Leszögezhetjük, hogy legtöbben már nemigen hordunk kötényt a konyhában, az alábbi cikket olvasva azonban biztos, hogy kétszer is meggondoljuk majd. Nagymamáink és dédnagymamáink sok-sok éven át előszeretettel kötötték magukra, és ennek nem csak az volt az oka, hogy megvédjék ruházatukat a sütésnél felszálló liszttől vagy a kifröccsenő pörköltszafttól. A Sokszínűvidék extra aranyos cikkéből minden kiderül, amit a kötényről tudni érdemes!
Lássuk, mire használták régen a kötényt az okos háziasszonyok, és tanuljunk tőlük, vagy csak nosztalgiázzunk egy jót:
- a köténybe tették a tojásokat, amiket reggel összeszedtek, de még a kiscsibék szállításánál is jól jött
- edényfogó kesztyű helyett is szuperül működött, ha forró volt a tepsi
- a félős gyerekek és unokák is a nagyi köténye mögé bújhattak
- a köténybe lehetett fejteni a babot vagy a borsót
- nagyi a sírós kisgyerekek könnyeit is fel tudta szárítani vele
- az izzasztó konyhai feladatok közben az verejték törölgetésére is remek volt
- almát, diót, barackot is tudtak gyűjteni a fáról, és a kötényben bevinni a házba
- ha hirtelen vendég érkezett, a kötény volt a legideálisabb portörlő rongy
- a gyújtós fa cipelésénél is hasznos volt
- hidegben a karjukra tudták tekerni
- ha a nagymama meglengette a kötényét, a kint dolgozó férfiak tudták, hogy kész a vacsora
Még több a nagyiról: