A töltött káposzta rajongóinak kedvence, a korhelyleves...nem csak másnapra

Nincs kétségünk afelől, hogy aki szereti a töltött káposztát, az a korhelyleves ötletére is hevesen bólogat, hiszen a savanyú káposzta, a füstölt hús, a kolbász, a fűszerpaprika és a tejföl együtt olyan összetéveszthetetlenül magyaros ízkombinációt alkot, hogy az ember mennybe megy leveskanalazás közben - és nem csak másnaposan.

A karácsonyi, év végi ünnepi ételek mellett természetesen a legtöbb családban az alkohol is előkerül, a másnaposságot kerülendő, vagy legalábbis orvosolandó, a leleményes szakácsok és éhes szájak pedig az idők során számos másnapmentő receptet alkottak - ilyen a korhelyleves is, mely hivatalosan az újévi dajdajozás gyógyírje. Mi ennek ellenére úgy véljük, hogy

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

De miért korhely?

A fáma szerint nevét az úgynevezett korhelykedésről kapta: a nagyobb mulatozások és lakmározások után másnap jólesett a szesztől igénybe vett gyomornak és léleknek a savanykás, káposztás, húsos, zsíros leves.

Tudtátok azonban, hogy a 19. századi receptúrák alapján a savanyított káposztát vízzel hígították, ezt berántották, és karikázott kolbászt, végül pedig egy-két tojássárgáját is tettek bele? Vagy azt, hogy még lencsével készített verziója is létezik?

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

Csak pár alap magyaros hozzávalón múlik a siker

A savanyított káposzta mellett kerül bele füstölt szalonna, csípős kolbász, füstölt-főtt tarja, hagyma, babérlevél, fűszerpaprika, borsikafű, kömény és tejföl is, és a végére a csavar: önmagával sűrítettük, így kicsit újhullámosabb, előre mutatóbb lett, hiszen kihagytuk a lisztet, és a levesből kimerve, tejföllel összeturmixolva habartuk vissza a levest.

További káposztás receptjeinkből:

Ha egy picit rendhagyóbb ízélményre vágytok, válasszátok a tojássárgája + citrom kombinációját sűrítés céljából, ez ad neki még egy foknyi pikantériát!

A korhelyleves, bár a másnaposság hivatalos gyógyszere, nálunk a téli időszak egyik nagy kedvence, hiszen esszenciálisan tartalmazza a szezon ízeit, laktat, táplál, eltelít, és nem utolsó sorban - hústól függően - egészen olcsón kihozható!

Ugye elkészül nálatok idén az ünnepi szezonban?

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

Recept és fotók: Hering András

'Az eredeti korhelyleves'' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!