Magyarországra érkezik a Netflix koreai szerzetes séfje

Különleges vendég látogat el hozzánk a Koreai Kulturális Fesztivál keretein belül szeptemberben: Jeong Kwan szerzetesnő, a "Chef's Table" című Netflix sorozat filozófus-séfje Magyarországra érkezik!

A koreai kulináris világ titkos kincse, Jeong Kwan szerzetesnő, a "Chef's Table" című Netflix sorozat filozófus-séfje a Koreai Kulturális Fesztivál meghívottjaként szeptemberben Magyarországra érkezik. Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00- 17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről, és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is. Az élő előadáshoz bárki csatlakozhat online, a Korea Kulturális Központ Facebook-oldalán keresztül. 

A filozófus séf, aki felkavarta a kulináris világot 

Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00- 17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről

Jeong Kwan a filozófia és a gasztronómia világát összekapcsolva kivételes egyéniségként hoz létre különlegeset.  Sosem járt kulináris iskolába és saját étterme sem volt, 2022-ben mégis elnyerhette az "Ázsia kulináris ikonja" címet a világ 50 legjobb ázsiai éttermét díjazó összesítésben. A koreai buddhista szerzetes nem séfként, hanem zen gyakorlóként közelíti meg a főzést. 

Jeong Kwan a családja koreai éttermeiben nőtt fel, így már gyermekkorában megtapasztalta a kulináris világ ízeit és szépségeit. Húszas évei közepén, az élet mélyebb értelmének kutatása céljából belépett a Chunjinam templom szerzetesi rendjébe. Itt tanulta meg a zen buddhizmus alapjait, és kezdte el mélyebb szinten tanulmányozni a táplálkozás és az élet összefüggéseit. Hírneve az egyszerűség és a tisztelet körül összpontosul. Konyhaművészetében semmi sem túl bonyolult vagy túl díszes, az alapanyagok és azok természetes ízei állnak a középpontban. Nem verseng a Michelin-csillagokért és hírnévért, a Chunjinam templomban végzett munkája során elsősorban a közösséget szolgálja.  

A séf munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet

Az alapanyagok tisztelete 

Jeong Kwan hozzáállása a táplálkozáshoz és a főzéshez valóságos filozófia. Azt vallja, hogy az alapanyagoknak tisztelettel kell bánni és ki kell emelni azok természetes ízét. Nem alkalmaz mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. A séf munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet, és az ételekben megjelenő színek és ízek a szezonok és a természet változásait tükrözik. Filozófiája meghaladja a főzés egyszerű cselekedetét. Azt vallja, hogy a séfizmus az élet egy része, és az étkezés lehet egy mély szellemi élmény. Az étkezés során való jelenlét és szemlélődés az összes érzék bevonásával lehetővé teszi az emberek számára, hogy kapcsolatba kerüljenek önmagukkal és a világgal. Ez a hozzáállás segít elkerülni az evés rohanását és a táplálék felületes fogyasztását. 

Koreai templomi konyha: az élet tisztelete és a fenntarthatóság 

A koreai buddhista templomi konyhaművészet egy olyan kulináris hagyomány, amely az egyszerűség és a tudatosság szépségét ünnepli. Az étel itt nem csupán táplálék, hanem egy spirituális tapasztalat is. Ez a hagyomány emlékeztet bennünket arra, hogy az étkezés lehet sokkal több, mint a gyomrunk megtöltése. Az egyszerűség és a tudatosság, a fenntarthatóság az élet minden területén inspiráló példaként szolgálhatnak mindannyiunknak

A koreai buddhista templomi konyhaművészetben az alapanyagok kiválasztása kiemelkedően fontos. Az étel elkészítésekor a séfek figyelembe veszik az évszakot és az adott terület kínálatát, így mindig a friss és helyi alapanyagok kerülnek az ételbe.

Gyakran használnak hagyományos technikákat, például fermentálást, párolást vagy főzést, amelyek megőrzik az alapanyagok természetes ízét és tápértékét. Jeong Kwan konyhájában az idő az egyik legfontosabb hozzávaló. Maguk készítenek el mindent, például a szójaszószt is, ami akár több évig is eltarthat, de ez teszi lehetővé, hogy az összetevők harmóniában érjenek össze. 

A buddhista gyakorlat részeként sok templomi étel vegetáriánus vagy vegán

A vegetáriánus étrend elvei is erősen jelen vannak a koreai templomi konyhaművészetben

A buddhista gyakorlat részeként sok templomi étel vegetáriánus vagy vegán, és a hús, hal és tejtermékek helyett növényi fehérjéket, például tofut vagy gombákat használnak az étel elkészítéséhez. Az úgynevezett átható fűszereket, mint például  a hagyma vagy a fokhagyma kerüli. 

Jeong Kwan egyedülálló alak a kulináris világban és a filozófiában egyaránt. Az ő munkássága arra emlékeztet bennünket, hogy az étel nem csupán testünk tápláléka, hanem lelkünk tápláléka is lehet. A tisztelet, a jelenlét és a szeretet az alapanyagok iránt megmutatja, hogy a séfizmus lehet egy szellemi gyakorlat, amely mélyebb értelemmel tölti meg mindennapi életünket. Jeong Kwan példája inspirációként szolgál mindannyiunk számára, hogy több tudatosságot vigyünk az étkezésünkbe és az életünkbe egyaránt. 

A tisztelet, a jelenlét és a szeretet az alapanyagok iránt megmutatja, hogy a séfizmus lehet egy szellemi gyakorlat

Ha érdekel a fenntartható és egészséges étkezés, és szívesen ismernéd meg az étkezés örömteli és spirituális élményét, kövesd Jeong Kwan előadását online.  

Dátum: 2023.09.25. 15:00-17:30 

Helyszín: élő közvetítés a Koreai Kulturális Központ FB oldalán 

Ha szeretnél többet megtudni a Koreai Kulturális Fesztiválról, kövess minket az esemény FB oldalán

A programlista tájékoztató jellegű, a szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják. 

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...