat percig főzött verzióban. Míg a fehérje már nem esik szét, a tojás belseje sűrű, majdnem zselés lesz.
A főtt tojások közül ez a legideálisabb feltét főzelékek és más egytálak tetején. Felejtsük el a rossz menzás emlékeket a szomorú spenótban úszó, szürke keménytojásról!
8 perces tojás
Szó esett már a nyitott szendvicsekről, most jöjjenek a klasszikus, zárt kenyerek, zsömlék és kiflik. Ezekhez egy olyan tojás kell, ami nem folyik szét, mégis maradt benne valamennyi a kellemes, nyúlós sárgájából.
Egy teljesen keményre főzött tojás nem lesz az ilyen szendvicsekhez jó választás, hiszen szétmorzsolódik, kiesik a belseje. Viszont a 8 perces tökéletesen egyben marad, bármilyen mennyiségű feltéttel pakoljuk is meg a kenyeret, nem csúszik szét.
Keménytojás
Amikor teljesen megfőzzük a tojást, érezhetően szárazabb állaga lesz. Ez bizonyos esetekben (pl. szendvics) nagy hátrány, másoknál azonban elengedhetetlen előny.
Mind ismerjük és szeretjük a tojáskrémet, így ez lesz a gondolatvezető. Bármilyen krémbe vagy töltelékbe kemény tojást tegyünk, ezzel fogjuk elérni a legjobb eredményt. A lágyabb tojások itt háttérbe szorulnak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Mindenre van egy jó tippünk, trükkünk vagy technikánk: