12 oka is van, hogy a nagymamák régen kötényt hordtak

A kötény bizony nem csak arra jó, hogy védje a ruhánkat. A nagyik és dédik bizony ismerték az összes előnyét, és ki is használták!

Leszögezhetjük, hogy legtöbben már nemigen hordunk kötényt a konyhában, az alábbi cikket olvasva azonban biztos, hogy kétszer is meggondoljuk majd. Nagymamáink és dédnagymamáink sok-sok éven át előszeretettel kötötték magukra, és ennek nem csak az volt az oka, hogy megvédjék ruházatukat a sütésnél felszálló liszttől vagy a kifröccsenő pörköltszafttól. A Sokszínűvidék extra aranyos cikkéből minden kiderül, amit a kötényről tudni érdemes!

Minden, amit a kötényről tudni érdemes

Lássuk, mire használták régen a kötényt az okos háziasszonyok, és tanuljunk tőlük, vagy csak nosztalgiázzunk egy jót:

  • a köténybe tették a tojásokat, amiket reggel összeszedtek, de még a kiscsibék szállításánál is jól jött
  • edényfogó kesztyű helyett is szuperül működött, ha forró volt a tepsi
  • a félős gyerekek és unokák is a nagyi köténye mögé bújhattak
  • a köténybe lehetett fejteni a babot vagy a borsót
  • nagyi a sírós kisgyerekek könnyeit is fel tudta szárítani vele
  • az izzasztó konyhai feladatok közben az verejték törölgetésére is remek volt
  • almát, diót, barackot is tudtak gyűjteni a fáról, és a kötényben bevinni a házba
  • ha hirtelen vendég érkezett, a kötény volt a legideálisabb portörlő rongy
  • a gyújtós fa cipelésénél is hasznos volt
  • hidegben a karjukra tudták tekerni
  • ha a nagymama meglengette a kötényét, a kint dolgozó férfiak tudták, hogy kész a vacsora

Nagyi házi zserbója

Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!


Még több a nagyiról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...