Koronavírus: jó hír, hogy a SZAPPAN a legjobb a kézfertőtlenítéshez

Pozitív hír: ha minden szabályt betartva, elég hosszasan és alaposan mosol kezet szappannal, sűrűn, minden külvilággal való érintkezés után, akkor nem kell kézfertőtlenítő!

Sanszos, hogy sokan, akik ezeket a sorokat olvassátok, már tapasztaltátok, hogy a koronavírus okozta őrületben szinte lehetetlen alkoholos kézfertőtlenítőt kapni, mert a patikák, drogériák is kezdenek totál kifogyni.

Na most van egy jó hírünk: úgy tűnik, a hagyományos, mezei SZAPPAN tökéletesen megteszi, sőt, nem hogy szimplán lemossa rólunk a vírust, meg is semmisíti azt - írja a 444.

Ez is érdekelhet:

Koronavírus: itt a válasz, hogy kell-e félnünk attól, hogy ételeken keresztül fertőződünk meg

Ezt támasztja alá az is, hogy a világ egészségügyi hatóságai eddig is a szappanos kézmosás fontosságát hangsúlyozták, az alkoholos kézfertőtlenítőket inkább arra az esetre ajánlják, ha előbbire nincs módunk.

DE. A legfontosabb, hogy a szappanos kézmosás is csak akkor hatásos, ha minimum 20 másodpercig tart (ez a Happy Birthday című dal kétszer elénekelve), és ha helyes módszerrel történik, mutatjuk, hogyan:

A WHO kézmosási útmutatója:

Palli Thordarson egyetemi kémiaprofesszor elmagyarázza, miért működik a szappan ilyen jól:

ha a vízbe olajat cseppentünk, az nem vegyül el benne, karikaként úszik a felszínén. Ha viszont szappant is cseppentünk mellé, az mágnesként tapad az olajra (zsírra), mert a szappan úgynevezett amfifíl anyag, molekulája egyik oldala zsír, a másik oldala víztaszító, illetve vízvonzó. A molekula zsírbarát része elkezdi feloldani az olaj zsírjait, így az pillanatok alatt elkeveredik a vízben. És miután a zsíros védőburkát feloldotta, a vírus belseje már vízben is feloldódik.

Még a legszimplább szappan is oldja a zsírt, így a vírusok védőburkát is.

Ha pedig ragaszkodsz a kézfertőtlenítő használatához is, mert éppen nem tudsz folyóvízzel rendesen kezet mosni, akkor MINDENKÉPPEN MINIMUM 60%-os alkoholtartalmút válassz, mert csak ennek van értelme.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...