Koronavírus: így lesz megoldható az étkezés és a bevásárlás karantén idején is

A koronavírus kapcsán rengeteg kérdés merül fel az emberekben. Mit fogunk enni, és hogy fogunk vásárolni, ha jön a karantén? A tapasztalatok szerint nincs ok a pánikra.

Az olaszországi híreket hallva ijesztően hangozhat, hogy egy teljes országot karantén alá vonnak. Az emberek élete megváltozott, a boltokat tömegek rohanták le, hogy bespájzoljanak arra az időszakra, amikor otthon kell maradniuk. Korábban már írtunk arról, hogy mi a szakember véleménye az élelmiszerek felhalmozásáról. A válasz akkor egyértelműen az volt, hogy felesleges hosszú hetekre mindenből bespájzolni. A szakembereket az is igazolja, ami éppen Kínában és Olaszországban zajlik a karantén bevezetése után.

Életmentő ételfutárok

A koronavírus epicentruma, Vuhan teljes karantén alá került február eleje óta. Az emberek csak végszükség esetén mennek az utcára, a kínaiak nagyon szigorúan betartják a hatóságok által előírt utasításokat. Az utcákon kevés embert látni, viszont annál több motoros futárt, akik életmentő szerepet töltenek be a járvány idején. Kínában egyébként is már szinte hagyománya van a házhozszállításnak, így egyértelmű volt, hogy a napi étkezéseket is a futárok segítségével oldják meg. Hasonlóan viselkednek a karanténba vonult lakosok Japánban vagy Vietnámban, ahol szintén népszerű lett az étel házhoz rendelése.

Boltba csak nagyon kevesen mennek, így az élelmiszerek beszerzését is a futárok biztosítják. Ahogy nálunk is egyre több házhozszállítást kínáló bolt működik, úgy Ázsiában is több ilyen szupermarket közül lehet választani. A lényeg, hogy a többség tényleg csak azt vásárolja meg, amire szüksége van, nem halmozza fel a tisztálkodószereket és az élelmiszereket sem, mert azzal másokkal is kiszúrhat.

A lakásokhoz, házakhoz érkező futár maszkot visel, és általában sisakkal a fején érkezik. A csomagokat szinte minden esetben az ajtó előtt teszik le, hogy ne érintkezzenek a karanténba vonult lakókkal.

Ezt olvastad már?

Ezzel a 3 egyszerű lépéssel kerülheted el otthonodban a vírusos megbetegedéseket!

Olaszországban taxival is szállítanak ételt

Európában az olaszoknál a legrosszabb a koronavírus okozta helyzet. A teljes országot karantén alá helyezték, ami azt jelenti, hogy jelenleg már csak az élelmiszerboltok és a patikák lehetnek nyitva.

Míg a vendéglátás hanyatlik, több mint 56 százalékkal nőtt a boltok forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest. Az emberek betáraztak, pedig a házhozszállítás Olaszországban is működik, és van aki már ott is él vele.

Az éttermek a házhozszállítással próbálnak túlélni, és pótolni a 80 százalékkal visszaesett forgalmukat. Az olaszok imádnak enni, így van is igény az éttermi pizzára és tésztára. Van olyan taxitársaság, amelyik felárért cserébe házhoz szállítja az ételt.

A La Cucina Italiana főzőiskola kedvezményes online kurzusokkal segít azoknak, akik nem olyan profik a konyhában, és a karantén idején szeretnének főzni tanulni.

Olyan éttermek is vannak, amelyek segíteni próbálnak azoknak, akik nap mint nap a legnagyobb harcot vívják a járvánnyal. Jó néhány olasz pizzéria ajánlott ingyen pizzát a gyógyításban segédkező orvosoknak és nővéreknek, mások pedig a bevétel néhány százalékát ajánlják fel adományként a kórházaknak.

Pánikra tehát semmi ok, a fent felsorolt példák jól mutatják, hogy ha karantén alá vonnak bizonyos régiókat Magyarországon, az élelmiszer- és ételszállítás akkor is biztosítva maradhat. A szigorú egészségügyi előírások betartására azonban minden esetben figyelni kell.

Ezeket olvastad már?

via, via és via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...