A töltött káposzta rajongóinak kedvence, a korhelyleves...nem csak másnapra

Nincs kétségünk afelől, hogy aki szereti a töltött káposztát, az a korhelyleves ötletére is hevesen bólogat, hiszen a savanyú káposzta, a füstölt hús, a kolbász, a fűszerpaprika és a tejföl együtt olyan összetéveszthetetlenül magyaros ízkombinációt alkot, hogy az ember mennybe megy leveskanalazás közben - és nem csak másnaposan.

A karácsonyi, év végi ünnepi ételek mellett természetesen a legtöbb családban az alkohol is előkerül, a másnaposságot kerülendő, vagy legalábbis orvosolandó, a leleményes szakácsok és éhes szájak pedig az idők során számos másnapmentő receptet alkottak - ilyen a korhelyleves is, mely hivatalosan az újévi dajdajozás gyógyírje. Mi ennek ellenére úgy véljük, hogy

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

De miért korhely?

A fáma szerint nevét az úgynevezett korhelykedésről kapta: a nagyobb mulatozások és lakmározások után másnap jólesett a szesztől igénybe vett gyomornak és léleknek a savanykás, káposztás, húsos, zsíros leves.

Tudtátok azonban, hogy a 19. századi receptúrák alapján a savanyított káposztát vízzel hígították, ezt berántották, és karikázott kolbászt, végül pedig egy-két tojássárgáját is tettek bele? Vagy azt, hogy még lencsével készített verziója is létezik?

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

Csak pár alap magyaros hozzávalón múlik a siker

A savanyított káposzta mellett kerül bele füstölt szalonna, csípős kolbász, füstölt-főtt tarja, hagyma, babérlevél, fűszerpaprika, borsikafű, kömény és tejföl is, és a végére a csavar: önmagával sűrítettük, így kicsit újhullámosabb, előre mutatóbb lett, hiszen kihagytuk a lisztet, és a levesből kimerve, tejföllel összeturmixolva habartuk vissza a levest.

További káposztás receptjeinkből:

Ha egy picit rendhagyóbb ízélményre vágytok, válasszátok a tojássárgája + citrom kombinációját sűrítés céljából, ez ad neki még egy foknyi pikantériát!

A korhelyleves, bár a másnaposság hivatalos gyógyszere, nálunk a téli időszak egyik nagy kedvence, hiszen esszenciálisan tartalmazza a szezon ízeit, laktat, táplál, eltelít, és nem utolsó sorban - hústól függően - egészen olcsón kihozható!

Ugye elkészül nálatok idén az ünnepi szezonban?

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

Recept és fotók: Hering András

'Az eredeti korhelyleves'' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...