Jó sokat meséltem már nektek a számomra legkedvesebb balatoni faluról, Szepezdről. Az északi part kedves kis gyöngyszeme elég messze van az összes nagyobb balatoni falutól, hogy turisták százai legeljék le szezonban, de ha valaki egyszer véletlenül mégis arra téved, az általában visszatér. Amúgy meg maradnak azok, akiknek telkük van, és jobban szeretik a hivatalosan 400 fős falut, mint a saját szülővárosukat.
Aki pedig egy ekkora helyen nyaral már húsz-negyven-hatvan éve, annak bizony kiterjedt baráti társasága lesz. És nem mondom, hogy Szepezden elképesztő könnyű elkerülni egymást, de azért mégiscsak más célirányosan összefutni a barátokkal, mint csak úgy kutyafuttában váltani egy pár szót a vízben vagy a piacon.
Hogy a lángosbuli ötlete honnan jött ezelőtt 26 évvel, arról sajnos fogalmam sincs, bár rémlik egy olyan legenda, hogy a most már lassan nagyszülő korba forduló, szepezdi első generációs nyaraló banda egy egyszerű sörözés alatt találta ki, hogy kéne egy nagy adag lángos, mert az olcsó, meg viszonylag gyorsan elkészül, és még a sör mellékhatásait is tompítja - aztán olyan jól sikerült, hogy megbeszélték, ezentúl minden évben tartanak egy hasonló összejövetelt. Nem állítom, hogy alapító lennék, de a második vagy harmadik alkalomról vannak halvány emlékeim, leginkább az, hogy hat-hét éves korunk ellenére végre nem tettek minket ágyba este 9-kor, hanem hagytak kedvünkre kúszni mászni és az utcán szaladgálni 11-ig.
Amúgy ha már a züllés útjára lépésről beszélünk, akkor nem csak az első éjszakába nyúló utcán lófrálásom köthető a lángosbulihoz, ha jól emlékszem, Zsófi barátnőmmel 15 éves korunk körül egy hasonló rendezvényről lovasítottunk meg egy egész üveg édes pezsgőt, hogy sunyiba megiszogassuk a strandon.
Na de nem a kamaszkori csínyekről akartam itt most mesélni, inkább arról akartalak meggyőzni titeket, hogy miért érdemes egy ilyen buliba belevágni. Egyrészt, mert maga az étel tök olcsó, és mindenki szereti. Kalákában lehet vele dolgozni, tehát már az esemény előtt összehoz - amennyire nem mókás 50 emberre lángostésztát gyúrni egy forró nyári délutánon, annyira azzá válik, ha valaki melletted pár kiló sajtot reszel le, vagy tíz fej fokhagymát présel le gerezdenként.
Szépen be lehet osztani a folyamatot - aki délután izzadt a tésztával, az pár órával később már vidáman fröccsözget, amíg a csapat másik fele görnyedezik a forró olaj felett - és egy kis káröröm a legtöbb társaságot még közelebb hozza egymáshoz! Gyakorlatilag a legkezdetlegesebb tűzrakó is megteszi, ha szerzünk hozzá egy nagyobb rácsot és egy batár méretű edényt, amiben süthetjük a vacsorát.
A lakást nem bűzöljük össze olajszaggal, cserébe minden jelenlévőnek füstszaga lesz az esemény végére. Na de nem ragozom tovább - van még bő 2 hét a nyárból, szedjetek össze egy nagy csapatot, és csapjatok egy nagy nyárzáró lángosbulit. Biztos vagyok benne, hogy a szepezdiek sem bánják, hogy átadtam a licenszet!
Ezeket olvastad már?
Fóliás krumpli, a magától elkészülő grillköret
A mesében van hamuban sült pogácsa, mi viszont most egy grillen sült krumplit hoztunk. Köretnek elsősorban, de önálló fogásként is isteni!
Dacota30 étel, amit augusztusban kell megfőznöd!
Augusztus a nyár utolsó hónapja - fáj leírni, bár mi reménykedünk a meleg szeptemberben is. Tök, patisszon, cukkini, dinnye, karalábé, kukorica, nektarin - mindent elhoztunk!
NosaltyGörög fetás cukkinifasírt a kertből
A kerti sütésnek és főzésnek most van itt az ideje - ez a görög fetás cukkinifasírt eredetileg olajban készül, de kerti grillen is tökéletesen elkészíthető!
DacotaFasírt, ahogy a szomszédoknál készül
Ha nyár, akkor grill, ha pedig grill, akkor balkáni fasírtok sokasága! Köfte, mics, mititei, plejskavica, kebab - költöztesd a Balkánt a kertedbe!
Dacota