Nem bánunk túl igazságosan a körtével: gyakran hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni az almával, mégsem adjuk meg neki ugyanazt a figyelmet, nem használjuk olyan gyakran és sokszínűen, mint gyümölcstársát. Az még egy dolog, hogy süteményekbe csak-csak beleaprítjuk, azonban itt megáll a tudomány – változtassunk ezen, használjuk idén igazán és ténylegesen izgalmasan a körtét. Jöjjenek a legjobb receptek!
Nézd meg galériánkban a körte felhasználásának izgalmas módjait!
5 dolog, amit idén ősszel mindenképpen tegyél meg a körtével
Tekerd sonkába
Bizonyos esetekben jóval többre képes a karakteres körte a szerény almánál: mivel állaga is komplexebb (a keménytől egészen a „facsarható” lédúsig terjed), és aromája is különlegesebb, kiválóan párosíthatjuk más karakteres alapanyagokkal, például nyers, érlelt sonkákkal. Tálaljuk gyors és őszies, de garantáltan lehengerlő előételként: csavarjunk sonkát a gyümölcsszeletek köré, fektessük őket salátaágyra, szórjuk meg dióval, csorgassuk le mézzel.
Töltsd meg sajttal
Persze nem ez az egyetlen módja, hogy a körte borzasztóan karakteres előétellé alakuljon: a sonkákon kívül egyes sajtok is jól állnak a gyümölcsnek. Ezeknél persze muszáj élnünk az olvasztás lehetőségével, muszáj sült, meleg előételt készítenünk. Vájjuk ki a felezett gyümölcsök magházát, a tátongó lyukat töltsük meg a kedvenc sajtunkkal (a legjobban a penészes vagy kéksajtok illenek hozzá, mint brie, camembert, gorgonzola, stb.), majd süssük meg 10-15 perc alatt sütőben. A forrón tálalás szinte kötelező, a diós, mézes vagy egyéb számunkra szimpatikus kiegészítés már opcionális, de erősen ajánlott.
Forrald meg borban
Több különböző oka is lehet arra az embernek arra, hogy borba tegye a körtéit, majd ott megfőzze-posírozza őket. Az így kapott, szemkápráztatóan bordó, szinte ékkövekre hajazó gyümölcsök ugyanúgy landolhatnak sült húsok mellett, mint süteményekben, salátákban, előételtálakon. Persze a vörösön kívül fehérborral, illetve különböző fűszerezésekkel is kísérletezhetünk.
Aszald chipsszé
Persze aggodalomra semmi ok, nem kell majd külön speciális aszalógépet vennünk a projekthez, a sütőnk is abszolút képes szárításra/aszalásra. Ehhez vágjuk vékony szeletekre a körtét, majd ezeket fektessük sütőpapíros tepsire és légkeveréses beállítás mellett süssük alacsony hőfokon (80-100℃), míg a gyümölcs teljesen ki nem szárad. Használjuk dekorációként (süteményeken, szendvicseken) vagy feltétként salátákon, krémleveseken.
Receptek, amelyeket feltétlenül próbálj ki:
Forralt boros körtekenyér
Vannak olyan sütemények, amelyek egy falatban képesek megidézni egy teljes időszak hangulatát, és úgy érzem, hogy ez a lent olvasható recept is így sikerült. A tél hidege ellen dolgozó ...
Gorgonzolával töltött körte Lakatos Márktól
Körte van télen-nyáron, de hogy őszinte legyek, inkább csak télen használom ki, mert nyáron annyi minden más is van, télen viszont szűkében vagyunk a friss gyümölcsnek. Ilyenkor viszont ...
Krumplipüré karamellizált körtével és rukkolával
A recept eredetijét Mautner Zsófiánál találtam réges-rég, jó sokszor megcsináltam, nagyon szeretjük. Kellett volna még karamellizált hagyma is hozzá, de ez most elmaradt. Így is finom ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hangulatos őszi ötletek, amelyek csak rád várnak: