A szerény kukoricadara ízletes felhasználása 4 különböző módon

A kukoricadara talán nem a leggyakoribb alapanyag a konyhában, pedig rengeteg potenciál van benne. Nézzük most a legjobb, legizgalmasabb és legkreatívabb felhasználási módjait.

Ha a búza- és a kukoricadara között kéne választani, valószínűleg a legtöbben az előbbit választanánk: felhasználása, a vele készült ételek népszerűbbek, ismertebbek, mint a sárga szemcséké. Pedig nagyjából ugyanazt tudja a két kamralakó, sőt, a kukoricadara talán még egy kicsit jobban is csinálja mindazt, amire a gríz képes. Most listázzuk együtt azokat az alapvető és kevésbé alapvető ételeket, amelyek a darából születhetnek.

A szerény kukoricadara ízletes felhasználása 4 különböző módon

Lepény

Ha kukoricadaráról van szó, nem nagyon mehetünk el csukott szemmel a puliszka/polenta (nevezzük bárhogy) mellett, ez az étel készül ugyanis a leggyakrabban ebből az alapanyagból. Viszont magát a polentát is megannyi más étellé alakíthatjuk, attól függően, hogyan készítjük el.

Például, ha nagyon sűrűre főzzük a málét, akkor lepények, pizzák alapját adhatja.

Főzzük sokáig a kukoricadarát a vízzel vagy alaplével, amíg teljesen be nem sűrűsödik. A végén adjunk hozzá egy kevés vajat, ez is segíti majd összefogni a polentát. Ezután a még meleg málét terítsük sütőpapíros vagy kiolajozott tepsire (hidegen összeáll, nem formázható), és egyengessük el. Tegyünk rá tetszés szerint szószokat, feltéteket, és süssük meg.

Polenta pizza

A Nosalty HÚSBAVÁGÓ! receptversenyünk első három helyezettjének receptjeit videóban is elkészítettük. Júniusi kampányunkban húsmentes világnap helyett húsmentes hetet tartottunk, ez ...

Puliszkapizza

Osztrák ismerőseim kínáltak meg ezzel az étellel, aminek pontos nevét ők sem adták meg, egyszerűen polentát emlegettek, akkor készítették először. Én azóta már többször is ...

Gombóc

Magából a polentából is készíthetünk gombócokat: töltetlenül vagy valamilyen töltelékkel (például juhtúróval) kiváló köret lehet az olyan szaftos egytálételekhez és ragukhoz, mint a pörkölt, lecsó vagy paprikás.

De felhasználhatjuk az olyan kedvenceinkben is, amelyek alapból grízt használnának. Ez lehet gluténmentes opció is egyeseknek vagy akkor is bevethetjük, ha épp nincs otthon búzadara. A túrógombóc és hasonlók mind készülhetnek kukoricával.

Kukoricakenyér

A tengerentúli konyhák (mind Észak-, mind Dél-Amerikában) előszeretettel készítenek kukoricakenyeret, ami nem is annyira kenyér, inkább egy sós kevert süteményre hasonlít. Kukoricadara, kukoricaliszt, tej és tojás az alapja, amit vaj gazdagít, és különböző fűszerek ízesítenek.

A chilis bab egyik legjobb kísérője lehet a kukoricakenyér, mert felszívja a sűrű szaftot, mellette pedig igen laktató is. De kenyérként is megállja a helyét, kencékkel, felvágottakkal, zöldségekkel kiegészítve.

Sütemény

Igen, még süteménybe is kerülhet a dara: ezek általában jó puha, omlós piskóták, amelyek olajjal készülnek, amitől még „szaftosabb” állagot kapnak. A gluténmentes receptek is gyakran használják éppen azért, mert a belőle sütött desszertek nem száradnak ki annyira.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai alapanyagok és sokszínű felhasználásuk:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...