Ebben az időszakban meglehetősen sok időt fogunk elölteni a tűzhely mellett állva zöldségek puhára főzésével, simára turmixolásával, egyszóval krémlevesfőzéssel. Hol sütőtököt, batátát, hol zellert, majd körtét, almát fogunk a fazékba dobálni – de miért mindig külön-külön? Igazán egybeereszthetnénk néhány zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne mindig csak magukban alkossanak, hadd hassanak néha egymásra is a fazékban, hadd gyarapodjanak ízben, színben, izgalomban. Persze nem passzol minden mindenhez: vegyük sorra az ígéretes zöldség- és gyümölcspárokat, legyen tele az idei ősz igazán ütős krémlevesekkel!
Nézd meg galériánkban a krémlevesben keverhető zöldségeket, gyümölcsöket!
8 őszi zöldség és gyümölcs, amit eressz össze krémlevesekben
Sütőtök-alma
Két édes alapanyag egyesül ebben a fazékban, az érdekesség csak annyi, hogy egyikőjük egy gyümölcs, míg a másik egy (általában „sósként” elkönyvelt” zöldség. Persze ez az ellentét nem állíthatja meg őket semmiben: hangulatos, őszies levest alkotnak együtt, amihez kiválóan illik a fahéj, szegfűszeg, leheletnyi gyömbér és egy kis narancslé. Feltétként a pirított dió ajánlott.
Zeller-körte
A zellergumó talán nem a legjobb marketinggel rendelkező zöldség – épp ezért ráfér, hogy kívánatosabbá tegyük különböző kiegészítőkkel. Például körtével: édesebb is lesz tőle, pikánsabb és karakteresebb, egyszóval könnyebb lesz „lenyomni” a kedves családtagok/vendégek torkán. A még intenzívebb aroma érdekében a zellert süssük héjastul, fóliába csomagolva és dobjuk mellé a körtéket is, kimagozva, negyedelve. A krémlevest ízesítsük kakukkfűvel, szerecsendióval, esetleg tehetünk bele barnított vajat is. A tetejére pirított mandula vagy törökmogyoró dukál.
Cékla-szilva
A két leglilább őszi alapanyag egy levesben áll össze, felerősítve és kihangsúlyozva egymás mindent elnyomó, mélybordó színét. Szerencsére az ízek nem kerülnek elnyomás alá: mind a céklát, mind a szilvát érezni fogjuk ebben az utánozhatatlan levesben. A gumós zöldséget süssük fóliában, héjastul, míg teljesen vajpuha nem lesz, a szilvát pedig dobjuk tepsire némi vajjal, mézzel és fűszerekkel, míg szinte lekvárosra nem sül, enyhén meg nem karamellizálódik. A turmixolás után húzzuk fel a levest némi tejszínnel, ízesítsük köménnyel, narancshéjjal, enyhén szegfűszeggel, pici balzsamecettel.
Csicsóka-birs
Két elhanyagolt alapanyag, mindkettő ősszel szezonális, mindkettő fantasztikus dolgokra képes a konyhában… mégsem használjuk őket, csak nagynéha, amikor épp eszünkbe jutnak. Pótoljuk be most a lemaradást, mégpedig egyszerre – főzzünk krémlevest birsből és csicsókából. Használjunk az ízesítéshez citromhéjat, gyömbért, bátran fordítsuk a levest édesebbre egy kevés mézzel.
Receptek a kísérletezéshez:
Birsalmás csicsókakrémleves parenyica- és baconchipsszel
Igazi különlegesség. Aki az összetevőket külön-külön szereti, annak nagyon fog tetszeni :)
Zellerkrémleves körtével
Finom, könnyed, krémes és gyorsan elkészíthető leves, ami diétába is jól illeszthető.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Őszi konyhai ötleteink egy csokorban: