12 oka is van, hogy a nagymamák régen kötényt hordtak

A kötény bizony nem csak arra jó, hogy védje a ruhánkat. A nagyik és dédik bizony ismerték az összes előnyét, és ki is használták!

Leszögezhetjük, hogy legtöbben már nemigen hordunk kötényt a konyhában, az alábbi cikket olvasva azonban biztos, hogy kétszer is meggondoljuk majd. Nagymamáink és dédnagymamáink sok-sok éven át előszeretettel kötötték magukra, és ennek nem csak az volt az oka, hogy megvédjék ruházatukat a sütésnél felszálló liszttől vagy a kifröccsenő pörköltszafttól. A Sokszínűvidék extra aranyos cikkéből minden kiderül, amit a kötényről tudni érdemes!

Minden, amit a kötényről tudni érdemes

Lássuk, mire használták régen a kötényt az okos háziasszonyok, és tanuljunk tőlük, vagy csak nosztalgiázzunk egy jót:

  • a köténybe tették a tojásokat, amiket reggel összeszedtek, de még a kiscsibék szállításánál is jól jött
  • edényfogó kesztyű helyett is szuperül működött, ha forró volt a tepsi
  • a félős gyerekek és unokák is a nagyi köténye mögé bújhattak
  • a köténybe lehetett fejteni a babot vagy a borsót
  • nagyi a sírós kisgyerekek könnyeit is fel tudta szárítani vele
  • az izzasztó konyhai feladatok közben az verejték törölgetésére is remek volt
  • almát, diót, barackot is tudtak gyűjteni a fáról, és a kötényben bevinni a házba
  • ha hirtelen vendég érkezett, a kötény volt a legideálisabb portörlő rongy
  • a gyújtós fa cipelésénél is hasznos volt
  • hidegben a karjukra tudták tekerni
  • ha a nagymama meglengette a kötényét, a kint dolgozó férfiak tudták, hogy kész a vacsora

Még több a nagyiról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...