A legegyszerűbb kovászos uborka, amit kezdőként és haladóként is érdemes elkészíteni

Minek vegyünk bolti kovászos uborkát, ha otthon mi magunk is el tudjuk készíteni? A recept egyáltalán nem nehéz, csak egy kis türelemre lesz szükségünk ahhoz, hogy mennyei házi savanyúságot tálaljunk a legfinomabb ételek mellé.

Sokan nem mernek egyedül belevágni a házi kovászos uborka készítésébe, pedig ennek a népszerű savanyúságnak elképesztően egyszerű a receptje, a minimális odafigyelés mellett csupán pár napnyi türelem szükséges ahhoz, hogy igazán finom és ropogós végeredményt készítsünk a saját két kezünkkel. A következőkben egy nagyon részletes videóban pontról pontra vesszük, mi kell a tökéletes kovászos uborkához.

Amire szükséged lesz: 3 kg uborka (kovászolni való, mérettől függően), 1 fej fokhagyma (ízlés szerint), 1 csokor kapor, 1 szelet kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos), 4 evőkanál só (literenként 1 evőkanál), 4 liter víz és egy 5 literes befőttesüveg

Egy 5 literes befőttes üveget jól elmosunk. Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 liter vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4 liter, mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!

Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy (konyhában rendszeresített) körömkefével (szivaccsal) ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja.

Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot. A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. Szépen megfogalmazta ezt Zilahy Ágnes: "uborkával rakjuk tele az üveget, csinosan sorba igazítva", "nyakhajlásig".

A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük. Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul.

Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.

Ha télen is szeretnénk belőle enni, akkor egy csírátlanított, tiszta befőttes üvegbe tesszük az uborkát, a levét ráöntjük. Kidunsztoljuk, mint ahogy a befőttet szokás. Tartósítószer sem kell bele.

A kovászos uborka elkészítésének teljes leírását itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.

A kovászos uborka teljes receptjét itt találod!

Tippek a tuti sikerhez

  • A kemény, élénk sötétzöld, fényes, közepes méretű uborkák közül válogassunk. Az ideális kovászolni való uborka 12-14 cm, és a héja kissé szőrös.
  • A szálas kapor, fokhagyma, só és egész bors alapot bővíthetjük tormával, mustármaggal, ecettel, babérlevéllel, koriandermaggal, csomborral. A pikáns ízek kedvelői tehetnek bele egy-két még éretlen szőlőfürtöt, szőlő- illetve meggyfalevelet pluszban. A fő, hogy a fűszerek ne csak az üveg aljára kerüljenek, tegyünk belőlük minden sor közé bőven.
  • A kenyér az egyik legfontosabb dolog. Ahogy a savanyúság neve is előrevetíti: kovászos kenyeret kell vennünk, vagy akár készítenünk hozzá. Legyen jól sült, de nem égett, mert megkeserítheti az uborkát.
  • Időjárástól függően 3-6 nap alatt készül el a savanyúságunk. Célszerű minden nap figyelni, forgatni az üveget, hogy mindenhol érje a nap. A harmadik napon már akár meg is kóstolhatunk egyet, nehogy túlérjen. Ha már nem fehér az uborka belseje, akkor a sós lé teljesen átjárta.
  • Nem a tartósítás, hanem az állag és a szín megőrzése érdekében adhatunk hozzá egy kevés szódabikarbónát is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is próbáld ki a héten!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...