Így menti meg az ukrán kukorica a magyart

Szomorú időszak köszöntött a hazai kukoricaföldekre és -termesztőkre. Évtizedek óta először nem terem elég az országban, úgy tűnik, Ukrajna lesz a megmentőnk.

Nehezen hisszük, sajnos azonban igaz: 1990 óta nem volt példa rá, de Magyarország importra szorul kukoricából – írja a 24.hu.

Magyarország importra szorul kukoricából

Ugyan még tart az aratás, de az már biztos, hogy nem lesz meg a szükséges mennyiség hazai kukoricából. Átlagos évben 4–4,5 millió tonna a belföldi szükséglet, jó években pedig ennek inkább a duplája szokott megteremni, vagyis bőven jutott exportra.

Az elmúlt évtizedben jellemzően 6–8 millió tonna termett, most viszont egyenesen hiány lesz, hiszen a betakarított mennyiség a belföldi szükségleteket sem fedezi majd.

Élelmiszerhiányról természetesen nincs is szó, de az idei aszály lefelezte a magyar kukoricatermést. Megtermékenyítéskor akkora sokkot kaphattak a növények a hőségben, hogy nem tudtak kiteljesedni a csövek

– magyarázta Raskó György, egykori földművelésügyi államtitkár.

Ukrán import

Importra tehát mindenképpen szükség van, sőt, Ukrajnából már érkeznek is a szállítmányok. Egyes források szerint az ukrán export kukorica nagyobb része, akár kétharmada is nálunk landolhat. Eddig mintegy 1 millió tonna kukoricát importáltak a magyarok.

A 4–4,5 millió tonnás összes belföldi felhasználás így alakul:

  • az etanolgyárak évi 2–2,5 millió tonna kukoricát vesznek fel,
  • 1,8 millió tonnát takarmányként hasznosítanak,
  • humán célokra pedig 200 ezer tonnára van szükség,

Az Ukrajnából érkező kukorica legnagyobb felvevői az ipari felhasználók, az olcsóbb import gabona pedig fokozatosan nyomja lefele az árakat.


További aktuális:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk