Kukkants be Európa hűtőibe!

Mi árnyékba vonulunk, vizes zsebkendőt teszünk a fejünkre és literszám esszük a hűsítő gyümölcsleveseket. Vajon Európa más országaiban mit vesznek ki a hűtőből kánikula idején?

Frissítő mentás joghurtleves

Nem vagyok egy nagy leves fogyasztó, nade a yayla leves az bármikor, bárhol jöhet. Ráadásul nagyon könnyen elkészíthető, és remekül alkalmazkodik az évszakok váltakozása szülte ...

Egész évben a nyarat várjuk, de nem vagyunk ezzel egyedül, a világ minden táján felkészülnek a plusz harminc fokra. Bátran koppintsuk le a hűsítő, friss, kánikulai fogásokat!

Hűts le magad levessel!

Ha hiszitek, ha nem, a Mediterráneumon kívül is készítenek levest a kánikulában. Az ukrán borscs vagy a lengyelek hideg céklás uborkalevese, a chlodník, pont olyan jó megoldás, mint az andalúz paradicsomos gazpacho, a francia vichysoisse vagy a főzés nélkül készíthető, villámgyors görög gyümölcsleves. A sűrű, tartalmas hideg hűsítőkért érdemes a török konyhákba is bepillantanunk, hiszen a joghurtos leveseik elkészítéséhez legtöbbször még a gázt sem kell bekapcsolnunk.

Még több levesrecept itt >>

Görög gyümölcsleves

Ezt a receptet attól a szakácsomtól tanultam, aki a sült banán narancsmártással kreációmat ihlette. Lajos, mint azt már leírtam, a végletekig lusta volt, nem csoda, ha ragadtak rá a ...

Frissítő céklaleves

Két hideg lengyel zöldségleves, a Chlodník - vagyis uborka - és a Barcs -vagyis céklaleves - házasságából született hűsítő nyári finomság. Duplán megéri, mert először is ...

Tapas-sz egy falatot a szádra!

A forró napokon nem igényel anniy táplálékot a szervezetünk, csak pár falatot. Ilyenkor jön jól a spanyol varázsige, a tapas. Az eredetileg borkorcsolyaként szolgáló falatkák a nagy melegben önálló fogásként is megállják a helyüket, főleg, ha egy jól eltalált borral vagy hideg sörrel tálaljuk őket! Próbáljuk ki a nyers sonkát sárgadinnyével, a görögdinnyét fetával, és készítsünk annyiféle bruscettát, amennyit nem szégyellünk, és éljük ki végre kenőkekészítő mániánkat is.

Még több tapasrecept itt >>

Pa amb tomáquet

Aki járt már Katalóniában, bizonyára volt szerencséje a katalánok népszerű és egyszerűségében zseniális paradicsomos kenyeréhez. Személy szerint jó néhány évvel ezelőtt ettem ...

Padlizsántekercs

Ez is egy olyan étel, amelyet sokféleképpen variálhatunk ízlésünk szerint. Mivel ma egy könnyű ebédre vágytam, így az amúgy előételként is fogyasztható zöldséges, krémsajtos ...

Pár perc olasz

Hacsak nem kétnapos melegről van szó, előbb-utóbb vissza kell térnünk a konyhába, és főznünk valamit, hiszen a szervezet pár nap után, hőség ide-vagy oda, főtt ételt kíván. Választhatunk azonban olyan fogásokat, amiket csak pár pecig kell főzni. Képzeletben irány Olaszország, hiszen köztudott, hogy ők a pár perces tészták világbajnokai!

Még több tésztarecept itt >>

Spagetti al lemone

Mennyei, mennyei, mennyei!  Hűűűű, de finom volt ez, szinte nem is tudtam abbahagyni. :)  Talán furcsán hangzik ez a citromos tésztára, de bizton állítom, hogy ilyen letisztult, ...

Friss paradicsomos spagetti

Nyáron sok étterem kínálatában szerepel a friss paradicsomos spagetti. Itthon is gyakran készítem, kihasználva a paradicsom igazi szezonját és az ilyenkor kapható "napízű", zamatos ...

A saláta sem unalmas

A saláta sohasem esik olyan jól, mint a hőségben. Éppen ezért görög mintára készítsünk egy hatalmas kondér tzatzikit vagy joghurtos padlizsánsalátát, ami mellé mehet a pita, de akár egy könnyű grillhusi is. A nagy klasszikusok, a görög saláta, a sopszka, a caprese vagy egy krumplisaláta nemcsak hogy hűsítenek, garantáltan el is telítenek.

Tipp: Arra vigyázzunk, hogy a tojásos önteteket, tojásos, majonézes salátákat kerüljük ezekben a napokban, mert nagyon könnyen romlanak!

Még több salátarecept itt >>

Török burgonyasaláta

Egy szobányi szomszédot és ismerőst fogadtunk rögtön az első napon, hogy idén kettesben kisfiammal a törökországi Kayseribe látogattunk, mindenki kíváncsi volt a cseperedő fiúcskára, ...

Joghurtos padlizsánsaláta

Görögországban ettem egyszer egy ilyen salátát, hazaérve pedig megpróbáltam házilag előállítani. Közeli rokona a tzatzikinek, de a padlizsán miatt különlegesebb az íze. Eredetileg ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...