Ez a hozzávaló az őrjítően selymes krémlevesek titka

Az őszi-téli szezon tele van krémlevesekkel, mi pedig valószínűleg azzal a vággyal, hogy megalkossuk a lehető legselymesebbet közülük. Erre most meg is adatik a lehetőség, csupán egy furcsa kiegészítőre lesz szükségünk hozzá.

Mindegy, hogy sütőtökből, brokkoliból, édesburgonyából vagy körtéből főzzük, a krémleves csak és kizárólag akkor lesz tökéletes, ha olyan selymes állagot képes produkálni a tálban, amelyben szinte nyugodt szívvel elaludnánk. Ezt megpróbálhatjuk mindenféle különleges technikákkal és spéci gépekkel elérni, talán még némi sikerrel is. Mégis, ha biztosra akarunk menni, vegyünk kölcsön a krémlevesek készítéséhez egy olyan eljárást, egy olyan alapanyagot, ami krémessé és selymessé tett már pudingot, mártást és megannyi más étket is.

Ez a hozzávaló az őrjítően selymes krémlevesek titka

Mint egy sodó

Amennyiben valaha készítettünk már házi sodót, akkor talán már sejthetjük, pontosan milyen titokzatos hozzávalóról van szó. A lisztes és keményítős sűrítéssel szemben jóval gazdagabb, jóval karakteresebb selymességet adó tojássárgája bizony a krémlevesek esetében is bevethető.

Óvatos kiegyenlítés

Persze ezért a különleges állagért és eredményért meg is kell dolgoznunk: mint minden hasonló recept esetében, itt is óvatos temperálást, azaz hőkiegyenlítést kell végeznünk, különben a tojásból rántotta lesz.

Ehhez a már teljesen kész (tehát leturmixolt és beízesített) krémlevest meleg, de nem tűzforró állapotában fokozatosan hozzá kell kevernünk a tojássárgájához.

Ha túl gyorsan csináljuk, vagy a leves túlzottan forró, a tojás kicsapódik és összeugrik majd. Legyünk türelmesek, inkább haladjunk lassabban: meg fogja hálálni a krémlevesünk.

Bármilyen ízben működik

A trükköt mind édes, mind sós leveseknél bevethetjük. Érdemes némi tejszínnel elkeverni a tojást, ezzel is segítve a krémessé válás folyamatát. Egy liter leveshez nagyjából 2 darab tojássárgája és 100 milliliter tejszín kell. Miután megejtettük a hőkiegyenlítést, a levest érdemes átszűrni egy szitán, hogy az esetleg benne maradt darabok, fűszerek, ízesítők vagy a minimálisan kicsapódott tojásdarabkák ne kerüljenek bele a kitálalt adagokba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi ötletekkel várunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek