Roppant hegyek veszik körbe Kotort, a várost, amit egy öbölben nyaldos a Földközi-tenger, és minden montenegrói településnél jobban imádnak a turisták. Budapesttől körülbelül 850 kilométer, nagyjából egyvonalban van az olasz Barival és fekvésének köszönhetően egyedi hangulattal bír. Pláne, hogy éttermeinek zöme eleve a kikötőben, a parton kapott helyet. Az ország nagy sajtgyártó és fogyasztó, finomak a sonkáik, roppant jó a csevap és a többi grill finomság is. Mutatjuk, hogy merre érdemes enni, ha Kotort választjuk idén nyárra!
Kellemes hely, gyakorlatilag a víz fölött, a parton. Rusztikus és modern egyszerre, viszont nem kell tartani az égbe szökő áraktól és a túl minimalistára fogott tálalástól, mert a Boka egy vérbeli tengeri étterem, ahol azért a halakon és herkentyűkön túl például remek steakeket is sütnek. Bár reggelizni is lehet náluk, mi mégis a vacsoraidőt ajánljuk leginkább és a friss halakat, rákos és polipos fogásokat.
Az egyszerűbb, citrommal-petrezselyemmel ízesített sült halak mellett például a ráktatár is nagyon népszerű, ezt szarvasgombaolajjal teszik egyedivé.
Nagy fémtálcán kínált, grillen sült balkán csevapra, burgerhúsra, nyársra, kolbászra, rostélyosra vágyunk sok vágott zöldséggel, ajvárral, kajmakkal és füstös lepényekkel, esetleg eleve lepénybe készítve? Helyben vagyunk a Tanjga pontosan ezt a műfajt űzi, akár többszemélyes, hatalmas tálcákra tálalva, szaftos húsokkal, kiválóan készítve.
Nagy húsevőknek és a balkán grill legjavára vágyóknak törzshely lesz. Sosem viccelnek a mennyiségekkel.
Egy külön világ Kotorban: Lazar Catovica felmenői 200 évre visszamenőleg üzemeltették a malmot, amit a kalandvágyó és a hagyományokat őrizni akaró leszármazott a kétezres évek elején fokozatosan vendéglátóhellyé alakított. Egy olyan taverna lett a néhai malomból, ami a világon bármerre megállná a helyét. Nem véletlen, hogy Novak Djokovictól Gerald Butlerig számos híresség vacsorázott már a kivételes helyen. Kizárólag helyi alapanyagokból dolgoznak, egyedül a borszelekcióban hajlandóak extra import italokat tartani.
1-3 kilós halakat készítenek például sóköntösben, melyet az asztalnál varázsolnak le a sült finomságról.
Tésztázó Kotorban? Hát persze, Miért is ne lehetne, az ország a török, szerb, német és magyar hatások mellett olasz apróságokat is tartogat. Az egyik ilyen a konyhájuk szeretete, a tészták tisztelete például. A La Catedral az óvárosban kapott helyet és a hangulatos utcára kitett asztaloknál majdnem mindenki valami dekoratív tésztaételt falatozik. Akadnak azért rizottósok és a halat el nem engedők is, pedig több tenger gyümölcseivel kecsegtető tészta-fogást is találni az étlapon.
A száraztészták mellett saját, házi fajtákat is gyúrnak, helyi fűszerekkel ízesítenek, és nem riadnak vissza a szokatlanabb kombóktól sem, mint például a grill marha-szilva-mandula tagliatelle.
Csodás sütik és olasz főzött fagylalt, Kotor legjobb, újhullámos cukrászdájában. Képtelenség megállni két gombócnál, nemcsak a nagymeleg hív fagyizni, hanem a Cattarissimo jobbnál jobb ízei is. A nagy műgonddal készített hideg édességek kitűnő minőséget képviselnek, nincsenek felfújva és színezve, minden az eredeti íze szerint válik emlékezetessé.
Mindegy, hogy barackra, pisztáciára vagy csokoládéra esik a választás, ez a fagyizó valószínűleg a nyaralás sztárja lesz.
Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet: