Koronavírus: Ezekkel a módszerekkel turbózd fel az immunrendszered a vírusok ellen

Sajnos nincs aktuálisabb téma most a világon – vértezd fel a tested (és a lelked), hogy ne kapjon el a betegség.

Világjárvány közepén élünk jelenleg, amit a folyamatos információáradat és a közösségi média kétségkívül felfúj, ennek ellenére nem érdemes lazán venni a helyzetet. Fontos például, hogy minél egészségesebb legyél, így még akkor sem valószínű, hogy elkapod a koronavírust, ha fertőzött személlyel kerülsz kontaktusba. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy kicsit felturbózd az immunrendszered ebben a vírusoktól hemzsegő időszakban.

Csökkentsd a stresszt

Egyre többet tudunk a stressz mindenre kiterjedő hatásáról, és most már azzal is tisztában vagyunk, hogy mennyire gyengíti az immunrendszert, főleg, ha tartós és intenzív. Rengeteg tippet adtunk már arra, hogyan érdemes a stressz-szintet csökkenteni, de a legfontosabb hozzá talán a megfelelő munka-magánélet egyensúly, a megfelelő alvás és a rendszeres mozgás. Érdemes mindfulness-praktikákat, meditációt is bevetni, hogy a nagyobb stresszel járó időszakokban ügyesebben fel tudd dolgozni a rád nehezedő elvárásokat és feladatokat.

via GIPHY

Aludd ki magad

A megfelelő mennyiségű alvás nemcsak a stressz kezeléséhez, hanem az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. A kialvatlanság a szív- és érrendszerre, a kognitív képességeinkre, a bőrünk egészségére, és még rengeteg olyan dologra hat, amit néhány plusz óra alvással simán visszahozhatnánk egyenesbe. Ráadásul, ha sok kávét, energiaitalt, vagy más koffeines üdítőt fogyasztasz, akkor nem is érzékeled annyira a fáradtságot, ami még inkább megnöveli az esélyét a kialvatlanságnak.

Csökkentsd a szervezetedben található gyulladást

Az alkohol, a cukros ételek, a feldolgozott húsfélék, a növényi olajok olyan gyulladásokat okozó élelmiszerek és italok, amelyeket mértékkel kellene fogyasztani. A szervezetben található belső gyulladási folyamatok ugyanis nemcsak az immunrendszeredre vannak hatással, hanem megnövelik az esélyét a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is.

via GIPHY

Eddz, de ne túl sokat – és ne teremben

A mozgás terén meg kell találni az arany középutat, ha az immunrendszer erősítése a cél: a túl kevés sem jó belőle, de a túl sokkal sem vagy kisegítve. Nagyon nehéz belőni azonban, hogy mi az elég, és mikor vagyunk csak lusták, és nem fáradtak, főleg akkor, ha már jó formában vagyunk, és kicsattanunk az energiától. Ilyenkor mást nem tehetsz, mint figyelsz a tested jelzéseire, és ha tényleg fáradt vagy, akkor nem állsz neki edzeni, és inkább kialszod magad. A zárt edzőtermeket most kerüld!

Vitaminbomba vérnarancsos saláta

Engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lila hagyma, ...

Edd magad egészségesre

Bár a C-vitamin szedéséről és a különböző étrendkiegészítők használatáról megoszlik a tudomány véleménye, érdemes egészségesen, vitamindúsan táplálkozni, hogy minél több fontos tápanyagot juttass a szervezetedbe. A citrusgyümölcsök, a gyömbér, a fokhagyma, a spenót és a brokkoli például olyan alapvető ételek, amelyeket nagyjából minden nap enned kéne influenzaszezonban, még akkor is, ha nem társul hozzá koronavírus-járvány.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...