A koronavírus-járvány terjedésének lelassítása és megfékezése érdekében sokan maradtak otthon. Gyökeresen megváltoztak a mindennapi szokásaink, amit ki negatívan, ki pozitívan értékel. A sok hátrány mellett egy előnye biztosan van a bezártságnak, ez pedig az, hogy a konyhában többet sürgölődünk. Tudjuk, olvasóink egy része eddig is naponta főzött, de vannak olyanok, akiknek erre a munka vagy egyéb elfoglaltság miatt nem volt idejük, vagy csak egyszerűen nem volt meg a kellő elhatározás, hogy belevágjanak és megtanulják legalább az alapokat! Ez a járvány következtében megváltozott, házi menzák alakultak, és a home office mellett sokan a főzéssel ütik el a bezártságban töltött időt. Alapjában változtak meg tehát a főzési szokások, több szempontból is.
Tervezhetőbbek a hetek
Az otthon töltött napok tervezést igényelnek, főleg akkor, ha az embernek gyerekei vannak. a napi rutinokat átalakítottuk, most nem kell rohanni az iskolába, a munkába, a barátokhoz, ami nagy baj, de közben mégis sokat tanulhatunk a kialakult helyzetből. Például megtanulhatunk új recepteket, vagy tökéletesíthetjük a hagyományos, magyaros fogások készítését.
A heti menü megtervezése nagy segítség, és nem csak azért, mert így nem kell minden nap agyalnunk azon a kérdésen: Mit főzzek ma? Előre kitalált étrenddel jobban átlátjuk, milyen alapanyagok fogynak, be tudjuk osztani az egyes élelmiszereket annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen a boltba menni. Emellett a heti menü abban is segít, hogy előre lássuk, mi az, ami elfogy a jövő hét végére, így az online bevásárlást már ekkor le tudjuk adni. Ez is most elég macerás, tekintve, hogy egyes boltokban két hétre előre sincsenek szabad házhoz szállítási időpontok.
Ez is érdekelhet!
Új internetes élelmiszerüzlet nyílt, mától innen is bevásárolhatunk
A házi kovászolók és kenyérsütők országa lettünk
Visszatértünk a gyökerekhez, amikor dédanyáink és nagymamáink még otthon sütötték a kenyeret. Így tesznek most azok is, akik bezárva töltik a mindennapjaikat. Sokan kísérleteznek, ami abból is látszik, hogy most az oldalunkon akenyérrecepteket keresitek, de népszerűek a házi kiflik és zsemlék is. Ki az élesztős, ki a kovászos változatot keresi, a lényeg, hogy ne kelljen kimozdulni. Hozzátesszük azért, hogy Budapesten és vidéken több pékség szállít házhoz, támogassátok őket is ebben a nehéz időszakban.
Elindult egyfajta házikovászforradalom, ha szabad ilyen szóval élnem, miután a legtöbb boltban hiánycikk lett az élesztő. Az emberek elkezdtek kísérletezgetni, kovászt nevelni otthon. Már korábban is népszerű volt a házi kovászkészítés, de a járvány adott egy plusz löketet a kiváncsi hobbiszakácsoknak.
Előbb a friss, utána a tartós
Jobban odafigyelünk arra, hogy miből és mikor főzünk. Sokan halmozták fel az élelmiszert, attól félve, hogy a boltokba hiány lesz, amiről természetesen nincs szó. Az élelmiszert azonban fel kell használni időben, ha nem áll el sokáig. Tudatosabbak lettünk, figyeljük a lejárati időt, az élelmiszerek állapotát, mert most semmi nem végezheti a kukában.
Nincs kidobott étel!
Sokan odafigyelnek arra is, hogy a lehető legkevesebb maradék menjen kárba. Minden ételnek el kell fogynia, nincs pazarlás! Egyre többen keresik a maradékmentő recepteket, amire itt egy jó példa:
Ezeket olvastad már?
Lajos Mari elárulta nekünk, miket és miből főz karantén idején
Lajos Mari szakácskönyveit mindenki ismeri, de mint sok más nagyi, ő is otthonának "foglya" ezekben a hetekben. Telefonon kértünk tőle tippeket a logikus és hatékony főzéshez.
Hajnal StefiKoronavírus: Itt a válasz, miért nem szabad pánikszerűen vásárolni
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint felesleges az élelmiszerkészletek felhalmozása, bolti áru ugyanis biztosan mindig lesz.
NosaltyKoronavírus: Megdőlt az eddigi legnagyobb tévhit a betegséggel kapcsolatban
Bizony, nem csak az idősek kaphatják el a vírust, ahogyan azt eddig hittük. Vigyáznunk kell a gyerekekre is.
NosaltyKoronavírus: Arra kerestük a választ, hogy megmenthető-e a magyar vendéglátóipar
A koronavírus okozta gazdasági vihar egyik első áldozata a turizmus és a vendéglátás. Van kiút a teljes összeomlás és csőd elől?
NosaltyCímlapkép: Getty Images