Koronavírus: ez az, ami az életkor mellett leginkább rontja a túlélési esélyeket

A koronavírus-járvány idején említették már a megelőzésben a dohányzásról való leszokás fontosságát, de legalább ilyen döntő jelentőségű a védekezésben a túlsúly leadása is.

A túlsúlyos emberek esetében a kísérőbetegségek esetleges kialakulása mellett a tüdő és a légzés is nagyobb kockázatnak van kitéve. Több súlyos állapotú beteg kerül ki az elhízottak köréből,és ez a fiatalokra is érvényes. Ha szükséges, akkor fogyás, valamint a több mozgás és edzett állapot a megelőzés kulcsa.

A kor után a túlsúly a legnagyobb rizikó

Egy friss, több mint 4000 koronavírusos beteg adatait elemző USA-beli kutatás szerint a kórházi ellátást igénylőket érintő legnagyobb kockázat az időskor után a túlsúly. A felesleges kilók tehát egyértelmű veszélyt jelentenek és Magyarországon nem áll jól ezen a téren. Túlsúlyos vagy elhízott a felnőtt magyar lakosság majd kétharmada, ezzel az eredménnyel 2018-ban Magyarország volt a világ negyedik legelhízottabb országa.

„Az elhízás maga után vonja többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatának növekedését. Mindezek pedig komoly kockázati csoportba sorolhatják a betegeket egy olyan vírusjárvány esetén, mint most a koronavírus. Aki megkapja a betegséget, súlyosabb állapotba kerülhet, és megnő a halálozás kockázata is” – mondja el Dr. Bajnok Éva belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, obezitológus, aki jelenleg is részt vesz a járóbeteg koronavírus ellátásban.

A túlsúly tehát komoly betegségek oka, melyek a súlyos koronavírusos állapot rizikófaktorai. „A cukorbetegek és a magas vérnyomással élők szervezetében ráadásul eleve több olyan típusú jelfogó is van, melyeket a vírus is használ a testünkbe való belépésre” – teszi hozzá Dr. Bajnok Éva.

A fiatalabbak talán nagyobb biztonságban érzik magukat, hiszen a tájékoztatások rendre az idősek érintettségét emelik ki, azonban a legújabb adatok szerint nem csak a 65 év felettiek és az ismert krónikus betegek tartoznak a veszélyeztetettek közé, hanem ugyanúgy a 60 év alattiak is, ha túlsúlyosak. Egy friss kutatás szerint a fiatal, de túlsúlyos koronavírusos betegek kétszer gyakrabban igényelnek sürgős és kritikus beavatkozást, mint a normál súlyúak.

„Ennek hátterében direkt hatások, mint a tüdőre nehezedő nyomás és a szerv rosszabb állapota, de felismeretlen krónikus betegség is állhat, melynek elsődleges oka és kiváltója a beteg túlsúlya” – figyelmeztet Dr. Bajnok Éva.

Kétségbeesés és félelem helyett a járvány idején is érdemes belefogni az életmódváltásba, mert a kedvező hatások gyorsan kialakulhatnak és így rövidtávon is hasznosak lehetnek. A több mozgás, és szükség esetén a diéta a kulcs a megelőzésben. Mindenkinek fontos ebben az időszakban fokozottan figyelnie a hasi elhízás elkerülésére, és az egészséges haskörfogat elérésére – a home office és a sok ülőmunka is pont ebből a szempontból veszélyes, amikor csak lehet, iktassunk be szüneteket.

Mozogjunk!

A helyes táplálkozás mellett nagyon fontos a mozgás: a védőhatása már a fogyás elején jelentkezik. Az edzettség védelmet nyújt a súlyos állapotba kerülés ellen, erre a nem túlsúlyosaknak is figyelniük kell. Az életmódhoz mindenki számára hozzátartozik a mozgás is.

„A fogyás kapcsán jó tudni azt is, hogy a súlyvesztés jobb állapotú immunrendszert eredményez, megfelelő életmóddal növelhető a fertőzéssel szembeni ellenállóképesség – avat be Dr. Bajnok Éva.

"A túlsúlyos embereknek pedig a járvány idején gondolniuk kell rá, hogy esetleg rizikót jelentő, fel nem ismert krónikus betegségük is lehet, így még jobban vigyázzanak magukra, és tekintsék úgy, hogy kockázati csoportba tartoznak. Ebben az esetben azt javaslom, hogy amint lehet, vegyenek majd részt szűrővizsgálatokon, és adják le túlsúlyukat, ha szükséges, szakértői segítséggel.”

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...