Elképesztő, hogy ugyanabból az alapanyagból hány különböző főtt tojást el lehet készíteni. Mind a sárgája, mind a fehérje máshogy reagál a hőre, attól függően, hogy milyen hosszú ideig főzzük őket, teljesen más állagot vesznek fel. A sokszínűség jegyében pedig érdemes a különböző főtt tojásokat a hozzájuk legjobban passzoló fogáshoz használni.

Buggyantott tojás
Elkészítésben a leggyorsabb, technikában viszont a legmacerásabb a buggyantott tojás. Ám elég csak egyszer tökéletesíteni a technikánkat (egy kis gyakorlással), ha eltaláljuk a megfelelő állagot, feldobhatunk vele bármilyen ételt.
Elsősorban nyitott szendvicseken használjuk, mindenképpen kés és villa társaságában kerüljön az asztalra.
A sárgája jó esetben folyós, ami kifejezetten jól jön majd egy szendvicsen: amikor felvágjuk, az aranyló tojás lefolyik a feltétekre és a kenyérre.
Egytálételeken is jól mutat, ha látványosabb ebédet szeretnénk összehozni, válasszuk a buggyantott tojást.
Fekete bab céklakrémmel és buggyantott tojással
Ennél szebb tálat keresve sem találni, mindenképpen érdemes lesz elkészítenetek. Ha nem vállaljátok be a buggyantott tojást, akkor tegyetek a babra és a céklapürére egy szépen ...
Avokádós toast buggyantott tojással
És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...
Currys vöröslencseleves buggyantott tojással
Egy végtelenül egyszerű leves (amit ha sűrűbbre készítünk, akár főzelék is lehet), aminél egy dologra kell figyelni, hogy ne főzzük teljesen szét a lencsét, a többi gyerekjáték.
Lágytojás
A reggelik villámgyors hőse a lágytojás. A buggyantottnál egy fokkal egyszerűbb, mivel egészben, a héjában főzzük meg. Alig kell vele foglalkozni, egyedül az időt kell árgus szemekkel figyelnünk, nehogy kemény legyen a sárgája.
Egy héjába zárt mártogatós ez, sokszor a fehérje is olyan könnyű, hogy még evőeszköz sem kell hozzá. Egy pirítóssal, kenyérrúddal vagy hasábokra vágott zöldséggel pazar reggeli válhat belőle.
Vacsorára is jó: tegyünk mellé ízlés szerint felvágottat, sajtot, hummuszt vagy más kencét, így laktatóbb lesz a tojás.
Zöldbab fűszeres lágytojással
A tojás ötletet valamelyik reggel láttam a szokásos kávé-TV kombó alkalmával. Nagyon ötletesnek találtam, tehát magamévá tettem. Bármivel fűszerezhetjük, ami számunkra tetsző.
Gombakrémes pirítós tökmaggal és friss zöldségekkel
A gomba egy egész évben könnyen beszerezhető, bármilyen fűszerrel jól kombinálható és olcsó alapanyag. Lévén, hogy emellett rendkívül tápláló és egészséges is, ezt a gombakrémet ...
Egyszerű házi humusz
A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...
6 perces tojás
A kemény- és a lágytojás legjobb tulajdonságai találkoznak a hat percig főzött verzióban. Míg a fehérje már nem esik szét, a tojás belseje sűrű, majdnem zselés lesz.
A főtt tojások közül ez a legideálisabb feltét főzelékek és más egytálak tetején. Felejtsük el a rossz menzás emlékeket a szomorú spenótban úszó, szürke keménytojásról!
Kapros-tejfölös cukkinifőzelék
A cukkini egy nagyon sokoldalúan felhasználható zöldség, készíthetjük töltve, rántva, rakottasba! Mivel teljesen semleges ízű, így bátran fűszerezhetjük fokhagymával és ...
Lisztmentes tökfőzelék
Egyik kedvenc nyári főzelékünk a zsenge tökfőzelék. Olcsó és gyorsan elkészíthető. Mi most egy liszt nélküli verziót készítettünk el, így gluténérzékenyek is bátran ...
Vajas répafőzelék
Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt. Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.
8 perces tojás
Szó esett már a nyitott szendvicsekről, most jöjjenek a klasszikus, zárt kenyerek, zsömlék és kiflik. Ezekhez egy olyan tojás kell, ami nem folyik szét, mégis maradt benne valamennyi a kellemes, nyúlós sárgájából.
Egy teljesen keményre főzött tojás nem lesz az ilyen szendvicsekhez jó választás, hiszen szétmorzsolódik, kiesik a belseje. Viszont a 8 perces tökéletesen egyben marad, bármilyen mennyiségű feltéttel pakoljuk is meg a kenyeret, nem csúszik szét.
Kiadós lencsés szendvics tojással és káposztával
Egy húsmentes, mégis kiadós szendvics, melyben a coleslaw-hoz hasonlatos káposztasaláta, avagy krém kerül. Nem csak szép, finom is!
Sabich
Tel Aviv egyik kedvenc szendvicse, rengeteg zöldséggel és közel-keleti ízekkel telepakolva. A mangószósz receptjét itt találod.
Keménytojás
Amikor teljesen megfőzzük a tojást, érezhetően szárazabb állaga lesz. Ez bizonyos esetekben (pl. szendvics) nagy hátrány, másoknál azonban elengedhetetlen előny.
Mind ismerjük és szeretjük a tojáskrémet, így ez lesz a gondolatvezető. Bármilyen krémbe vagy töltelékbe kemény tojást tegyünk, ezzel fogjuk elérni a legjobb eredményt. A lágyabb tojások itt háttérbe szorulnak.
Avokádós tojássaláta
Végtelenül egyszerű recept, mégis kicsit más. Alapvetően nem vagyok nagy avokádó fan, de jelen esetben szuperül ki lehet vele váltani a majonéz nagy részét, mert igazán krémes lesz ...
Tojásos-tonhalas szendvicskrém újhagymával
Könnyen és gyorsan elkészíthető szendvicskrém, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt imádni fognak.
Alap tojáskrém
Ez a hihetetlenül gyorsan elkészíthető és rendkívül finom krém tökéletes megoldás,ha változatossá szeretnénk tenni a szendvicsünket néha napján!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Mindenre van egy jó tippünk, trükkünk vagy technikánk:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!