A legtöbb hobbikertész valószínűleg hezitálás nélkül kigyomlálná a gaznak tartott kövér porcsint, pedig akadnak olyanok, akik egyenesen a fiatalság zálogaként emlegetik. Nem is csoda, hogy a drogériákban vagyonokat, akár 5000-10000 forintot is elkérnek a növény pár grammjáért. Most megmutatjuk, hogy miért egészséges, és hogy miként lehet elfogyasztani.
Katt a galériára, tudj meg többet a kövér porcsinról!
Így ismerheted fel a porcsint
A június végén felbukkanó kövér porcsint népies nevén disznóporcsinnak és kövérfűnek is szokták nevezni. Egy csupasz, 30 cm magas, egynyári növényről van szó, amely húsos, kúszó szárral rendelkezik. De a leginkább talán pozsgás, tojásdad alakú sötétzöld leveleiről lehet megismerni. A disznóporcsin kellemesen savanykás ízzel rendelkezik, így általában főzve fogyasztják.
Rengeteg vitamint tartalmaz
Az esszenciális zsírsavakon kívül magas C- és E-vitamin-, valamint béta-karotin- és glutationtartalmú, így antioxidáns és immunerősítő hatással is rendelkezik. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett pozitív hatásával pedig képes megvédeni az artériákat.
Rengeteg Ómega-3 található meg benne
Az Ómega-3 és alfa-linolénsav névre hallgató esszenciális zsírsavak a kövér porcsin súlyának több mint 15 százalékát adják. Az említett zsírsavaknak köszönhetően a növény gyulladás- és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonságokkal rendelkezik.
Még több egészséges élelmiszer: