Konzum szaloncukor, habcsók és az elnyűhetetlen izzósor - Így nézett ki a karácsonyfánk a ’80-as években

Az ultradizájnos karácsonyfák helyett régen különösebb koncepció nélkül, mindent rá alapon díszítettük a karácsonyfánkat, és csodaszépnek találtuk.

40-50 éve minél többszínű és többféle díszünk volt, annál szebbnek számított a karácsonyfánk. Roskadozott a szaloncukroktól, az ezüst girlandoktól és az otthonokat fenyőillattal keveredő csillagszóró illat lengte be.

Az örök klasszikus, az elpusztíthatatlan karácsonyi izzókészlet, amihez még ma is kapni pótizzókat. Hiába jelentek meg idővel a kisebb, dizájnosabb, jobb elosztású égősorok, a piros, sárga, kék és zöld színekben pompázó égősor a legtöbbünknél ma is felkerül a karácsonyfára.

Mindig szépen, gondosan eltettük, ezért nem is tudott úgy összegabalyodni, mint a mostaniak:

Persze, volt, aki a csíptetős-gyertyás megoldáshoz ragaszkodott:

A szaloncukrok koronázatlan királya a zselés szaloncukor volt (és még ma is az). Mindig a zselés szaloncukrot ettük le először a fáról, amihez még a csomagolást sem kellett megbontani, tapintásról felismertük. De az ezüstpapírba csomagolt, színes, illatos konzum szaloncukrokat sem vetettük meg: a legfinomabb a rózsaszín volt. Ha kiürültek a szaloncukros dobozok, nem dobtuk ki őket: sokan még ma is ilyen dobozokban tartjuk a karácsonyi díszeket.

Az ehető díszek a szaloncukrokban nem merültek ki: a karácsonyfára színes fóliába csomagolt csoki függelékeket és habcsókokat is akasztottunk. A habcsók finom volt, de a kakaós tortabevonó ízére emlékeztető díszek a szaloncukrok közelébe sem értek – persze, ettől még ugyanúgy megettük azokat is.

A karácsonyfára a törékeny gömbdíszek a sokszínűség jegyében kerültek fel. A multikulti díszítésnek hódoltunk: kis Jézus, Télapó, toboz, angyalkák, csíptetős/akasztós üvegmadár, és minden, amit örököltünk, vagy épp újonnan beszereztünk felkerült a fára.

A feldíszített karácsonyfán meggyújtott csillagszórót minden gyerek csodálattal nézte, miközben a szülők azon izgultak, nehogy kigyulladjon a fa. A csillagszóró rendszerint pont annyi ideig égett, amíg a Mennyből az angyalt elénekeltük.

Szinte minden fára ugyanolyan csúcsdísz került. Az ezüst színű gömb formát egy mélyedés díszítette, amibe egy csillagot, vagy virágot festettek - valójában nem tudtuk eldönteni mit is ábrázolt.

A girland - amit anno nem is tudtunk, hogy így hívnak - is legalább olyan fontos volt, mint az égősor és a szaloncukor. Keresztben, hosszában, vagy a kettőt keresztezve is ráaggattuk a fára, még akkor is, amikor az évek során már kissé megkopott a fénye.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...