Így moshatod tisztára és illatosra a ruháidat környezettudatosan

Ugye ismerős az a kellemes érzés, amikor a szekrénybe nyúlva tiszta, puha és illatos pulóverek várják, hogy reggel magadra húzd őket, és már jókedvűen indulhat akár egy hajtósabb munkanap is? (x)

Mind arra törekszünk, hogy óvjuk-védjük és persze tisztán tartsuk kedvenc ruhadarabjainkat. Ma már az sem lehetetlen, hogy egy kis odafigyeléssel ezt a tisztaságot és puhaságot környezettudatosan érjük el a saját háztartásunkban is. Jöjjön néhány tipp, amivel te is csökkentheted ökológiai lábnyomod, miközben nem engedsz a tisztaságból!

Így moshatod tisztára és illatosra a ruháidat környezettudatosan

1.) Nem kell állandóan mosni! Talán furcsának tűnhet ezzel kezdeni a javaslatokat, de a legtöbb energiát, vizet és tisztítószereket akkor takaríthatod meg, ha észszerűsíted a mosási szokásaidat. Vannak azok a ruhadarabok – pulóverek, nadrágok – amelyeknek nem kell az első felvétel után a szennyeskosárban landolniuk, kibírnak 2-3 hordást is. Az sem mindegy, hogy összevárod-e a nagyobb mosáshoz szükséges ruhamennyiséget, vagy inkább gyakrabban pörgeted a mosógép dobját. Ez utóbbi esetben biztos, hogy több vizet fogyasztasz feleslegesen.

2.) Segít a mosógéped! Ha van rá lehetőséged, válassz olyan mosógépet, amelynek van Eco-fokozata. Ez a program ugyan hosszabb ideig tart, de kevesebb vízzel és energiával is beéri ugyanannyi szennyes feldolgozása során. A kevéssé szennyezett ruhadarabokat elegendő alacsonyabb – akár 20-30 Celsius-fokon – kimosni.

Csökkentsd az ökológiai lábnyomod

3.) Ügyelj a mennyiségekre! Nem kell mindig teletölteni a mosógép tartályát mosószerrel, öblítővel, fehérítővel, főként, ha kisebb adagot szeretnél kimosni. A feleslegesen elhasznált vegyszerektől nem lesz tisztább vagy puhább a ruhád, környezeti hatásuk azonban jelentős, és a mosógépednek sem használnak.

4.) Kerüld a környezetkárosító vegyszereket!

Ma már válogathatsz azok között a mosószerek és öblítők között, amelyek nem tartalmaznak durva vegyszereket, de a kizárólag természetes, növényi összetevőkből készülő vegán tisztítószerekkel állati eredetű anyagok nélkül is elérheted a kívánatos tisztaságot és puhaságot. Nézz körül a Sansin termékek körében.

5.) Az érzékeny bőr sem probléma! A problémás, a hagyományos tisztítószerekre érzékenyen reagáló bőrűek számára azért is érdemes a vegán, bio alapanyagból készülő termékek polcán körbenézni, mert ezekben nincsen szilikon és foszfát, de petrolkémiai anyagok és színezékek sem, de nem kell lemondaniuk a valódi, látványos tisztaságról és frissességről sem.

Kerüld a környezetkárosító vegyszereket

6.) Az erő nem minden, de számít! Ha kevesebb vegyi anyagot szeretnél használni, ügyelj arra, hogy olyan mosószert válassz, amelynek akár kis mennyiségben is kiváló a tisztító hatása.

7.) Figyelj a csomagolásra is! Egy-egy háztartás jelentős mennyiségű kidobásra ítélt flakont, csomagolószert termel akár egy hónap alatt is.

Akkor jársz el környezettudatosan, ha már a csomagoláshoz is újrahasznosított alapanyagokat használó, zöld megoldást keresel otthonodba.

Válassz olyan kiszerelést, amellyel a legpraktikusabban, a legkevesebb hulladéktermelés mellett tudod tisztává varázsolni ruhatáradat!

Keress még több terméket a Sansin kínálatából itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...