Ezzel az egyszerű trükkel akkor is tudsz kuglófot sütni, ha nincs kuglófformád

Csokis, vaníliás, mazsolás vagy narancsos – a kuglófot minden ízében, formájában és színében imádjuk, a sütéshez szükséges kuglófforma azonban nem tartozik a legolcsóbb konyhai edények közé.

A kuglóf olyan sütemény, amit nagyobb erőfeszítés nélkül is könnyű elkészíteni. Karácsonykor kihagyhatatlan kedvenc, az év másik 364 napjában pedig kitűnő vendégváró sütemény, ráadásul számtalan ízben el lehet készíteni, a lényeg annyi, hogy középen legyen egy méretes lyuk. De miért is van lyuk a kuglóf közepén?

A kuglóf karakterét adó lyukas formának, melyet régen többnyire cserépből készítettek, fontos funkciója van. Nagy mennyiségű tészta egyben sütésekor ugyanis felmerülhet a probléma, hogy a tészta belseje nem sül át. A tészta közepét keresztbe szelő lyuk segít abban, hogy ne maradjon sehol se nyers a tésztánk, valamint a külső és belső felületén egyaránt ropogós és sült legyen. A sütőforma pedig végigvezeti a hőt a belső karikán is, segítve a hőelosztást.  

Mit csináljunk, ha nincs kuglófformánk?

A tökéletes trükköt egy Instagram-videóban találtuk meg, melyet a Grandbabycakes nevű felhasználó töltött fel. A fiatal nő egy egyszerű tortaforma közepébe egy üres, csomagolásától megfosztott konzervdobozt helyez, melybe pitesúlyt tesz, hogy a konzerv ne mozduljon el, és ne tudjon alá befolyni a tészta. Az alábbi videóban jól látható a trükk (az Instagram Music funkciója itthon nem elérhető, ezért nem hallhatjuk, mit mond pontosan a hölgy).


Ezeket a trükköket is érdemes ellesned:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...