7 dolog, amit te is megtehetsz a Földért

Április 22-én van a Föld világnapja, aminek kapcsán most összeszedtük, mely dolgokkal segíthetsz a bolygónknak, hogy sokáig élhető legyen.

Itt az ideje, hogy te is tegyél a Földért, ahol élünk. Lehet azt gondolod, hogy azért, mert pár dologra odafigyelsz nem tudod megállítani a klímaváltozást, pedig igenis sokat tehetsz a bolygónkért, ha néhány szabályt betartasz.

7 dolog, amit te is megtehetsz a Földért

Kevesebb hús, több zöldség

Ha picit változtatsz az étkezéseden, akkor rengeteg tehetsz a Földért. Nem kell rögtön vegánnak lenned, elég, ha a kezdetekben kevesebb nagyüzemi gazdaságból származó húst és tejterméket fogyasztasz, helyettük kipróbálsz több növényi alapú élelmiszert. Ha pedig mindenképpen állati eredetű terméket vennél, akkor inkább olyan termékeket vásárolsz, mely hazai, szabadon tartott, legeltetett állatoktól származik.

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Válasz ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket

Az, hogy milyen alapanyagokat viszel be a testedbe, nemcsak az egészségedre van nagy hatással, de a környezetedre is. Ma az élelmiszerek nagy részét nagyüzemi módszerekkel termelik, ahol rengeteg vegyszert és mérgező anyagot használnak.

Emiatt felborul a talajok egészséges ökoszisztémája, eltűnnek a beporzók, és elszennyeződnek az élővizek. Vásárolj inkább olyan alapanyagokat, melyeket helyben termelnek, és ökológiai gazdálkodásból származnak, és törekedj arra, hogy leginkább szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyassz.

Felejtsd el az eldobható műanyagokat

Természetesen ezt már sokszor elmondtuk, de nem árt ismételni: használj minél kevesebb egyszer használatos műanyagot. Szerencsére egyre több cég is elhagyja az ezekből készült csomagoló anyagokat, de fontos, hogy te is törekedj arra, hogy olyan termékeket vegyél, melyek újrahasznosított műanyagba, vászonba vagy papírba csomagoltak.     

Töltsd újra!

Remek megoldás lehet, ha a szupermarketek helyett csomagolásmentes boltra váltasz. Ezzel elkerülöd, hogy még több szemetet teremts a bolygónkra. Azért is érdemes innen vásárolni, mert általában ezek a boltok törekednek arra, hogy minél közelebbről szerezzék be a termékeket, továbbá a szezonalitást is figyelembe veszik.  

Járj csomagolásmentes boltba

Mérsékeld a vásárlásaidat

Ha teheted, akkor ne vásárolj minden szezon alkalmával új ruhatárat. Vagy ha mégis szeretnél új ruhadarabokat, akkor lehetőleg ne a fast fashion boltokból szerezd be. Ugyanúgy igaz ez a háztartási cikkekre is: ha elromlott a mikró vagy a hűtő, próbáld megszereltetni, és csak végső esetben vásárolj újat.

Nem mindegy, hogyan közlekedsz

Természetesen azzal is sokat tehetsz a környezetedért, ha tömegközlekedéssel vagy biciklivel jársz munkába. Az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyede a közlekedésből származik, és ez még nem is tartalmazza a hajtóbenzin és a gázolaj előállításából származó kibocsátást.

Hasznosítsd újra!

Ha valami elromlott, vagy már nem tudod az eredeti rendeltetése szerint használni, nem kell azonnal kidobnod. Gondolod végig, hol tudod újrahasznosítani, vagy esetleg kinek tudnád elajándékozni. Egy PET-palackot is rengeteg módon lehet újrahasznosítani.

Forrásunk volt.


A környezettudatosságról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...