Rácz Jenő az első magyar séf, aki külföldön szerzett Michelin-csillagot, ráadásul kettőt, ugyanannak az étteremnek, a sanghaji Taian Table-nek, csak kis időeltolással - a két elismerés közt sajnos kisebb kényszerszünetet kellett tartaniuk. A második csillag 2017 őszén érkezett, az újranyitás után pár héttel - írja az Index.
Azóta hazaköltözött, szerepelt a Konyhafőnökben, mint zsűritag, és egyre intenzívebben tervezi saját étterme megnyitását - nagy szerencsénkre itthon.
A hely saját állítása szerint mindenképpen rá jellemző, fúziós konyhát vinne, ahova a világ minden szegletéből érkeznének az alapanyagok - és a hírek szerint Gerendai Károly is befektető szerephez jutna.
Rácz egyébként Sanghaj előtt dolgozott a négyszer a világ legjobb éttermének választott, két Michelin-csillagos, dán Noma étteremben az egyik legnagyobb mai celebséf, René Redzepikeze alatt, ahol állítólag olyan keveset keresett, hogy buszjegyre sem volt pénze, de megfordult a szakma legnagyobb legendája, Joël Robuchon mellett is, akit az évszázad séfjének választottak - az általa üzemeltetett éttermek összesen 32 Michelin-csillagot szereztek.
Februárban egyébként Rácz a Michelin-csillagos Costes Downtown séfjével, Tiago Sabarigoval dolgozott együtt, a séfek összefogása jegyében. A koncepció szerint a "négykezes vacsorán" minden ételtípusból mindketten készítettek egy-egy egymást kiegészítő, egyensúlyban tartó fogást.
Rácz Jenő egyébként elismeri, hogy Magyarország a gasztronómiai fejlődése jó úton halad, de szerinte ez (még) nem gasztroforradalom.
"Nem találtunk fel semmi újat; nem forradalom van, csak változás."