Sajtbombákkal készül a sütőben sült krumplipüré, ami háttérbe szorítja a főételeket

Még egy olyan egyszerű köret is lehet lenyűgöző, mint a krumplipüré. És hogyan? Hát rengeteg sajt hozzáadásával! Most egy ilyen receptet hoztunk nektek, hogy a legközelebbi baráti vacsora alkalmával ti is villoghassatok.

A burgonyaköretek rengeteg különböző formát ölthetnek az egészen egyszerűtől a kifejezetten elegánsig. A krumplipüré inkább az utóbbi véglet felé közelít, mégsem mondanánk rá, hogy olyan nagyon mutatós valami. Nos, ez általában igaz is lehet, de nem a lenti krumplipüré esetében! Ugyanis, némi (na jó, jelentős mennyiségű) sajt hozzáadásával és egy alapos rápirítással egy teljesen új ételt alkothatunk belőle, ami akár főételként is megállja a helyét.

A sütőben sült extra sajtos krumplipüré receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Az igazán krémes püré titka

Persze az sem mindegy, hogy milyen burgonyát választunk alapként, és nem szabad megfeledkeznünk a pürésítés fontos alapszabályairól sem, azonban, ami igazán krémessé és gazdaggá teszi ezt a köretet, az a tejtermék. Pontosabban tejtermékek.

Jelen esetben a szokásos tej és vaj mellett tejfölt is tettünk a krumplipüréhez, hogy még dekadensebb élményt nyújtson.

Mindegyik legyen jó zsíros, ne használjunk csökkentett zsírtartalmú tejet vagy tejfölt, mert azzal nem lesz ugyanolyan. Vajból is lehetőleg jó minőségűt válasszunk.

Na meg egy halom sajt

És ha ezen a ponton azt kérdeznénk: „nem lesz sok ez a rengeteg tejtermék?”, akkor készüljünk fel, hiszen még egy hatalmas adag sajtot is bele kell tennünk a pürébe. Kétféle jellegzetes ízű sajtot fogunk kockákban és reszelve felhasználni: parmezánt és cheddart.

A cheddar felét reszelve dolgozzuk majd el a kész pürével, így a vékony szálak teljesen elolvadnak, és komplex ízt adnak a krumpliköretnek. A kockára vágott sajt pedig megmarad, és a sütés után is beleharaphatunk majd egy-egy lágyan folyós cheddardarabba.

Mehet is a sütőbe!

Ugyan a pürét hagyományos módon főzzük meg, itt még koránt sincs vége a történetnek. A sajttal elkevert krumplit másodszor is megfőzzük, amikor pár percet eltölt a sütőben. Ekkor a tetejére reszelt parmezán fantasztikus, aranyló kéreggé sül, alatta pedig a legkrémesebb, leggazdagabb krumplipüré várja, hogy végre az asztalra kerülhessen.

A sütőben sült extra sajtos krumplipüré receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Készítsük el az extra sajtos krumplipürét!

Hozzávalók: 8 közepes db burgonya, 50 g vaj, 2 dl tej (magas zsírtartalmú), 200 g cheddar sajt (reszelve), 50 g parmezán sajt (reszelve), 140 g tejföl, só és bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint (frisssen reszelve), 1 ek snidling (apróra vágva)

Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és zsírozzunk ki egy sütőedényt, amiben a pürét szeretnénk majd készíteni.

A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk kockákra. Bő, sós vízben főzzük puhára (ez a forrás után közepes lángon nagyjából 15-20 perc lesz), majd szűrjük le, és hagyjuk a szűrőben gőzölögni.

Közben készítsük elő a tejet, vajat, tejfölt és a sajtokat. A cheddar egyik felét reszeljük le a nagylyukú oldalon, a másik felét pedig vágjuk kis kockákra.

A főtt burgonyát törjük össze a fazékban, majd adjuk hozzá a vajat, tejfölt, tejet és a fűszereket. Hűtsük langyosra a pürét, hogy ne olvadjon el benne rögtön a reszelt sajt. Amikor már nem túl meleg, keverjük hozzá a reszelt és kockázott cheddart is.

Öntsük a sajttal elkevert pürét a kikent sütőformába, és reszeljük a tetejére a parmezánt. Süssük 20-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára sül. Tálalás előtt szórjuk meg a metélőhagymával.

A sütőben sült extra sajtos krumplipüré receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Az 'Extra sajtos krumplipüré' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is készítsd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...