Koronavírus: jó hír, hogy a SZAPPAN a legjobb a kézfertőtlenítéshez

Pozitív hír: ha minden szabályt betartva, elég hosszasan és alaposan mosol kezet szappannal, sűrűn, minden külvilággal való érintkezés után, akkor nem kell kézfertőtlenítő!

Sanszos, hogy sokan, akik ezeket a sorokat olvassátok, már tapasztaltátok, hogy a koronavírus okozta őrületben szinte lehetetlen alkoholos kézfertőtlenítőt kapni, mert a patikák, drogériák is kezdenek totál kifogyni.

Na most van egy jó hírünk: úgy tűnik, a hagyományos, mezei SZAPPAN tökéletesen megteszi, sőt, nem hogy szimplán lemossa rólunk a vírust, meg is semmisíti azt - írja a 444.

Ez is érdekelhet:

Koronavírus: itt a válasz, hogy kell-e félnünk attól, hogy ételeken keresztül fertőződünk meg

Ezt támasztja alá az is, hogy a világ egészségügyi hatóságai eddig is a szappanos kézmosás fontosságát hangsúlyozták, az alkoholos kézfertőtlenítőket inkább arra az esetre ajánlják, ha előbbire nincs módunk.

DE. A legfontosabb, hogy a szappanos kézmosás is csak akkor hatásos, ha minimum 20 másodpercig tart (ez a Happy Birthday című dal kétszer elénekelve), és ha helyes módszerrel történik, mutatjuk, hogyan:

A WHO kézmosási útmutatója:

Palli Thordarson egyetemi kémiaprofesszor elmagyarázza, miért működik a szappan ilyen jól:

ha a vízbe olajat cseppentünk, az nem vegyül el benne, karikaként úszik a felszínén. Ha viszont szappant is cseppentünk mellé, az mágnesként tapad az olajra (zsírra), mert a szappan úgynevezett amfifíl anyag, molekulája egyik oldala zsír, a másik oldala víztaszító, illetve vízvonzó. A molekula zsírbarát része elkezdi feloldani az olaj zsírjait, így az pillanatok alatt elkeveredik a vízben. És miután a zsíros védőburkát feloldotta, a vírus belseje már vízben is feloldódik.

Még a legszimplább szappan is oldja a zsírt, így a vírusok védőburkát is.

Ha pedig ragaszkodsz a kézfertőtlenítő használatához is, mert éppen nem tudsz folyóvízzel rendesen kezet mosni, akkor MINDENKÉPPEN MINIMUM 60%-os alkoholtartalmút válassz, mert csak ennek van értelme.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...