Ez a hozzávaló az őrjítően selymes krémlevesek titka

Az őszi-téli szezon tele van krémlevesekkel, mi pedig valószínűleg azzal a vággyal, hogy megalkossuk a lehető legselymesebbet közülük. Erre most meg is adatik a lehetőség, csupán egy furcsa kiegészítőre lesz szükségünk hozzá.

Mindegy, hogy sütőtökből, brokkoliból, édesburgonyából vagy körtéből főzzük, a krémleves csak és kizárólag akkor lesz tökéletes, ha olyan selymes állagot képes produkálni a tálban, amelyben szinte nyugodt szívvel elaludnánk. Ezt megpróbálhatjuk mindenféle különleges technikákkal és spéci gépekkel elérni, talán még némi sikerrel is. Mégis, ha biztosra akarunk menni, vegyünk kölcsön a krémlevesek készítéséhez egy olyan eljárást, egy olyan alapanyagot, ami krémessé és selymessé tett már pudingot, mártást és megannyi más étket is.

Ez a hozzávaló az őrjítően selymes krémlevesek titka

Mint egy sodó

Amennyiben valaha készítettünk már házi sodót, akkor talán már sejthetjük, pontosan milyen titokzatos hozzávalóról van szó. A lisztes és keményítős sűrítéssel szemben jóval gazdagabb, jóval karakteresebb selymességet adó tojássárgája bizony a krémlevesek esetében is bevethető.

Vaníliás duplaalma-leves

Őszintén? Herótom volt a sok tejföllel és liszttel habart, hóka, szétfőzött gyümölcsdarabokat úsztató almalevestől, ezért létrehoztam egy olyan receptet, ami remélhetőleg nemcsak a ...

Selymes zellerkrémleves

Az ősz a melegen fogyasztható, komfort ételek időszaka, amikor arra vágyunk a leginkább, hogy bekuckózzunk a lakásba, és valami táplálóval töltsük meg a hasunkat. Ez a zellerkrémleves ...

Legegyszerűbb brokkolikrémleves

Ez a brokkolileves egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Tökéletes egy borús, esős napra, de kellemes nyári ebédnek is pazar. Krémes és sűrű, ugyanakkor könnyű és tápláló. ...

Óvatos kiegyenlítés

Persze ezért a különleges állagért és eredményért meg is kell dolgoznunk: mint minden hasonló recept esetében, itt is óvatos temperálást, azaz hőkiegyenlítést kell végeznünk, különben a tojásból rántotta lesz.

Ehhez a már teljesen kész (tehát leturmixolt és beízesített) krémlevest meleg, de nem tűzforró állapotában fokozatosan hozzá kell kevernünk a tojássárgájához.

Ha túl gyorsan csináljuk, vagy a leves túlzottan forró, a tojás kicsapódik és összeugrik majd. Legyünk türelmesek, inkább haladjunk lassabban: meg fogja hálálni a krémlevesünk.

Bármilyen ízben működik

A trükköt mind édes, mind sós leveseknél bevethetjük. Érdemes némi tejszínnel elkeverni a tojást, ezzel is segítve a krémessé válás folyamatát. Egy liter leveshez nagyjából 2 darab tojássárgája és 100 milliliter tejszín kell. Miután megejtettük a hőkiegyenlítést, a levest érdemes átszűrni egy szitán, hogy az esetleg benne maradt darabok, fűszerek, ízesítők vagy a minimálisan kicsapódott tojásdarabkák ne kerüljenek bele a kitálalt adagokba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi ötletekkel várunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...