12 oka is van, hogy a nagymamák régen kötényt hordtak

A kötény bizony nem csak arra jó, hogy védje a ruhánkat. A nagyik és dédik bizony ismerték az összes előnyét, és ki is használták!

Leszögezhetjük, hogy legtöbben már nemigen hordunk kötényt a konyhában, az alábbi cikket olvasva azonban biztos, hogy kétszer is meggondoljuk majd. Nagymamáink és dédnagymamáink sok-sok éven át előszeretettel kötötték magukra, és ennek nem csak az volt az oka, hogy megvédjék ruházatukat a sütésnél felszálló liszttől vagy a kifröccsenő pörköltszafttól. A Sokszínűvidék extra aranyos cikkéből minden kiderül, amit a kötényről tudni érdemes!

Minden, amit a kötényről tudni érdemes

Lássuk, mire használták régen a kötényt az okos háziasszonyok, és tanuljunk tőlük, vagy csak nosztalgiázzunk egy jót:

  • a köténybe tették a tojásokat, amiket reggel összeszedtek, de még a kiscsibék szállításánál is jól jött
  • edényfogó kesztyű helyett is szuperül működött, ha forró volt a tepsi
  • a félős gyerekek és unokák is a nagyi köténye mögé bújhattak
  • a köténybe lehetett fejteni a babot vagy a borsót
  • nagyi a sírós kisgyerekek könnyeit is fel tudta szárítani vele
  • az izzasztó konyhai feladatok közben az verejték törölgetésére is remek volt
  • almát, diót, barackot is tudtak gyűjteni a fáról, és a kötényben bevinni a házba
  • ha hirtelen vendég érkezett, a kötény volt a legideálisabb portörlő rongy
  • a gyújtós fa cipelésénél is hasznos volt
  • hidegben a karjukra tudták tekerni
  • ha a nagymama meglengette a kötényét, a kint dolgozó férfiak tudták, hogy kész a vacsora

Nagyi házi zserbója

Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!


Még több a nagyiról:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...