Így készíthetsz roppanós, tökéletes kovászos uborkát

Nem nagy tűz, mégsem sokan fogunk neki, és inkább megvesszük sokszorosáért a bolti, édesítőkkel, adalékkal teli kovászos uborkát. Pedig program, élmény, bűszkeség házilag nekiállni az uborkaérlelésnek, a végeredmény pedig olyan, hogy ha minden jól megy, hét nyelven beszél majd. Így készítsd.

A kovászos uborka az a savanyúságfajta, amihez szinte mindenkit köt valamiféle nosztalgikus családi emlékfoszlány. A koviubi készítése azonban nemcsak a nagymamák sajátja, bárki belefoghat. Néhány alapszabály betartásával a gangon vagy a konyhaablakban is elkészül a nyár hatalmas kedvence.

Így készíthetsz roppanós, tökéletes kovászos uborkát

Kattintsatok a képre a tippekért:

Érlelés

Miután a felforralt, lehűtött, ízesített vízzel feltöltjük a tisztított uborkákkal és a plusz fűszerekkel telepakolt üveget, egy vastagabb kenyérszelettel zárjuk le az egészet, majd egy lefordított tányér vagy fedő kerüljön az üveg tetejére. Legyen mozgástere a megduzzadt kenyérnek. Tegyünk az üveg alá tálcát, így a túlfűtött helyzetben lesz hová kibugyognia a lének. Gondoljuk arra, hogy a meleg időben a lé el is párologhat, ilyenkor töltsük utána a megmaradt, forralt lével.

Innentől bízzuk a napra a feladatot: időjárástól függően 3-6 nap alatt készül el a savanyúságunk. Célszerű minden nap figyelni, forgatni az üveget, hogy mindenhol érje a nap.

Ropogós kovászos uborka

Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...

A harmadik napon már akár meg is kóstolhatunk egyet, nehogy túlérjen. Ha már nem fehér az uborka belseje, akkor a sós lé teljesen átjárta. Csak az ízre koncentráljunk, időben szűrjük le a levét. Mossuk át az uborkákat - ne maradjon rajtuk kenyér, amitől gyorsan megbuggyanhatnak – , tegyük vissza őket a kimosott üvegbe vagy kisebb zárható edénybe, és töltsük vissza rájuk a jól leszűrt levet. Így mehet a koviubi a hűtőbe, mert hidegen a legfinomabb!

Más zöldségek

Savanyítás céljából az uborka mellé tehetünk más zöldségeket: cukkinit, káposztát, pepperonit, hegyes-erős-, alma- vagy fűszerpaprikát, burgonyát is, de ne feledjük, a savanyúság íze így változik, ne várjunk a megszokottra.

+ Tippek:

Készíthetünk belőle hűsítő italt vagy kovászosuborka-levest, melyben összeturmixoljuk az uborkát és a levét. Főzelékben kitűnő savanyító, és mint zöldségalaplé is funkcionál. A kovászos uborka leve erjesztéssel érlelődik, ennek köszönhetően pozitív élettani hatásokkal bír, sőt, meg is ihatjuk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári ötlet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...