A krémleves általában egy gyors, laktató, de legfőképp maceramentes étel, amit akkor készítünk, ha nem akarunk túlságosan odafigyelni a fazékban fortyogó zöldségekre. Nos, ez utóbbi a most következő leves esetében is igaz, hiszen nagyon nem kell szemmel tartanunk azalatt a 8 óra alatt, amíg elkészül. Igen, jól hallotta mindenki: a krémleves akkor lesz igazán finom, ha hosszan, lassú tűzön főzzük. Ugyan ezzel elveszik a fogás praktikus gyorsasága, de ezt biztosan el fogjuk felejteni, ha megkóstoljuk. Ja, és akkor, ha meglátjuk, hogy még chips is kerül a tetejére.
Főzni csak lassan-szépen
A konyhai folyamatok világában szinte általánosan alkalmazható tény, hogy minél türelmesebben főzünk valamit, annál ízletesebb lesz. Gondoljunk csak a lassan sülő kacsacombra vagy az órákon át békésen gyöngyöző húslevesre.
Persze nemcsak hússal lehet ezt eljátszani: a zöldségeknek is sok jót tesz egy óvatos, hosszadalmas főzés.
Ilyenkor jobban kiadják a bennük lévő aromákat és a kész étel állaga is sokkal gazdagabb lesz. Megéri tehát kivárni türelmesen a levesfőzésre szánt órákat, főleg, hogy közben bármi mást is csinálhatunk.
Krumpli a levesben, krumpli a levesen
Ám nemcsak a 8 órás főzés teszi különlegessé ezt a krémlevest, hanem a benne lévő ízek és alapanyagok kreatív felhasználása is. A leves ugyanis krumpliból, karfiolból és fehérbabból áll (ezért is kapta a sejtelmes „fehérkrémleves" nevet), amelyek istenien krémes állagot biztosítanak.
Ízesítés terén pedig hagyma, tejföl, kakukkfű, fehérbor és citromlé alkot meglepő összhangot. És az ízek visszakösszönek a tálaláskor is, ugyanis hagymás-tejfölös chips és cheddar sajt kerül a leves tetejére.
Ugyan sokaknak barbár dolognak tűnhet a chips használata, egy jó minőségű burgonyasziromnak azonban minden létjogosultsága megvan ahhoz, hogy egy krumplit is tartalmazó krémlevest gazdagítson. Valljuk be, gyerekkorunk óta mind arról álmodozunk, hogy chipset szórhassunk minden ételre! Nos, most végre megtehetjük!
Készítsünk lassú főzésű „fehérkrémlevest"!
Hozzávalók: 3 közepes db burgonya, 1 kis db karfiol, 2 doboz cannellini bab konzerv, 1 kis db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 l zöldség alaplé, 3 ek vaj (sótlan), 2 ek fehérbor (száraz), 1 szál kakukkfű (friss), 1 teáskanál fokhagymapor, 2.5 dl tejföl, 1 csokor snidling, 1 teáskanál citromlé, só és bors ízlés szerint, 15 dkg cheddar sajt és tejfölös-hagymás hullámos chips a tálaláshoz
Egy nagyobb leveses lábosban keverjük össze az apróbb kockákra vágott burgonyát, a falatnyi fejekre szedett karfiolt, a fehérbabot, hagymát, fokhagymát, zöldséglevet, vajat, bort, kakukkfüvet, fokhagymaport és 1,5 teáskanál sót.
Fedjük le, és főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
A receptúra lényege, hogy körülbelül 8 órán keresztül, alacsony hőfokon főzzük össze az alapanyagokat, mert így kapjuk meg a tökéletesebb állagot és ízélményt.
Persze a hétköznapok rohanásában beleférhet, ha egy óra alatt összefőzzük az alapot, de ebben az esetben ne számítsunk a maximális ízorgiára. Ha tehetjük, főzzük nagyon lassan!
Ha minden zölsdégünk puhára főtt, vegyük ki és nyugodtan dobjuk ki a kakukkfű ágát, majd levehetjük a tűzhelyről a levest. Adjuk hozzá a citromlevet.
Ahhoz, hogy teljesen sima és krémes levest kapjunk, botmixerrel pürésítsük a hozzávalókat.
Belekeverjük a tejfölt és a metélőhagymát. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még sót.
Fekete borssal, tört hullámos burgonyachipsekkel és reszelt cheddarral megszórva kisebb leveses tálkákban tálaljuk.
A lassú főzésű „fehérkrémleves" teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt: