Konzervdobozból adventi mécsest

A héten beköszönt advent első vasárnapja. Bár napjainkban egyre kevesebb hagyományt őrzünk, a karácsonyt megelőző nyugodt, békés időszak és gyertyagyújtás talán kivétel.

Adventi koszorút már a 19-20. század óta készítenek. Eredetileg 23 gyertyát helyeztek el rajta, és karácsonyig minden nap gyújtottak egyet. Azóta négy darabra csökkent a számuk, de változatlanul a növekvő fényt szimbolizálják Jézus eljövetelének várakozói számára. Minden egyes gyertya egy fogalmat takar: hit, remény, szeretet és öröm. Az utolsó vasárnapon mind a négy gyertya együtt ég a koszorún.

A négy darab gyertyának autentikusan a koszorún lenne a helye, de manapság már sokszor ezt is nélkülözzük, és csak úgy magában vagy egy mécsestartóban gyújtjuk meg - szépen sorban, ahogy telnek a hetek. (Praktikai szempont, hogy a mécsestartóban való elhelyezés kevésbé balesetveszélyes.)

Manapság számtalan méretű, színű és szagú mécsestartóhoz juthatunk hozzá igen jó áron, de miért ne készítenénk el mi magunk?

Hasznosítsunk újra!

A konzervdobozok általában a kukában végzik, de most eljött az ő idejük! Először is szabadítsuk meg őket a címkéktől és ragasztómaradékoktól. Forró víz alatt hamar lejönnek, ha mégsem, használhatunk egy kevés benzint, körömlakklemosót vagy egyéb oldószert. Töröljük őket szárazra, majd fessük le őket. Figyelem, mindenképp olyan festéket válasszunk, ami fémfelületekre alkalmazható. Használhatunk ecsetet vagy sprayfestéket is.

A mécsestartó hozzávalói

Ha kívül-belül lefestettük őket és már meg is száradtak, jöhetnek az apró lyukak, amelyek gyönyörűen ontják majd magukból a fényt. Ehhez csak egy-két szögre és egy kalapácsra lesz szükségünk. Ha valakinek nem elég jó a kézügyessége vagy nem elég biztos a keze, nyomtassa ki azt a mintát, amit a konzervdobozra álmodott meg, majd rajzolja körbe, és lyuggassa ki szöggel és kalapáccsal.

Kész is! Hát nem mesés?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...