A szerény kukoricadara ízletes felhasználása 4 különböző módon

A kukoricadara talán nem a leggyakoribb alapanyag a konyhában, pedig rengeteg potenciál van benne. Nézzük most a legjobb, legizgalmasabb és legkreatívabb felhasználási módjait.

Ha a búza- és a kukoricadara között kéne választani, valószínűleg a legtöbben az előbbit választanánk: felhasználása, a vele készült ételek népszerűbbek, ismertebbek, mint a sárga szemcséké. Pedig nagyjából ugyanazt tudja a két kamralakó, sőt, a kukoricadara talán még egy kicsit jobban is csinálja mindazt, amire a gríz képes. Most listázzuk együtt azokat az alapvető és kevésbé alapvető ételeket, amelyek a darából születhetnek.

A szerény kukoricadara ízletes felhasználása 4 különböző módon

Lepény

Ha kukoricadaráról van szó, nem nagyon mehetünk el csukott szemmel a puliszka/polenta (nevezzük bárhogy) mellett, ez az étel készül ugyanis a leggyakrabban ebből az alapanyagból. Viszont magát a polentát is megannyi más étellé alakíthatjuk, attól függően, hogyan készítjük el.

Például, ha nagyon sűrűre főzzük a málét, akkor lepények, pizzák alapját adhatja.

Főzzük sokáig a kukoricadarát a vízzel vagy alaplével, amíg teljesen be nem sűrűsödik. A végén adjunk hozzá egy kevés vajat, ez is segíti majd összefogni a polentát. Ezután a még meleg málét terítsük sütőpapíros vagy kiolajozott tepsire (hidegen összeáll, nem formázható), és egyengessük el. Tegyünk rá tetszés szerint szószokat, feltéteket, és süssük meg.

Gombóc

Magából a polentából is készíthetünk gombócokat: töltetlenül vagy valamilyen töltelékkel (például juhtúróval) kiváló köret lehet az olyan szaftos egytálételekhez és ragukhoz, mint a pörkölt, lecsó vagy paprikás.

De felhasználhatjuk az olyan kedvenceinkben is, amelyek alapból grízt használnának. Ez lehet gluténmentes opció is egyeseknek vagy akkor is bevethetjük, ha épp nincs otthon búzadara. A túrógombóc és hasonlók mind készülhetnek kukoricával.

Kukoricakenyér

A tengerentúli konyhák (mind Észak-, mind Dél-Amerikában) előszeretettel készítenek kukoricakenyeret, ami nem is annyira kenyér, inkább egy sós kevert süteményre hasonlít. Kukoricadara, kukoricaliszt, tej és tojás az alapja, amit vaj gazdagít, és különböző fűszerek ízesítenek.

A chilis bab egyik legjobb kísérője lehet a kukoricakenyér, mert felszívja a sűrű szaftot, mellette pedig igen laktató is. De kenyérként is megállja a helyét, kencékkel, felvágottakkal, zöldségekkel kiegészítve.

Sütemény

Igen, még süteménybe is kerülhet a dara: ezek általában jó puha, omlós piskóták, amelyek olajjal készülnek, amitől még „szaftosabb” állagot kapnak. A gluténmentes receptek is gyakran használják éppen azért, mert a belőle sütött desszertek nem száradnak ki annyira.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai alapanyagok és sokszínű felhasználásuk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek