Egyben sült répát persze csinálhatunk a télen kapható, vastag zöldségből is, de nem ajánlott. Hogy ne kelljen órákig a sütőben hagyni őket, sőt a héjukkal se kelljen bajlódni, ezt a módszert hagyjuk meg kizárólag a friss, tavaszi répának. Vajpuha, szinte édes köret lesz az egyben sült répa.
Előkészítés, pár mozdulatban
Az a legjobb ezekben a répákban, hogy zsengék és még nem olyan vaskosak és kemények, mint azok a társaik, amelyek hónapokat töltenek egy pincében. Az új répa ezért élénkebb színű, koncentráltan édes ízű és a héja is vékonyabb.
Ez azért jó hír számunkra, mert nem kell bajlódnunk a megpucolásukkal. Persze meg kell mosnunk őket, hogy az enyhe szennyeződéseket eltüntessük, de ezen túl nem lesz vele dolgunk.
Nem lesz észrevehető, hogy rajta hagytuk a héját, mert az egész zöldség krémesre sül. Sőt, a tetejét sem kell levágnunk. A zsenge répákat általában csomóban, a zöld leveleikkel együtt vehetjük meg.
A zöld részből nyugodtan hagyjunk rajta egy pár centis részt. Azért fontos, hogy ne vágjunk bele, mert ha egyben sül, több íz marad benne és szaftosabb lesz.
Fűszerezés és sütés
Melegítsük elő a sütőnket 220℃-ra, és vegyünk elő egy tepsit. A répákat forgassuk meg pár evőkanál olajban, ezután szórhatjuk meg tetszőleges fűszerekkel.
Só és bors mindenképpen kell rá, a többi pedig a fantáziánkra van bízva: fokhagyma, chili, kakukkfű, minden jöhet.
Süssük 15-20 percig, vagy amíg egy késsel beleszúrva érezzük, hogy puha az állaga. Tálaljuk őket melegen hús mellé vagy bármilyen fogáshoz köretként.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Kedvenc tavaszi zöldségeink: